Δένδιας για Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα

 

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τη Βουλγάρα ομόλογό του στην Αθήνα.  Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ήθελα να καταστήσω στην κ. Ζαχαριεβα, όπως και σε όλους τους άλλους συνομιλητές μου απολύτως σαφή την ελληνική θέση στο ζήτημα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η συζήτηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία επικεντρώθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και αλλού.

«Μιλήσαμε για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας παντού στην περιφέρειά της. Απέναντι στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Βουλγαρία είναι παράγοντες της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αρωγοί στην πορεία των βαλκανικών γειτόνων μας προς την ΕΕ, πάντοτε υπό όρους τήρησης της αιρεσιμότητας. Η ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στρατηγική επιλογή, που οδηγεί σε σταθερά Βαλκάνια.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαρίεβα, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ΕΕ.

Στη συνέχεια, έστειλε το μήνυμα ότι τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να τηρούνται, καθώς και οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «έχουμε συμφέρον να κρατήσουμε την Τουρκία συνεπή στις διεθνείς υποχρεώσεις της και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Δυστυχώς, παρατήρησε, «έχουμε τέτοιες αφορμές για το αντίθετο».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιου ιστορικού συμβολισμού, το οποίο μαρτυρά τον διάλογο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Εξίσου διαμήνυσε πως «επιμένουμε να διαφυλαχθεί η οικουμενική, ιστορική αξία του μνημείου αυτού, ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO». 

Ξεκινώντας τη δήλωσή της, η Εκατερίνα Ζαχάριεβα επισήμανε πως η σημερινή επίσκεψή της στην Αθήνα είναι η πρώτη της στην περιοχή μετά την επανεκκίνηση των ταξιδιών μετά από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού και ότι η επίσκεψη αυτή συμπίπτει με τα 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Όσα έχουν επιτύχει η Ελλάδα και η Βουλγαρία ως στρατηγικοί εταίροι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα-όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλο τον κόσμο- πως, όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και βούληση μπορούν να ξεπεραστούν οι συσσωρευμένες ιστορικές αντιθέσεις, σημείωσε η κ. Ζαχάριεβα.

Εστιάζοντας με τη σειρά της στις διμερείς σχέσεις, η κ. Ζαχάριεβα είπε πως η Ελλάδα είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Βουλγαρίας και σημείωσε πως τις δύο χώρες συνδέουν όχι μόνο τα κοινά έργα υποδομής και η ενέργεια, αλλά και οι επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας, τόνισε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία έδωσε έμφαση στην κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB), εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Βουλγαρίας να τηρήσει την προθεσμία για την αποπεράτωσή του.

 

Πηγή: skai.gr

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ