Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Με αφορμή τα επεισόδια στο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας – Απλή λογική και ειλικρινής αντιμετώπιση της πραγματικότητας

 

Δυο άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, επτά άτομα συνελήφθησαν και η ανησυχία παραμένει.

Τα γεγονότα της Τετάρτης στα δικαστήρια Βέροιας άνοιξαν κεφάλαια ζητημάτων. 

Ένα δεύτερο βίντεο που δεν δημοσιεύτηκε και τραβήχτηκε αρκετή ώρα πριν το βίντεο που ευρέως μεταδόθηκε από τα διάφορα ΜΜΕ, δείχνει έναν αστυνομικό να προσπαθήσει να συγκρατήσει τους μαινόμενους και κραδαίνοντες καδρόνια, εισβολείς. Κάτι ανθρωπίνως αδύνατο ακόμη και για άτομο με υπερφυσικές δυνάμεις…

Ένα άλλο βίντεο βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως, το οποίο τραβήχτηκε σχεδόν με την έναρξη των επεισοδίων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν αργότερα αντιμετώπισαν ένα νέο κύμα επίθεσης. Στο περιβάλλοντα χώρο των δικαστηρίων ήταν όλα στο έλεος και «φυσιολογικά» κάποιοι τα κάνανε «γυαλιά-καρφιά»

Μετά ξεκίνησε το αναμενόμενο γαϊτανάκι με τους «αφορισμούς» και τις εκκλήσεις για καλύτερη φύλαξη, μέσα σε ένα παρατεταμένο κλίμα τρόμου και αγωνίας.

Τα όσα συνέβησαν το πρωινό της Τετάρτης, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, δείχνουν ότι ξεκινούν από μια πλήρη υποτίμηση της κατάστασης. 

Το ότι οι άνθρωποι της κοινωνικής αυτής ομάδας συνηθίζουν να λύνουν τις διαφορές τους με ιδιαίτερα σκληρούς καυγάδες και μαζικές συρράξεις, είναι κάτι που το ξέρουν άπαντες. 

Η φύλαξη ενός χώρου δεν είναι κάτι αόριστο. Αποτελεί συνάρτηση των κινδύνων που εγκυμονούν.

Σε μια φυσιολογική ημέρα και ένας αστυνομικός επαρκεί. Σε μια μη φυσιολογική ημέρα τα μέτρα είναι εντελώς διαφορετικά.

Από τη στιγμή που στο πινάκιο υπήρχε μια τέτοια υπόθεση, ήδη η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι.

Κι επειδή το πιθανότερο είναι σ’ αυτές τις περιπτώσεις να δημιουργηθούν εντάσεις – από τις πιο «ήπιες» μέχρι πολεμικές συρράξεις – το να επιτραπεί η ομαδική και μαζική προσέγγιση του δικαστικού μεγάρου, είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά.

Το Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Διαθέτει ένα δρόμο πρόσβασης ο οποίος είναι αδιέξοδος, πράγμα που σημαίνει ότι ελέγχεται με εξαιρετική ευκολία. 

Από τη στιγμή που η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, ένα τυπικό μπλόκο στη διασταύρωση των φαναριών τελειώνει το ζήτημα. Δεν επιτρέπεις τη διέλευση σε κανέναν άλλον πλην των διαδίκων και των δικηγόρων τους. 

Η απόσταση από το Δικαστικό Μέγαρο είναι υπεραρκετή για να κρατήσει μακριά τις όποιες εστίες έντασης. 

Η διαδρομή είναι εύκολα ελεγχόμενη για το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν κάποιοι να προσεγγίσουν πεζοί το χώρο των δικαστηρίων.

Υπάρχουν όλες οι νομικές διατάξεις που προβλέπουν την ευταξία μιας δίκης, την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων και την κοινωνική ασφάλεια. Μια απλή εισαγγελική παραγγελία για εφαρμογή ειδικών μέτρων, τέλειωνε το πρόβλημα πριν καν αυτό εμφανιστεί. 

Όσο για την πάγια φύλαξη του χώρου, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Ακόμη και με μόνιμη παρουσία αστυνομικής διμοιρίας, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί για τη συμπεριφορά όσων προσέρχονται στο χώρο.

Ειδικά τα δικαστήρια αποτελούν πλέον έναν χώρο με ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική κατάσταση, αλλά και την ίδια την εικόνα της δικαιοσύνης.

Όσο κι αν αυτό μας πληγώνει σαν ευνομούμενο κράτος, είναι γεγονός ότι ο μέσος πολίτης δεν έχει πλέον ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες που έχουν εδραιωμένη την πεποίθηση ότι στα δικαστήρια δεν απονέμεται δικαιοσύνη. Ο πολίτης μπαίνει σε ένα χώρο όχι με το σεβασμό του Ναού της Δικαιοσύνης, αλλά κάπου όπου δεν ξέρει τι τον περιμένει.

Οι εξελίξεις στο χώρο της δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν βοηθάνε στο να βελτιωθεί αυτή η αρνητική πεποίθηση, αντίθετα έχει τρωθεί ακόμη περισσότερο το κύρος της. 

Κοντά σε όλα αυτά προστίθεται μια αίσθηση ατιμωρησίας. Πριν λίγη καιρό η απορία που προκλήθηκε ήταν στα όρια του κοινωνικού σοκ, όταν σε αυτόφωρη διαδικασία για βαριές σωματικές βλάβες, ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος με απλό προσδιορισμό τακτικής δικασίμου!!!

Είτε ο ίδιος, είτε οποιοσδήποτε άλλος  δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επαναλάβει παρόμοια πράξη, όταν ξέρει ότι δεν θα πέσει απλώς «στα μαλακά», αλλά θα φύγει από το δικαστήριο «σαν κύριος»…

Την ίδια ώρα, σε κάποια άλλη αίθουσα μπορεί κάποιος άλλος πολίτης να καταδικαζόταν «για ψήλου πήδημα»…

Βουνό οι δικαστικές αποφάσεις όπου δικηγόροι και νομικοί αναρωτιούνται….

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το αίσθημα ασφάλειας, το βαθμό κρισιμότητας της προστασίας των χώρων και τα χαρακτηριστικά του γενικού όρου «φύλαξη».

Πολύ φοβάμαι ότι μετά τα όσα συνέβησαν το πρωί της Τετάρτης στο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας και τις εκκλήσεις για λήψη μέτρων, όλα αυτά θα τελειώσουν – ή θα επιχειρηθούν να τελειώσουν – με μια απλή αύξηση του αριθμού των αστυνομικών βάρδιας στο χώρο. Μέχρι την επόμενη φορά που θα αποδειχτεί πως ούτε και αυτοί δεν επαρκούν. Και πάει λέγοντας…

Για τον απλούστατο λόγο ότι το κάθε πρόβλημα το βλέπεις στην πραγματική του διάσταση και κάθε πρόβλημα απαιτεί τη δική του λύση. Μια λύση για όλα τα προβλήματα δεν υπάρχει.. 

 

Δ.Καρολίδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ