Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Οι νέες θέσεις των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο

 

H έλευση της πανδημίας έχει αλλάξει καταλυτικά τα πάντα και τους πάντες στην οικονομία. Οι ανάγκες παγκοσμίως είναι τεράστιες, τα μίγματα πολιτικών αναθεωρούνται διαρκώς, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς. Σε αυτό το αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο οι επενδυτικές αποφάσεις είναι επιεικώς... δύσκολες, όμως δεν έχουν σταματήσει.

Καθώς η ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς είναι δεδομένη, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο έχουν κινηθεί οι ξένοι διαχειριστές, παράγοντας που εξ ορισμού είναι κρίσιμος για τη διαμόρφωση τάσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Παράλληλα, οι μετοχικές επιλογές τους και η στρατηγική που έχουν διαμορφώσει με έναν -έστω πρώιμο ακόμα- τρόπο δείχνουν και τα χαρακτηριστικά των εταιρειών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.

Η εγχώρια αγορά από τις αρχές του έτους, αλλά κυρίως από τα μέσα Μαρτίου και μετά, οπότε έγινε φανερό ότι η πανδημία θα άλλαζε τα πάντα και φυσικά τον τρόπο που επιλέγουμε μετοχές, σημειώνει σημαντική πτώση και σε καμία περίπτωση δεν έχει μπορέσει να ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών -και ειδικά των αμερικανικών μετοχών.

Οι δείκτες με σημασία για τη δική μας αγορά κινούνται με πτώση άνω του 30% από τις αρχές του έτους, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη η πτώση προσεγγίζει το 65%. Αυτές οι υψηλά αρνητικές αποδόσεις σημειώνονται καθώς οι δείκτες από τα χαμηλά τους έχουν σημειώσει άνοδο 40% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά μόλις 20% για τον δείκτη των τραπεζών.

Πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει τις τιμές-στόχους των αναλυτών (sell-side) και τις προτάσεις τους για τις ελληνικές μετοχές, ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως μεγαλύτερη σημασία και αξία έχει να δοθεί η προσοχή και η ανάλυση στη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών-διαχειριστών που έχουν θέσεις στις εγχώριες μετοχές, θέσεις που έχουν μεταβληθεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Οι ξένοι διαχειριστές, με τις θέσεις τους και τις τοποθετήσεις τους σε αυτές τις μετοχές, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης σε εταιρείες, διοικήσεις, οικονομικά μεγέθη και εν τέλει στην ίδια την ελληνική οικονομία.

 

Διαβάστε περισσότερα: www.euro2day.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ