Παγκόσμια Στροφή στις Α.Π.Ε

 

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η Κίνα δεσμεύτηκε να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2060. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα από σημαντικότερα ορόσημα στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως η βιομηχανία της Κίνας είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για το 28% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Εάν μόνο η Κίνα πετύχει το στόχο μιας οικονομίας που δε εκπέμπει καθόλου άνθρακα, έως το 2060, τότε η πρόβλεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μειωνόταν κατά 0,2 έως 0,3 βαθμούς Κελσίου. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μείωση από τότε που οι χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, σύμφωνα με το Climate Action Tracker (CAT).

Επιπλέον και ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να οικοδομήσει μια πιο πράσινη οικονομία μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης του COVID19. Δήλωσε μάλιστα ότι  το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μετατραπεί σε "Σαουδική Αραβία" της  αιολικής ενέργειας, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η στροφή παγκοσμίως  στην πράσινη ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή. Στην Ευρώπη μάλιστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταστήσει την Πράσινη Συμφωνία σαν κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, με στόχο τη μετατροπή της ΕΕ σε μια ευημερούσα κοινωνία με μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων οικονομία. Μπορεί η υγειονομική κρίση να έχει στρέψει δικαίως το βλέμμα του πλανήτη επάνω της, ωστόσο είναι παροδική και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την κλιματική κρίση που παραμένει και είναι εξαιρετικά κρίσιμη. 

Η λύση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργεας (Α.Π.Ε.) Η αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης τα επόμενα έτη καθώς πρόκειται για ένα καθαρό και φθηνό τρόπο παραγωγής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες έχουν απολύτως θετικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή, τη λειτουργία και την απεγκατάστασή τους παράγεται από αυτές μέσα στους πρώτους 5-12 μήνες λειτουργίας τους, ανάλογα με τον τύπο και την ισχύ τους. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της, μία ανεμογεννήτρια παράγει έως και 50 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνεται για την κατασκευή, λειτουργία και απεγκατάστασή της. Συνεπώς, οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι απείρως λιγότεροι από αυτούς που αποτρέπει. Το μικροκλίμα ή το παγκόσμιο κλίμα δεν επηρεάζεται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών και δεν συμβάλλουν στην αύξηση της συνολική θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Έτσι η αιολική ενέργεια ως φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα συμβάλει  στην αποτροπή των επιπτώσεων στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία στις καλλιέργειες ή στην ποσότητα των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.

Φυσικά, ως ανθρώπινη δραστηριότητα, η αιολική ενέργεια έχει επιπτώσεις. Όμως οι επιπτώσεις  αυτές μειώνονται με ορθή χωροθέτηση, εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών και πιστή τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ