Βέροια: «Θάνο μας ακούς; Για σένα τραγουδάμε!!!» - Αφιέρωμα στο Θ. Μικρούτσικο με Βασ. Παπακωνσταντίνου και Μιλτ. Πασχαλίδη (βίντεο)

 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μιλτιάδης Πασχαλίδης έδωσαν ερμηνευτικό ρεσιτάλ του βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο Άλσους Βέροια, στο αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο.

Η βράδια φορτίστηκε συναισθηματικά πριν την έναρξη της συναυλίας, όταν έγινε γνωστό ότι στο χώρο παρευρισκόταν η σύζυγος του αείμνηστου μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αλλά και πολιτικού που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο πολιτιστικό τοπίο.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την Ημαθία. Χάρη στη δική του θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα, η Βέροια διαθέτει το «παλατάκι» που ονομάζεται «Χώρος Τεχνών» το οποίο δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Γι’ αυτό και στην αναγγελία ότι θα πάρει το όνομά του, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Για την προσωπικότητα και τη συμβολή του Θάνου Μικρούτσικου στα θέματα του Πολιτισμού έχει εκφραστεί, κατ' επανάηψη μάλιστα, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη. Σε συνέντευξή της στο Verianet είχει πει ότι «ο Θάνος Μικρούτσικος μας έδωσε το δικαίωμα στο όνειρο»!!!

Υπενθυμίζεται ότι ο αείμνηστος δημιουργός, ως υπουργός Πολιτισμού είχε εξαγγείλει την κατασκευή Μουσείου στη Βεργίνα!!!

Όλα αυτά ως συναισθηματική και ηθική παρακαταθήκη «μπήκαν» στο κλίμα της βραδιάς που φρόντισαν να το φορτίσουν ακόμη περισσότερο ο αιώνιος έφηβος Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο εξαιρετικός τραγουδοποιός και ερμηνευτής, Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Τραγούδια από μοναδικά μουσικά έργα του Θάνου Μικρούτσικου, σε στίχους από Ναζιμ Χικμετ, Μάνο Ελευθερίου και – τι άλλο; - Νίκο Καββαδία….

Τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές, τραγούδια διαμαρτυρίας, αλλά και τρυφερές μπαλάντες…

Γεμάτο συγκίνηση το φινάλε με τους Παπακωνσταντίνου και Πασχαλίδη και όλο το κοινό να τραγουδούν όλοι μαζί «για να μας ακούσει εκεί ψηλά ο Θάνος»… 

Σ.σ. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, είτε δια ζώσης, είτε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι απόψεις αυτές είχαν να κάνουν με το κατά πόσο ήταν σωστό να γίνει η συναυλία, τη στιγμή που υπάρχουν καθημερινά κρούσματα covid-19 έχουν εξαγγελθεί ειδικά μέτρα για την Ημαθία.

Στο χώρο του ανοιχτού θεάτρου επιτράπηκε είσοδος θεατών που δεν ξεπερνούσε το 50% της χωρητικότητας, ενώ ειδικό συνεργείο εθελοντών από την Εθελοντική Διασωστική ομάδα (ΠΡΟΤΕΚΤΑ) Δήμου Π. Μελά έκανε θερμομέτρηση σε όλους κατά την είσοδο. 

Μέσα στο χώρο ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ η έξοδος έγινε συντεταγμένα με σειρά ανα διάζωμα. 

Για την επάρκεια των υγειονομικών μέτρων και για το αν έπρεπε να γίνει ή όχι, η συναυλία, το θέμα αφορά τους διοργανωτές και αυτοί προφανώς θα απαντήσουν.

 

Δ. Καρ.

 

Βέροια - Αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο - Βασ. Παπακωνσταντίνου Μιλτ.Πασχαλίδης 3/9/2020

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ