Βέροια: Αγγίζουν τις 300.000 ευρώ τα αναδρομικά που δικαιώθηκαν πέντε πρώην αντιδήμαρχοι – «Σιγή ασυρμάτου» από το Δήμο

 

Ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο Δήμος Βέροιας, ως αναδρομικές οφειλές αντιμισθίας σε πέντε πρώην αντιδημάρχους!!!

Οι αντιμισθίες αφορούν την πρώτη διετία της πρώτης θητείας της τέως δημάρχου κ. Ουσουλτζόγλου η περίπτωση είναι (και αυτή) ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ασκήθηκε η διοίκηση στο Δήμο Βέροιας επι θητείας της εν λόγω δημάρχου.

Τι έγινε τότε…

Σύμφωνα με τον γνωστό «νόμο Παυλόπουλου) (του μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας) ο οποίος ίσχυε κατά την περίοδο 2007-2008, οι αντιδήμαρχοι δεν δικαιούνταν αντιμισθία στην περίπτωση που ήταν μισθωτοί υπάλληλοι του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και δημοτικών επιχειρήσεων.

Η τότε δήμαρχος Βέροιας, προεκλογικά κατέβηκε στην προεκλογική αναμέτρηση παρουσιάζοντας τη νομική διάταξη ως πολιτική απόφαση και θέση της παράταξής της!!!!

Παρουσιάστηκε η διάταξη του νόμου ως επιλογή της ίδιας και της παράταξής της σηματοδοτώντας έτσι το άλλο ήθος που την διέπει…

Μετά την νικηφόρα για την ίδια και την παράταξή της έκβαση των εκλογών, η τότε δήμαρχος Βέροιας παραιτήθηκε από τη δημοτική επιχείρηση στην οποία εργαζόταν ως υπάλληλος εισπράττοντας την αντιμισθία της δημάρχου και όχι τον πενιχρότερο μισθό της υπαλλήλου.

Πέντε αντιδήμαρχοι της περιόδου εκείνης (Παπαστεργίου, Μηλιόπουλος, Δάσκαλος, Σουμελίδης και Μιχαηλίδης) συνέχισαν να παραμένουν στις υπαλληλικές τους θέσεις και ως εκ τούτου, ήταν άμισθοι από το Δήμο.

Ο νόμος άλλαξε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, το 2009. Τότε ξεχάστηκαν και οι «ηθικές δεσμεύσεις» και τα μεγάλα λόγια.

Αντιδήμαρχοι που ορίστηκαν στη συνέχεια εισέπρατταν  κανονικά την νόμιμη αντιμισθία που δικαιούνταν.

Τότε εμφανίστηκε το πρώτο «ρήγμα» στην διοικούσα τον Δήμο, παράταξη καθώς οι πέντε πρώτοι ορισθέντες αντιδήμαρχοι έθεσαν ζήτημα ηθικής τάξεως: «Ή όλοι ή κανένας»!!!

Η κίνηση των «5» και η στάση της τέως…

Από τη στιγμή που είχαν κάθε νόμιμο δικαίωμα, οι πέντε αντιδήμαρχοι της διετίας 2007-2008 ήγειραν ζήτημα να εισπράξουν κι αυτοί τις αντιμισθίες που δικαιούνταν, από τη στιγμή μάλιστα που, εν τοις πράγμασι, η «ηθική διαφορά» της άμισθης προσφοράς καταλύθηκε και έπαψε να ισχύει εντός της παράταξης.

Η τέως δήμαρχος αρχικά βρήκε δίκαιο το αίτημα των «5» και μάλιστα, όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο, αναζήτησε λύσεις με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Μπροστά στα «ήξεις – αφίξεις», από πλευράς των «5» τέθηκε θέμα ελέγχου των πεπραγμένων του Δήμου, με τον κ. Μιχαηλίδη να θέτει ευθέως το ερώτημα: «Πού πήγαν τα λεφτά»!!!!

Δικαστικές αποφάσεις…

Μετά από μια 10ετία και πλέον, η ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη επί της προσφυγής που κατέθεσαν οι πέντε τέως αντιδήμαρχοι του Δήμου Βέροιας.

Κατά περίεργο τρόπο, ενώ το σκεπτικό και η αιτιολογία και των πέντε ήταν ίδια, οι τέσσερις δικαιώθηκαν και η προσφυγή του ενός απορρίφθηκε και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο ΣτΕ.

Σύμφωνα με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και σύμφωνα με το διάστημα που διετέλεσε ο καθένας στο αξίωμα του αντιδημάρχου, επιδικάστηκαν στους τέσσερις ποσά τα οποία νομιμοτόκως πλησιάζουν τις 300.000 ευρώ!!!!

Μάλιστα ήταν δικαιωθεί και ο 5ος πρώην αντιδήμαρχος, το τελικό ποσό θα ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ!!!

Τα ποσά αυτά είναι άμεσα πληρωτέα στους δικαιούχους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Βέροιας μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να καταβάλει στους δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν!!! Μάλιστα φέρεται ότι ένας εκ των πέντε εισέπραξε ήδη ποσό της τάξης των 30.000 ευρώ (ήταν αυτός που δικαιούταν τα λιγότερα) καθώς δεν εξάντλησε όλη τη διετία της αντιδημαρχίας του την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς του Δήμου Βέροιας θα ακολουθηθεί η έσχατη – ως προς τα δικονομικά μέσα – προσπάθεια με προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να δικαιωθεί είναι ελάχιστες.

Ταυτόχρονα μια προσφυγή στο ΣτΕ – με ελάχιστες πιθανότητες – θα αναστείλει για μια διετία περίπου την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, αλλά ταυτόχρονα τα ποσά τα οποία οφείλει σήμερα να καταβάλλει θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τόκους 2 ετών.

Μια τέτοια προοπτική χρονικά θα λάβει οριστικό τέλος πιθανότατα στην κορύφωση προεκλογικής περιόδου, κάτι το οποίο λογικά συνεκτιμάται ως προς τις τελικές αποφάσεις.

Σιγή ασυρμάτου από τον Δήμο…

Η εξέλιξη της υπόθεσης συνολική, αν και έχει δρομολογηθεί στην τελική της φάση με τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και αρκετό καιρό, εντούτοις από πλευράς Δήμου Βέροιας τηρείται «σιγή ασυρμάτου»…

Από το Δήμο Βέροιας όλο αυτό το διάστημα  εκδίδονται διάφορες ανακοινώσεις περί κορονοιου και έργων ελάσσονος σημασίας, όπως και «διαγγελματικού τύπου» δηλώσεις του Δημάρχου, αλλά για το θέμα αυτό δεν υπήρξε νύξη ούτε καν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα με την επικοινωνιακή τακτική, αναφύονται και μια σειρά από ζητήματα τεχνικής και πολιτικής φύσεως.

Πολιτικά είναι προφανώς ότι υπάρχουν ευθύνες, κυρίως στην προηγούμενη αιρετή διοίκηση του Δήμου, αλλά ενδεχομένως και στην παρούσα για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

«Τεχνικά», η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει ζητήματα φορολογικής τάξης, αλλά και οικονομικής κατάστασης του Δήμου.

Δ. Καρ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ