Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Εκδήλωση απελευθέρωσης στη Νάουσα

 

Εκδήλωση απελευθέρωσης πραγματοποίησε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας το απόγευμα της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν: 

Εκ μέρους του παραρτήματος ο Καρτσιούνης Γιώργος.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Νάουσας ο επικεφαλής Τσουκαλάς Θωμάς.

Έγινε ιστορική αναφορά- χρονολόγια στα γεγονότα της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης από την εκπαιδευτικό- ερευνήτρια Αντωνία Χαρίση.

Ζωντανή μαρτυρία για την ημέρα της απελευθέρωσης αφηγήθηκε ο Ζαχαρίας Ταχυδρομίδης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον γραμματέα της ΤΕ του ΚΚΕ στην Ημαθία Τσεχελίδη Γιάννη.

 

Στεφάνια κατατέθηκαν από :
1. Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Νάουσας
2. Την ΚΟΒ του ΚΚΕ Νάουσας
3. Την ΤΕ του ΚΚΕ Ημαθίας
4. Τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Νάουσας
5. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

 

Η ομιλία:

Αν  είναι  το  ένα  και μοναδικό  που  πρέπει  να  κρατήσει  σαν  φυλαχτό  στον κόρφο του  κάθε  λαός  πάνω  σε  τούτη   γη    , αυτό  δεν  είναι  τίποτα  άλλο  παρά οι αγώνες  του  για την  λευτεριά , το  δίκιο  και  την  ανεξαρτησία  .  Αγώνες  για  τη  Λευτεριά  ,το  Δίκιο και   την  Ανεξαρτησία  του  έχει  πολλούς  να  επιδείξει   ο   Λαός  μας  , δίνοντας  σε  αυτήν  την  υπόθεση  τα πιο   διαλεχτά παλληκάρια  του και  πολύ πάρα πολύ  αίμα. Από τέτοιους  αγώνες  ,παρακαταθήκη  για τις  νέες  γενιές , είναι πλούσια η ιστορία  της  εργατομάνας – της  ανταρτομάνας  Νάουσας.

Συγκεντρωθήκαμε  σήμερα   εδώ  για  να  θυμηθούμε και  να  τιμήσουμε  όλους  εκείνους  που  αγωνίστηκαν  ώστε  μετά  από  τριάμισι   χρόνια  μαύρης  σκλαβιάς  και κατοχής συνέβαλλαν  στην  απελευθέρωση   της  ηρωικής  μας  Πόλης .

Σαν  σήμερα  στις  10  του  Σεπτέμβρη  του ’44  μπαίνουν  στην  πόλη  τμήματα   του  16ου  Συντάγματος  και  της Πολιτοφυλακής.

Ο λαός της Νάουσας, που επί τριάμισι χρόνια διεξήγαγε έναν αδιάκοπο σκληρό και γεμάτο θυσίες αγώνα ενάντια στον βάρβαρο καταχτητή και στα όργανά του, ξεχύθηκε στους δρόμους για να υποδεχτεί τους απελευθερωτές αντάρτες. Όλη η πόλη σημαιοστολίστηκε Ο ενθουσιασμός του λαού ξέσπασε αυθόρμητος και αγνός. Όλος ο πλούτος της λαϊκής ψυχής εκδηλώθηκε με μιας. Ο λαός δεν ήξερε πώς να εκφράσει τη χαρά του. Αλλού άκουγε κανείς κραυγές χαράς και ενθουσιασμού. Αλλού τραγούδησαν αντάρτικα τραγούδια. Άλλοι πάλι κουβάλησαν πλακάτ με συνθήματα και  λουλούδια  στον τόπο που θα συγκεντρώνονταν το πλήθος. Ιδιαίτερα εκδηλώθηκε ο ενθουσιασμός του λαού όταν ζητωκραύγαζε για το ΕΑΜ, την ΠΕΕΑ και προπάντων για το Κομμουνιστικό Κόμμα που στάθηκε φωτεινός καθοδηγητής και συμπαραστάτης του σ’όλο το μακρόχρονο διάστημα της σκλαβιάς του. Ο  Τάκης  Μπουρλίδης  αναφέρει  στο  βιβλίο  του  «το  16ο  Σύνταγμα  του  ΕΛΑΣ  Βερμίου» σχετικά :  « το  πλήθος  του  κόσμου  δεν   μας  άφησε  να  συνεχίσουμε  το   τραγούδι και το βήμα  με σύντομα , θερμά  αγκαλιάσματα , φιλήματα. Λουλούδια πολλά λουλούδια , στεφάνια  στο  κεφάλι ,στο λαιμό , ζητωκραυγές , χειροκροτήματα, ξεθεωμός, παντού πολύς κόσμος. Με  δυσκολία η μεγάλη  φάλαγγα  πέρασε  οργανωμένα  δίπλα  από  το  ξακουστό  όμορφο πάρκο Κιόσκι . Στην καινούρια  μεγάλη  πλατεία  οι εκδηλώσεις  χαράς και αγάπης  ξεπέρασαν κάθε όριο. Η αυθόρμητη  παλλαϊκή  συγκέντρωση  του  κόσμου  μας  υποχρέωσε  να  σταματήσουμε προσωρινά. Ανάμεσα στα λουλούδια  εμφανίστηκαν  αρμαθιές σύκα, ρόδια ,κυδώνια , διάφορα  φρούτα».

Αμέσως  μόλις μπήκαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής στην πόλη, με βάση ενός από πριν καταστρωμένου σχεδίου κατέλαβαν αμέσως τα δημόσια χτίρια και απέκλεισαν τα φρούρια των Γερμανών σαν επικίνδυνες ζώνες λόγω κινδύνου ναρκών και εκρηκτικών υλών. Η πολιτοφυλακή ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά της ενισχυμένη από εφεδρική δύναμη με περιβραχιόνια, που έθεσαν στη διάθεσή της οι απελευθερωτικές οργανώσεις. Συνελήφθησαν αμέσως 7 προδότες και καταγράφηκε η περιουσία όλων των προδοτών που συνεργάστηκαν με τον καταχτητή. Το τυπογραφείο της πόλης τέθηκε στη διάθεση των απελευθερωτικών οργανώσεων. Και αυτόματα, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο επικράτησε παραδειγματική τάξη σ’ όλη την πόλη. Ούτε και η πιο παραμικρή αρπαγή και λεηλασία δεν σημειώθηκε.

Τη δεύτερη μέρα της απελευθέρωσης ο λαός εξακολούθησε να πανηγυρίζει και η πόλη να μένει σημαιοστόλιστη. Η μέρα αυτή ήταν μέρα συγκρότησης των τοπικών οργάνων αυτοδιοίκησης. Βγήκε προσωρινό δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο το Στέργιο Φετλή και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους όλα τα όργανα  της αυτοδιοίκησης. Η εκλογή τους  έγινε από συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις συνοικίες , συγκροτήθηκαν  λαϊκές επιτροπές, οι  οποίες  ανέδειξαν το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Στις 14 Σεπτέμβρη , ύστερα από επίσημη δοξολογία, που έγινε ο Δήμαρχος παρέλαβε τα κλειδιά του Δημαρχείου από μια συναγωνίστρια, χήρα αντάρτη που σκοτώθηκε. Στη τελετή παραβρέθηκε όλος ο λαός της Νάουσας.

Στις 18/9 κλήθηκαν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι γιατροί, ο κλήρος, αντιπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων, του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, του Γεωργικού Συνεταιρισμού, του Ερυθρού Σταυρού και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποφασίσθηκε η ίδρυση Νοσοκομείου και Υγειονομικής Υπηρεσίας για τον ΕΛΑΣ με παρατήματα για το λαό της πόλης. Για την εξεύρεση πόρων αποφασίσθηκε να ενισχύσουν τα φαρμακεία, οι γιατροί, ο κλήρος, η φιλόπτωχος αδελφότης, ο ερυθρός σταυρός, ο Δήμος, η ΕΤΑ, να γίνει έρανος και να διατίθενται οι εισπράξεις του κινηματογράφου της πόλης μια μέρα την βδομάδα.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα ν’ αρχίσει πάλι η διανομή άρτου στο λαό της Νάουσας, που τελευταία είχε διακοπή τελείως. Πάρθηκαν όλα τα πρακτικά μέτρα για την παραλαβή 7.500 οκ. Σταριού που είχε παραχωρήσει η ΚΕΠΕΣ. Για το σκοπό αυτό κατέβηκαν επιτροπές στη Βέροια και στη Θεσσαλονίκη.

 

Τίποτα  δεν προέρχεται από  το τίποτα ,  έτσι  και  οι  στιγμές  χαράς και ενθουσιασμού  που  περιγράφηκαν παραπάνω  δεν έπεσαν από  τον ουρανό. Ήταν  αποτέλεσμα  ενός  τιτάνιου και πρωτοφανέρωτου  αγώνα  των  λαϊκών  στρωμάτων  που  με  την καθοδήγηση  του  ΚΚΕ  κινητοποίησαν  τις αστείρευτες δυνάμεις  που έχει  ο  λαός και η  εργατική  τάξη  και  γέννησαν  το  ΕΑΜ  .  τον  ΕΛΑΣ  ,  την  ΕΠΟΝ .

Αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, με απόφαση των οργάνων του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε στις αρχές Οκτώβρη 1941, στην Αθήνα, το Στρατιωτικό Κέντρο Αντίστασης (ΣΚΑ), με επικεφαλής τους κομμουνιστές μόνιμους αξιωματικούς Ν. Παπασταματιάδη και Θ. Μακρίδη. Το ΣΚΑ ανέλαβε να μελετήσει τα προβλήματα, σχετικά με την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ένοπλης αντίστασης, καθώς και να συντονίσει όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Οκτώβρη - Νοέμβρη του 1941, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έστειλε τον Θανάση Κλάρα ,τον μετέπειτα πρωτοκαπετάνιο  του ΕΛΑΣ , τον θρυλικό  Άρη Βελουχιώτη, στην περιοχή της Ρούμελης για να μελετήσει την κατάσταση και τις δυνατότητες για την οργάνωση ένοπλου αγώνα. Όταν το Δεκέμβρη ο Θ. Κλάρας επέστρεψε στην Αθήνα, υπέβαλε έκθεση με τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για την οργάνωση αντάρτικου κινήματος στη Ρούμελη. Η έκθεση εγκρίθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ.

Η 8η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που συνήλθε το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη του 1942, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση του ανταρτοπόλεμου. Επίσης, διατυπώνονταν οι άμεσοι και απώτεροι σκοποί του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Παράλληλα, τονιζόταν: «Ο εθνικοαπελευθερωτικός ανταρτοπόλεμος έχει πρωτεύουσα σημασία για την απελευθέρωση της χώρας από τον ξενικό ζυγό. Οι κομμουνιστές πρέπει να οργανώσουν, να μαζικοποιήσουν και να επεκτείνουν το αντάρτικο κίνημα στην ύπαιθρο, να περιφρουρήσουν τον εθνικοαπελευθερωτικό του χαρακτήρα».
Μέσα στο Γενάρη του 1942, οι Κεντρικές Επιτροπές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ συμφώνησαν να κάνουν επίσημα γνωστή την απόφασή τους για τη δημιουργία του νέου στρατού της Εθνικής Αντίστασης. Το όνομά του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του τόπου: Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ).

Στη  Νάουσα  το  ΚΚΕ  είχε  ισχυρούς  δεσμούς  με  την εργατική  τάξη . Η πρώτη σοσιαλιστική οργάνωση  στη Νάουσα (ΣΕΚΕ)  ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1919. Ιδρυτικά μέλη της υπήρξαν οι νεολαίοι  της εποχής Σπύρος Αποστόλου , Γεώργιος Μόρας ,Κωνσταντίνος Δραγουμάνος, Νικόλαος Μολύβας , οι αδελφοί Γαλανού Νικόλαος- Βασίλειος, αδελφοί Αγοραστού Δημήτριος και Χρήστος, και Εμμανουήλ, Αντώνης Μπουρδάνος , ο Αργύρης Βασιλείου κ.α 

Η οργάνωση συνέβαλε στην εξέγερση των Ναουσαίων το1923 κατά της φρουράς της βασιλικής έπαυλης στον άγιο Νικόλαο ,έλαβε αποφασιστικό ενεργό ρόλο  στη μεγάλη απεργία των κλωστοϋφαντουργών το 1924,πρωτοστατησε στη ίδρυση των πρώτων εργατικών σωματείων ,και στην δράση τους μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους.
Το 1930 πήρε μέρος στην πανελλήνια και παγκόσμια εκστρατεία για την μετατροπή της θανατικής ποινής του ηρωικού ηγετικού στελέχους της Μάρκου  Μαρκοβίτη που κρατούνταν στο Καλπάκι .

Το 1933 θα οργανώσει το συλλαλητήριο των εργατών  μπροστά στο δημαρχείο της Νάουσας με τη  γνωστή  αιματηρή κατάληξη.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας της 4η Αυγούστου 1936 δέχθηκε καίριο πλήγμα από την ασφάλεια του Μανιαδάκη.

Καταλαβαίνουμε  τώρα γιατί μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς , ιδιαίτερα  στη Νάουσα ,είχαν δημιουργηθεί δυναμικοί αριστεροί πυρήνες , οι  οποίοι ήταν αποφασισμένοι   πέρα από την ανασύνταξη της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ  , να αναλάβουν και την στρατιωτική δράση κατά των κατοχικών στρατευμάτων .

Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υδροτριβείο του παλαιού Ναουσαίου κομμουνιστή και ιδρυτικού μέλους της πρώτης κομματικής οργάνωσης  του ΣΕΚΕ  στη Νάουσα ,Γεωργίου Μόρα  ο Γεώργιος Ερυθριάδης ανέλυσε τις αποφάσεις της 6ης  ολομέλειας  του  ΚΚΕ για την ανάληψη σε σύντομο χρόνο ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και την ταχεία αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού στη Νάουσα. Στην σύσκεψη αυτή πήραν μέρος  Χρήστος Παλαμάς, Ανέστης Κοντοζής Βασίλειος Μπαμπάτσης ,Χαρίλαος Παπαδόπουλος ,Δημήτριος Πουζουκίδης ,Παναγιώτης Τριφτανιδης,Θεόδωρος Τριφτανίδης Παναγιώτης Κιτσέλης ,Ιωάννης Κουκουλίδης και άλλοι.

Πάρθηκε  απόφαση να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για την περισυλλογή οπλισμού και λοιπού πολεμικού υλικού από αυτά που διάσπαρτα εγκαταλήφθηκαν  στο Βέρμιο. Την συνολική ευθύνη για τη υλοποίηση  της απόφασης ανέλαβαν  ο Χρήστος Παλαμάς και ο Βασίλης Μπαμπάτσης.

Η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ  με εντολή της  περιφερειακής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας κινήθηκε δραστήρια και κατόρθωσε σε λίγο χρονικό διάστημα να συγκροτήσει την πρώτη επιτροπή του ΕΑΜ της πόλης. Έτσι με εντολή του μακεδονικού γραφείου  και την  άφιξη στην Νάουσα του Λάζαρου Ζησιάδη  , μέλος του γραφείου και του Απόστολου Μιζαντζίδη  ,μέλους επιτροπής  πόλης του ΚΚΕ στη Βέροια  , ήρθαν σε  επαφή  με  τον Γιάννη Αποστολίδη ,προσωρινό γραμματέα   της  τοπικής επιτροπής του ΚΚΕ και  τον  Βασίλη  Μπαμπάτση ,μέλος της κομματικής οργάνωσης 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στο σπίτι μέλους κομματικής οργάνωσης  του ΚΚΕ Γιάννης Γιαννόπουλου(γνωστού ως Γκουγκουρα)
Στη Νάουσα η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ ,του ΕΑΜ  καθώς και  το  Εργατικό  ΕΑΜ, με την λήξη του 1941 εμφανίζονται να έχουν άρτια συγκρότηση και λειτουργία .
Ιδίως στις τάξεις της τοπικής ΟΚΝΕ έχουν προσέλθει και ενταχθεί αρκετά νέα μέλη  τα οποία αργότερα θα εξελιχθούν σε  δυναμικά στελέχη.

Το καλοκαίρι του 1942 επισκέπτεται το Βέρμιο ο Χρήστος Μόσχος (Πέτρος)ακολουθούμενος από τον Βασίλη Μελίδη (Βερμιώτης) Σε σύσκεψη που συγκάλεσε με την συμμετοχή του Βερμιωτη , των Κολοκοτρώνη ,Μαύρου,  Μπαμπάτση, Μπαρούτα και άλλων συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούσαν το αντάρτικο κίνημα στο Βέρμιο. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα προσπαθειών για την ανάπτυξη και βελτίωση του οπλισμού ,του πολεμικού υλικού ,την προμήθεια ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και την αντιμετώπιση των αποσπασμάτων της χωροφυλακής. Στο διάστημα αυτό στη Νάουσα η τοπική οργάνωση του ΕΑΜ και τα προσκείμενα σε αυτό  εργατικά σωματεία και τα συνδικαλιστικά στελέχη προετοιμάζονταν εντατικά για να οδηγήσουν  την εργατική τάξη της πόλης σε απεργιακές κινητοποίησης.

Την 4η Οκτωβρίου 1942 οι εργάτες του εργοστασίου Κόκκινου κατεβαίνουν  σε απεργία  με  οικονομικά κυρίως αιτήματα  και κατά της προσπάθειας του εργοστασίου να προβεί σε περικοπή του συσσιτίου. Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις και στα εργοστάσιά  Λαναρά-Κύρτση και σε άλλα εργοστάσια της πόλης .
Μέσα στο μήνα Νοέμβριο του 1942 παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ατόμων για κατάταξη στις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ Βερμίου. Πολλοί από αυτούς ήταν έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του αστικού στρατού. Όσοι έρχονται στη Νάουσα προωθούνται στις ορεινές περιοχές  με ευθύνη των τοπικών οργανώσεων του ΕΑΜ , οι οποίες έθεταν στη διάθεσή  τους απαραίτητους συνοδούς. Τα ίδια πρόσωπα εκτελούσανε χρέη συνοδού και τις περισσότερες φορές μετέφεραν και οπλισμό πυρομανία, υγειονομικό υλικό τρόφιμα ιματισμό κλπ.


Στην  πόλη  της Νάουσας ,στη γύρω περιοχή  ,στο  Βέρμιο και στα  άλλα   βουνά  που  περιτριγυρίζουν τον κάμπο  της Θεσσαλονίκης ,το  ΚΚΕ  δέθηκε  με  κάθε  τους σπιθαμή  και οικοδόμησε  δεσμούς αίματος και αγώνα. Εδώ  ο λαός μας ονειρεύτηκε και πάλεψε  για μια  Ελλάδα  του  δίκιου  και της προκοπής, χωρίς δυνάστες  ντόπιους  και  ξένους. Εδώ  η  ταξική πάλη και  η  όξυνσή  της  απέδειξε ότι αυτά που  φαίνονται  σήμερα στάσιμα  μπορούν  να  ανατραπούν ,να αλλάξουν  με  πρωταγωνιστή  τον  ίδιο  το λαό. Εδώ  αποδείχτηκε  ότι  οι πιο λαμπρές  σελίδες  της Ιστορίας του  λαού  μας  γράφτηκαν  όταν  χειραφετήθηκε  από  τους  εκβιασμούς  και  τα  διλήμματα  της  αστικής  τάξης  και  άγγιξε  με  τα  χέρια του  την  πραγματική  Λευτεριά. 

Αυτή  είναι  η ιστορική  αλήθεια  όσο κι αν  θέλουν σήμερα  η αστική  τάξη και οι  κυβερνήσεις της εδώ  και στην Ευρώπη   να την  παραχαράξουν  και  να  τη  διαστρεβλώσουν. Με  αφορμή  την  23η  Αυγούστου  που  έχει καθιερωθεί  ως « ευρωπαϊκή  μέρα μνήμης  στα  θύματα  του  ολοκληρωτισμού  και των αυταρχικών καθεστώτων»  η  ΕΕ προκαλεί και  πάλι  εξισώνοντας  τους  θύτες  με  τα  θύματα,τον  Κομμουνισμό με το  τέρας του  Φασισμού . Επιχειρούν  να θάψουν  την  ιστορική  αλήθεια  πως  είναι  η  ΕΣΣΔ  και τα αντιστασιακά  κινήματα  των λαών με  επικεφαλής τα κομμουνιστικά κόμματα  που  τσάκισαν το Φασισμό- Ναζισμό.

Ο  λαός  μας  πρέπει  να αντλήσει χρήσιμα  συμπεράσματα  από τους αγώνες  του  εργατικού και λαϊκού  κινήματος  σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές  , τώρα  μάλιστα που  τα τύμπανα   του  πολέμου ακούγονται  όλο  και πιο δυνατά  στο Αιγαίο  και στην Αν. Μεσόγειο. Ο  συνεχής   ανταγωνισμός  των αστικών  τάξεων  της περιοχής  και  των μεγάλων  ιμπεριαλιστικών  δυνάμεων μέσα   από  τον οποίο  εκδηλώνονται  οι αλλεπάλληλες  προκλήσεις  της  τουρκικής  αστικής τάξης  και  η αμφισβήτηση  της  κυριαρχίας της χώρας  μας  ,η οποία  σιγοντάρεται  από   τα  επιτελεία  του  ΝΑΤΟ  και της  ΕΕ , πρέπει  να  ανησυχεί  ιδιαίτερα  το  λαό  μας. Απέναντι  στον ιμπεριαλιστικό  πόλεμο σε  μια περίπλοκη  κατάσταση που  διαμορφώνεται  στην περιοχή μας η  θέση  του  ΚΚΕ  είναι ξεκάθαρη:  Το  εργατικό – λαϊκό  κίνημα  δεν  πρέπει  να  παγιδεύεται  στις επιδιώξεις  της  ελληνικής  αστικής  τάξης και των κομμάτων της. Φτάνει  μόνο να  θυμηθούμε πως  την περίοδο της τριπλής  Κατοχής  ένα  τμήμα  της αστικής τάξης  κατέφυγε  με τον Βασιλιά στο Κάιρο  αφήνοντας τη  χώρα ανυπεράσπιστη  ενώ  ένα άλλο  δεν είχε κανένα  πρόβλημα  να συνεργαστεί   αρμονικά με τους κατακτητές.

 

Στους  αντάρτες  του  ΕΛΑΣ , στα  Αετόπουλα  της  ΕΠΟΝ, στους  μαχητές  και στις μαχήτριες  του  ΔΣΕ , στο λαό μας  που  μεγαλούργησε, η καλύτερη  τιμή  είναι  να συνεχίσουμε  στο δρόμο που  βάδισαν και  οι ίδιοι.

Ο  δρόμος  είναι  ανηφορικός  και  κακοτράχαλος, αλλά  είναι  ο μοναδικός που  οδηγεί στο  ξέφωτο, σε  ζωή  με σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική  ελευθερία  για τα λαϊκά στρώματα  και την εργατική  τάξη. Οι  θυσίες  σ’ αυτόν τον δρόμο είναι  δεδομένες, αλλά  δεν πάνε  χαμένες.

Και  το ΚΚΕ  είναι έτοιμο  να  τραβήξει αυτόν τον δρόμο.
« Ας  μην  ήρθατε  πίσω.
κι ας μην  φτάσατε  πουθενά.
Ο  δρόμος  μας αρχινά, 
από  κει που  ο δικός  σας  τελειώνει.
Μέσα  στο κάτασπρο χιόνι, 
μια  ματωμένη  γραμμή  το δρόμο δείχνει,
Ας  ρίχνει  σκοτάδι τριγύρω η νύχτα , ας  ρίχνει…
Ακολουθούμε πιστά τα  ματωμένα  σας ίχνη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ