Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια – Γέφυρα Κούσιου: Όταν είσαι αλάνθαστος, πάντα φταίνε οι άλλοι!!!!

 

Η γέφυρα Κούσιου μπήκε στην «ατζέντα» της Βέροιας τον …προηγούμενο αιώνα. Η αρχική της ονομασία ήταν «γέφυρα κτηνιατρείου».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ως «γέφυρα κτηνιατρείου», προκάλεσε «παρενέργειες» καθώς διχοτομούσε οικόπεδο στην πλευρά της περιοχής Κτηνιατρείου, το οποίο προοριζόταν για ανέγερση σχολικής μονάδας και αυτόματα το αχρήστευε.

Το γεγονός δεν έδειξε να ενοχλεί κανέναν και πέρασε στα «ψιλά».

Όταν εμφανίστηκαν οι αείμνηστοι αδερφοί Κούσιου, η μελέτη της γέφυρας παρουσίαζε μια ζηλευτή ωριμότητα.

Οι αδερφοί Κούσιου δεν συζητούσαν για γέφυρα. Όνειρό τους ήταν η ανέγερση ενός διδακτηρίου – σχολείου. Όμως γρήγορα απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από αυτή την ιδέα, καθώς οι θέσεις και οι χώροι ανέγερσης ενός τέτοιου κτηρίου δεν ήταν καθόλου ελκυστικοί.

Τότε «έπεσε» η πρόταση για τη γέφυρα.

Οι δωρητές ήταν έτοιμοι να παραδώσουν 2,5 εκατομμύρια «ζεστό παρά» ως δωρεά. Τελικά συναίνεσαν για τη γέφυρα…

Για ένα τέτοιο έργο υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκτέλεσης. Από τους πιο απλούς και «ορθόδοξους», μέχρι τους πιο περίπλοκους. Εξαρτάται τί διαλέγεις και γατί το διαλέγεις.

Με 2,5 εκατομμύρια στο χέρι μάλλον δεν θα ήταν δύσκολο να βρεθούν τα όποια συμπληρωματικά κονδύλια από το δημόσιο και μία από τις μεγάλες, εγνωσμένων δυνατοτήτων, κατασκευαστική εταιρία να ολοκληρώσει το έργο με σχετική άνεση και εντός των χρονικών ορίων.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, παρ’ όλο που έγιναν συζητήσεις και προτάσεις, ουδόλως υπήρξε κάποια διερεύνηση αυτής της προοπτικής.

Η τότε διοίκηση αποφάσισε να κρατήσει όλη τη «δόξα» δικιά της, επιμένοντας ότι αφού έχουμε τα λεφτά μπορούμε να τελειώσουμε μόνοι μας το έργο…

Ματαιοδοξία; Άγνοια κινδύνου; Κάτι άλλο;

Πάντως η συνέχεια έχει αρκετά περίεργα…

Οι αείμνηστοι αδερφοί Κούσιου παραδίδουν στο Δήμο Βέροιας 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στη δωρεά προβλέπεται μια «διαχειριστική επιτροπή» η οποία θα έχει ρόλο την εποπτεία της σωστής διαχείρισης της δωρεάς.

Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα σε ότι αφορά και τη δωρεά και τη διαχείριση και τους ρόλους.

Εντελώς «ακατανόητα» και χωρίς καμιά διαδικασία ή απόφαση, τα 2,5 εκατομμύρια της δωρεάς, τα οποία οι δωρητές δώρισαν στο Δήμο Βέροιας, κατατίθενται σε ιδιωτικούς λογαριασμούς των μελών της διαχειριστικής επιτροπής και το βιβλιάριο καταθέσεων επιδεικνύεται στις καφετέριες ως τρόπαιο…!!!

Η διαχειριστική – όχι ο Δήμος – προσλαμβάνει ένα  τεχνικό σύμβουλο. Ο άνθρωπος είναι επιστήμονας και αποδεικνύεται σοβαρός και υπεύθυνος. Δουλειά του είναι να παρακολουθεί την πορεία του έργου και τη σωστή εκτέλεση. Ενημερώνει τη «διαχειριστική» εγγράφως. Διαπιστώνει ότι ο εργολάβος δεν εφαρμόζει σωστά τα προβλεπόμενα. Αναφέρει την εξέλιξη με έκθεση. Η «διαχειριστική» απολύει τον…. τεχνικό σύμβουλο!!!

Ακολουθούν μια σειρά «επεισόδια». Παρατάσεις με «συνυπαιτιότητα του Δήμου», αναστολή εργασιών λόγω …καιρού, συσκέψεις επί συσκέψεων και καταγγελίες για απόπειρα χειραγώγησης δημόσιας επιτροπής και εκβιασμούς υπαλλήλων.

Ένας ογκωδέστατος φάκελος που κατατίθεται στην εισαγγελία, πηγαίνει στο αρχείο λόγω …ελλιπών στοιχείων!!!!

Παρά τις αναφορές, ουδείς αρμόδιος δείχνει διάθεση να επέμβει.

Επί 10 συναπτά έτη το ποσό της δωρεάς το οποίο ανήκε στο Δήμο, βρισκόταν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο άνθρωπος που δώρισε 2,5 εκατομμύρια δεν είχε δικαίωμα να ορίζει στο ποιος διαχειρίζεται τα λεφτά του!!!

Ο αείμνηστος Γιάννης Κούσιος με εξώδικο ζήτησε την αλλαγή του προέδρου της «διαχειριστικής». Το εξώδικο αυτό επιχειρήθηκε να «εξαφανιστεί» και έγινε μια εντελώς «κλειστή» και αγωνιώδης «σύσκεψη» για να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη. Τόσο σημαντικό ζήτημα ήταν αν άλλαζε ο πρόεδρος της διαχειριστικής;… Εκτός αν ήταν…

Το θέμα διέρρευσε, αλλά ο δήμαρχος ουδέποτε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν λέει «προσωπική αλληλογραφία»…

Έναντι  των ερωτημάτων και των ερωτηματικών επί δέκα συναπτά έτη, το «ιδιαίτερο» περιβάλλον της τέως έστησε μια μοναδικής έμπνευσης βιομηχανία δικαστικών διώξεων. Πολύ ωραίος τρόπος για να απαλλαγείς από τους… ενοχλητικούς. Γιατί άραγε τέτοια αντίδραση; Αφού, όπως λέμε «καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται»…

Όταν ασχολείσαι με διάφορα θέματα, είναι πιθανό να κάνεις και λάθη. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι ηλίθιοι…

Η «αρμόδιοι» επί δέκα χρόνια επέμεναν ότι τα κάνουνε όλα σωστά!!! Αιτία των προβλημάτων ήταν κάποιοι άλλοι,  το «κακό μάτι» και οι «κακοί» που δεν θέλουν την πρόοδο!!!

Ο τέως αντιδήμαρχος τεχνικών, Δημήτρης Δάσκαλος με μια σειρά εκθέσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, επεσήμανε λάθη και παραλείψεις. Ήταν κι αυτός από τους «κακούς» και τους μη θέλοντες την πρόοδο…

Ο καθένας μπορεί να βρει δικαιολογίες, από τις πιο βάσιμες, μέχρι τις πιο ανόητες. Και μπορεί να βρει και «παπαγαλάκια» που να τις αναπαράγουν. Απ’ τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο ανόητα.

Όταν είσαι σοβαρός, υπεύθυνος και ξεκάθαρος, εξηγείς και παραδέχεσαι. Όταν δεν είσαι, ψάχνεις να βρεις φτηνές δικαιολογίες για «μάγια» και «κακά πνεύματα»….

Μακάρι να βρίσκονται κάθε μέρα άνθρωποι που να δωρίζουν 2,5 εκατομμύρια στο Δήμο. Κι άμα υπάρχουν τα λεφτά, μακάρι να γίνουν άλλες 4 γέφυρες… Κάθε 10 μέτρα και μια γέφυρα..

Διότι ακόμη δεν σβήσανε τα «πυροτεχνήματα» της φιέστας και κάποιοι μουρμουρίζουν για πεταμένα λεφτά…

Εδώ που τα λέμε, τέσσερις γέφυρες σε ένα χιλιόμετρο απόσταση είναι κάπως…  

Αλλά δεν πειράζει… Άμα υπάρχει άπλα σε χρήμα, ας γίνουν μερικές ακόμη…

Μόνο που με τέτοια νοοτροπία και τέτοιο «υφάκι», ακόμη κι αν υπήρχε διάθεση για δωρεές από κάποιους, είναι ζήτημα πλέον αν ο κόσμος εμπιστεύεται να δωρίσει ακόμη και κουμπιά για σώβρακα…

Δ. Καρ.

 

 


 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ