Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Προεκλογικές συμφωνίες και μετεκλογικές γκρίνιες

 

Το πιο ανόητο - από τα πολλά ανόητα - που γίνεται στις εκλογές είναι ότι η κοινή γνώμη σύρεται σε μια συμπεριφορά Βυζαντινού ιππόδρομου. 

Ο στόχος της «άλωσης» της εξουσίας ή ενός όσο γίνεται καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος, μεταθέτει μετά τις εκλογές αυτό που θα έπρεπε να είναι το βασικός και ίσως ο μοναδικός προεκλογικός προβληματισμός: Η εκλογή των ικανότερων, των καταλληλότερων και των αξιότερων…

Με την κλασική νεοελληνική νοοτροπία, το εκλογικό σώμα σύρεται πίσω από πεισματικές επιλογές, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες, συσχετισμοί και «παραγοντιλίκια» που πάντα υποκρύπτουν κάτι περισσότερο από την επιβεβαίωση μιας κάποιας επιρροής.

Το πολωτικό κλίμα από τη μια πλευρά και η απέχθεια προς τα κοινά η οποία συνειδητά καλλιεργείται στις νεότερες ηλικίες εξοστρακίζουν ακόμη και την ελάχιστη δυνατότητα για ουσιαστικό προβληματισμό και διάλογο. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αδυναμίας ή απροθυμίας κάθε έννοιας ουσιαστικού διαλόγου, χάνονται εξαιρετικά σημαντικά  πράγματα που εκ των υστέρων προκαλούν απορίες και αγανάκτηση.

Τα όσα συνέβησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είναι χαρακτηριστικά.

Αν κάτι μπορεί κανείς να διακρίνει στην κ. Μπατσαρά είναι η ειλικρίνειά της.  Η τέως βουλευτής και νυν από αξιωματικής αντιπολιτεύσεως συνεργαζόμενη με την συμπολίτευση, σε πολύ πρώιμο και κρίσιμο χρόνο είχε αποκαλύψει περίτρανα τις απόψεις της και δι’ αυτών και τις προθέσεις της.

Η κ. Μπατσαρά ουδέποτε έκρυψε, αντίθετα εξέφρασε με εξαιρετική ενάργεια, την «απεριόριστη εκτίμηση» που τρέφει για τον «πρώτο πολίτη».

Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο συνδυασμών ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής, αλλά πεισματικά κάποιοι επέμεναν πως όλα αυτά είναι «μυθεύματα».

Η υποψηφιότητα της κ. Μπατσαρά προέκυψε ως απότοκος της απέχθειας συγκεκριμένων κύκλων προς το ψηφοδέλτιο των «Συνδημοτών» και την αναγκαιότητα να τους φράξουν τον δρόμο.

Ουσιαστικά ήταν η πτέρυγα που είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη (για δικούς της λόγους) με την υφιστάμενη  κατάσταση, αλλά δε μπορούσε να εκφραστεί ανοιχτά υπέρ του τότε και μετέπειτα δημάρχου. 

Η υποψηφιότητα της κ. Μπατσαρά είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ενδιάμεσου με την ίδια να μην βλέπει τίποτα μεμπτό σε όλο αυτό.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για «συμφωνία» μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα ανταλλάγματα!!! Κοινώς, για ένα «αλισβερίσι»…

Η μόνη διαφορά είναι στο χρόνική στιγμής της παραδοχής της συναλλαγής.

Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστέψει κανείς ότι η σχέση πρώτης και δεύτερης παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο προέκυψε ως «κεραυνοβόλος έρωτας». 

Το «βαθύ αίσθημα» υπήρχε από το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου.

Στην πραγματικότητα στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2019 υπήρξε μια αναμέτρηση τριών ταχυτήτων. Και κυρίως, για πρώτη φορά εξελίχθηκε προεκλογική περίοδος με ανομολόγητες μεν, υπαρκτές δε, παραταξιακές συμπράξεις και συμφωνίες.

Από τους συνδυασμούς που πήραν μέρος, οι τρεις τέθηκαν πολύ γρήγορα εκτός μάχης πολύ νωρίς.

Η παράταξη η στηριζόμενη από το ΚΚΕ που παραδοσιακά στον πρώτο γύρο καταμετράει τις πολιτικές της δυνάμεις και στις επαναληπτικές εκλογές γίνεται «προίκα» στο «πολιτικό λαθρεμπόριο» από γνωστές «πρακτοράτζες» που χρόνια τώρα παίζουν τον ίδιο ρόλο.

Ο συνδυασμός του κ. Παπαγιάννη κατέγραψε τελικά αυτό που από την αρχή φαινόταν ότι θα πάρει και ο κ. Μαρκούλης μετρούσε τις μαχαιριές στα λάστιχα, προσπαθώντας να «τρέξει» με φίλια στιλέτα στην πλάτη.

Μοιραία η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε κούρσα για τρείς η οποία, δια της «εις άτοπον απαγωγής», εξελίχθηκε σε κούρσα για δύο. 

Ο κ. Βοργιατζίδης εισέπραξε τις θετικές γι’ αυτόν ψήφους και η κ. Μπατσαρά εισέπραξε τις υπερ αυτής ψήφους και τις ψήφους όσων δεν θέλανε Παυλίδη, αλλά δεν μπορούσαν να εκφραστούν ανοιχτά υπέρ του Βοργιατζίδη.

Κατά περίεργο τρόπο, όταν ανακοινώθηκε η διανομή των αξιωμάτων και η ομολογήθηκε η συνεργασία των δύο παρατάξεων, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί των ανταλλαγμάτων οι οποίες έγιναν γνωστές μια μέρα μετά την ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής!!!

Δηλαδή στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση οι δυο παρατάξεις πήγαν στις κάλπες έχοντας συμφωνήσει ήδη η νομή της εξουσίας!!!

Το ερώτημα είναι αν υπήρξε συμφωνία πριν την πρώτη Κυριακή…

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις της κ. Μπατσαρά, το κλίμα που υπήρχε, τις πληροφορίες που δεν ήταν δύσκολο να διαρρεύσουν και την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία ήρθαν σε επαφή οι δυο παρατάξεις, φαίνεται ότι προεκλογικά υπήρχε «έντονο φλερτ» και ίσως και κάτι παραπάνω.

Στην πραγματικότητα το εκλογικό αποτέλεσμα και η διαμόρφωση των διοικητικών συσχετισμών ήταν αποτέλεσμα ενός υπαρκτού, αλλά ανομολόγητου παρασκηνίου το οποίο τελικά θριάμβευσε. 

Από τη στιγμή που υπήρξαν τέτοιες διεργασίες, είναι μάλλον λογικό η κ. Μπατσαρά να θεωρεί ότι δικαιούται να χρησιμοποιεί το ρήμα «αποφασίζω»  με πολύ εμφατικό τρόπο. 

Θα ήταν εξαιρετικά ανειλικρινές να πει κάποιος από τον συνδυασμό της ή από το άμεσο πολιτικό περιβάλλον της παράταξής της, ότι δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από τις προεκλογικές διεργασίες, τα «πολιτικά φλέρτ» και τα διοικητικά «deal».

Αφού λοιπόν όλα αυτά έγιναν αποδεκτά – στο όνομα τους στόχου και της προσδοκίας για κάτι πιο «γοητευτικό» από τη θέση του απλού συμβούλου – σημαίνει ότι κάθε αντίδραση ή διαμαρτυρία τώρα πλέον αποτελεί απλώς μια ακόμη επιβεβαίωση.  

Ο καθένας, όπως στρώνει, έτσι κοιμάται…

 

Δ. Καρολ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ