"Άγιος Λουκάς": Διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου με τη συσκευή Watchman από τον Δημήτρη Λυσίτσα

 

Ο εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, με καταγωγή από τη Βέροια, Δημήτρης Λυσίτσας, καρδιολόγος - ηλεκτροφυσιολόγος, μετράει υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις επεμβάσεις διαδερμικής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου με τη συσκευή Watchman υπό ακτινοσκοπική και υπερηχογραφική καθοδήγηση, στην κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ" στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, είτε γιατί δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτική αγωγή λόγω αιμορραγιών, είτε λόγω αποτυχημένου ελέγχου της αγωγής.

Στις περιπτώσεις αυτές, η εναλλακτική επιλογή είναι η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου με τη συσκευή Watchman (Boston Scientific).

Στην Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου στη Βόρεια Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2014 από τον επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο Δημήτριο Λυσίτσα και την ομάδα του και έκτοτε έχουν γίνει τα περισσότερα περιστατικά πανελληνίως με υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας.

Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία «σφραγίζεται» το στόμιο του ωτίου, μια μικρή κοιλότητα του αριστερού κόλπου της καρδιάς, στην οποία συγκεντρώνονται θρόμβοι που είναι υπεύθυνοι για το 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Μετά την επιτυχή της τοποθέτηση, οι ασθενείς δε χρειάζονται αντιπηκτικά (Sintrom, Pradaxa κ.λπ.) και μπορούν να παραμείνουν μακροπρόθεσμα σε μικρή δόση ασπιρίνης. 

Έχει ήδη πάρει την έγκριση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μετά από επιτυχείς μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς από το 2015.

Ο Dr Δημήτριος Λυσίτσας είναι εξιδεικευμένος στην τοποθέτηση αυτών των συσκευών με μακρόχρονη εμπειρία στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κέντρα του εξωτερικού.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ