Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Όταν ακυρώθηκε το σχέδιο για λατομείο στο Ξηρολίβαδο - 6 Νοεμβρίου 2007

 

Στις 6 Νοεμβρίου 2007 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη και η ατμόσφαιρα φορτισμένη. Αιτία η συζήτηση θέματος που αφορά την προοπτική δημιουργίας λατομείου στην περιοχή του Ξηρολιβάδου.

Ενδιαφερόμενη εταιρία η «ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ» εκφράζει την πρόθεση να δημιουργήσει λατομείο για εξόρυξη και εκμετάλλευση ανθρακικού ασβεστίου.

Έχει ήδη εξασφαλίσει μία ΚΥΑ (Κοινή υπουργική απόφαση) από τα συναρμόδια υπουργεία και το επόμενο βήμα είναι η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, το προς δημιουργία λατομείο θα έχει έκταση 540.975 τ.μ. και η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη από 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό.

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο (ΠΟΞ) μπροστάρη ξεκινάει η προσπάθεια ματαίωσης του εγχειρήματος. Οι κάτοικοι και οι έλκοντες την καταγωγή τους από το Ξηρολίβαδο, αλλά και άλλοι πολίτες, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους.

Μετά από μια εξαιρετικά «ζωηρή» διαδικασία, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας καταλήγει σε ομόφωνη αρνητική απόφαση.

Υπενθυμίζεται  ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου συμμετείχαν τρεις παρατάξεις. 
Η κ. Ουσουλτζόγλου συμπλήρωνε ήδη ένα χρόνο ως Δήμαρχος, ο κ. Σκουμπόπουλος ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Γιώργος Ορφανίδης επικεφαλής της εκλεγμένης με την στήριξη του ΚΚΕ, διμελούς παράταξης.

Μετά την απόφαση αυτή ακολουθεί και ανάλογη απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Νομάρχης ήταν τότε ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης) και τελικά, μετά από διαδοχικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις η αναστάτωση παίρνει τέλος καθώς ακυρώνεται κάθε προοπτική δημιουργίας λατομείου στην περιοχή.

Οι φωτογραφίες από το βράδυ της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ