Εν Βεροια τω καιρώ εκείνω – Η δίκη των «καντινίστας» - 5 Νοεμβρίου 2013

 

Με τον όρο «καντινίστας» (κατά το «σαντινίστας») έμεινε στην ιστορία η περίφημη υπόθεση της καντίνας στο φράγμα Αλιάκμονα με τα τραγελαφικά της εποχής.

«Καντινίστας» έμειναν να λέγονται οι 17 που οδηγήθηκαν στο εδώλιο, μαζί με τους δύο επιχειρηματικά υπεύθυνους της περίφημης καντίνας.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια από τις «φούσκες» που συνήθιζε να δημιουργεί η τότε διοίκηση του Δήμου, είτε για παρελκυστικούς των σοβαρών θεμάτων, λόγους, είτε για λόγους εσωπαραταξιακών ισορροπιών.

Δώδεκα μέλη του δημοτικού συμβουλίου (άπαντες της συμπολίτευσης) και τα πέντε μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αγ. Βαρβάρας κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά την ενέργεια της τότε δημάρχου να διαβιβάσει στην εισαγγελία Βέροιας, πόρισμα ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενεργήθηκε σχετικά με ευθύνες για τη λειτουργία καντίνας στο φράγμα Αλιάκμονα.

Οι ερμηνείες για την απίστευτη ιστορία ποικίλουν. Η αλήθεια είναι ότι η τέως δήμαρχος ήθελε να κάνει ένα «συμμάζεμα» στην ομάδα της. Το 2014 ήταν χρονιά εκλογών και ο προεκλογικός αέρας είχε «μεθύσει» κάποιους της δημοτικής ομάδας που πλέον δεν ήταν ιδιαίτερα πειθαρχημένοι και έκαναν του κεφαλιού τους…

Αφού διαβίβασε το πόρισμα της ΕΔΕ στην εισαγγελία και ασκήθηκε δίωξη εναντίον 12 δημοτικών συμβούλων και πέντε μελών της τοπικής κοινότητας, η ίδια εμφανίστηκε ως …μάρτυρας υπεράσπισης!!!

Ο εκνευρισμός, η ένταση και τα «γαλλικά» που ακούστηκαν εκείνες τις μέρες έχουν μείνει στην ιστορία…

Πάντως η υπόθεση έγινε ελάχιστα γνωστή στον κόσμο… Ήδη είχαν πετάξει τον Δάσκαλο «στα λιοντάρια» και ετοιμαζόταν το επόμενο κύμα ξεκαθαρίσματος.

Για την ιστορία: Μετά από ταλαιπωρία, ψυχική και οικονομική, άπαντες οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. 

Η καντίνα – που ανήκε σε πρώην πεθερό ενός από τους δημοτικούς συμβούλους, απομακρύνθηκε από το σημείο και έπαψε να λειτουργεί. 

Η τάξις απεκατεστάθη τόσο στα πέριξ , όσο και εντός…

Ένα μήνα αργότερα η τέως ανακοίνωση την απόφασή της να μην είναι και πάλι υποψήφια και μπήκε σε εφαρμογή η εξασφάλιση της διάδοχης κατάστασης από την οποία προέκυψε ο νυν δήμαρχος Βέροιας.

 

Το ρεπορτάζ του Verianet για την υπόθεση:

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας εκδικάζεται υπόθεση που αφορά 12 πρώην και νυν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και της ΤΚ Αγ. Βαρβάρας.

Κατηγορούμενοι είναι οι τα πρώην και νυν μέλη του ΤΑ Αγ. Βαρβάρας, Ιωάννης Τρικαλιώτης, Στέργιος Διαμάντης, Χρήστος Ντόβας, Θωμάς Τσιάτσης και Χρυσή Δουλγερίδου , οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι Βέροιας, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημήτριος Δάσκαλος, Παύλος Παύλιδης, Στέλιος Μηλιόπουλος, Νικόλαος Μωυσιάδης, Νικόλαος Τσαμήτρος, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Γιώργος Κάκαρης και τα πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγαθόνικος Δελαβερίδης, Αντώνιος Τσιάρας, Μιχάλης Τρανίδης και Αστέριος Παπαστεργίου ο οποίος είναι και ο Γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν κατηγορίες, άλλοι για «παράβαση καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση από κοινού» και άλλοι για «ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση»…

Μαζί τους θα καθίσουν κατηγορούμενοι οι Μαρία Βλάχου και Θεόδωρος Βλάχος ιδιοκτήτες καντίνας στην περιοχή του Φράγματος Αλιάκμονα, στην Αγ. Βαρβάρα, σχετικά με την οποία προέκυψαν μια σειρά πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται όλοι οι παραπάνω.

Η υπόθεση αυτή θεωρείται η θρυαλλίδα στην εύθραυστη εσωτερική ισορροπία της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας.

Οι κατηγορούμενοι, πρώην και νυν Δημοτικοί σύμβουλοι, πνέουν τα μένεα κατά της Δημάρχου Βέροιας και την κατηγορούν ότι λόγω των δικών της χειρισμών κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη του ζητήματος έφτασε μέχρι το ακροατήριο μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου σχετικά με καντίνα που λειτουργούσε στην περιοχή Φράγματος Αλιάκμονα, στο ΔΔ Αγ. Βαρβάρας.

Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να προκύψει κάποιο αδίκημα σε βάρος των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά δεν έμεινε εκεί το θέμα. Ο Δήμος Βέροιας διαβίβασε το πόρισμα της ΕΔΕ στην εισαγγελία Βέροιας (!!!) η οποία εξέτασε την υπόθεση και απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος μελών της αιρετής διοίκησης του Δήμου!!!


Κεραυνός εν αιθρία…

Η διαβίβαση της ΕΔΕ στην Εισαγγελία Βέροιας και η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 12 νυν και πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΣ Αγ. Βαρβάρας προκάλεσε αλυσιδωτές, έντονες αντιδράσεις…

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και  δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης τους κινδυνεύουν μέχρι και με απόλυση από τη δουλειά τους…

Όμως εξίσου έντονες ήταν και οι αντιδράσεις και αυτών που δεν αντιμετωπίζουν τον σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Είναι προφανές ότι εγείρεται και θέμα ηθικής τάξης, καθώς κανείς δεν εννοεί να βρίσκεται κατηγορούμενος για κάτι για το οποίο δε φταίει…

Αλλά εκείνο που εξόργισε ήταν το γεγονός ότι σ’ αυτή τη δικαστική περιπέτεια τους ενέπλεξε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκφράσεις που ακούστηκαν σε συσκέψεις της δημοτικής παράταξης, είναι μάλλον πολύ… ακατάλληλες… Όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι – μπλεγμένοι στην υπόθεση, εκείνο που εξόργισε ήταν η στάση της κ. Δημάρχου, η οποία μετά που τους οδήγησε  στο εδώλιο, προσφέρθηκε να…βοηθήσει και να εμφανιστεί ως…μάρτυρας υπεράσπισης…

 

Με την παρουσία των συνηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας και, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να μην εκτροχιαστεί τη κατάσταση…
Αιτία ήταν το γεγονός ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Δημάρχου Βέροιας, παρουσία της ίδιας (!!!)

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την κατάσταση η κ. Ουσουλτζόγλου επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών της με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη από πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος κατονόμασε ειδικό και πολύ στενό συνεργάτη της Δημάρχου ως δημιουργό του όλου ζητήματος…

Χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να ηρεμήσουν τα πράγματα…

Οι κατηγορούμενοι επικεντρώθηκαν στο κατ’ εξοχήν πρόβλημα,  ενώ δικηγόρος κάποιων αρνήθηκε κατηγορηματικά την…πρόταση της κ. Ουσουλτζόγλου να εμφανιστεί ή ίδια στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης (!!!)

Δ. Καρ.

ΥΓ. Η είδηση πέρασε στα "ψιλά". Το Verianet δέχτηκε νέες δικαστικές διώξεις στη βάση του δόγματος "θα υποστείς τις συνέπειες"... Έργα και ημέρες που συνεχίζονται...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ