Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Όταν η «τέως» κατήγγειλε «ανηλεείς πολέμους» και «χείμαρρους λάσπης»…. – 7 Νοεμβρίου 2010

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιούνται εκλογές στον Δήμο Βέροιας, με την «Καλλικρατική» πλέον διοικητική του μορφή.

Οι εκλογές του 2010 ήταν ίσως οι εκλογές από μεταπολιτεύσεως, στις οποίες το «παρασκήνιο» έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Η εκλογική προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με την τελική της φάση να εξελίσσεται με φόντο την άγρια κόντα μεταξύ των δύο «γαλάζιων» αντιπάλων, του πανίσχυρου τότε Μιχάλη Χαλκίδη και του ανερχόμενου, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Στις μεταξύ τους σχέσεις, πέραν των άλλων, υπάρχει η προσφυγή του δεύτερου στο εκλογοδικείο για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2008 στις οποίες, μετά από μια μάχη στο νήμα, εκλέγεται βουλευτής ο πρώτος.

Και ενώ οι σχέσεις τους μετράνε θερμοκρασίες Β. Πόλου, ξαφνικά ο Μιχάλης Χαλκίδης προτείνει ως νικηφόρα επιλογή, με τη στήριξη της Ν. Δημοκρατίας για το Δήμο Βέροιας, το Λάζαρο Τσαβδαρίδη!!!

Ο πρώτος επιλαχών βουλευτής Ημαθίας της Ν. Δημοκρατίας αποδέχεται την πρόταση και αποφασίζει σε λιγότερο από 100 μέρες να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και να αναπτύξει ολόκληρη προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογές πάντως δεν αρχίζουν κάπου εκεί, αλλά πολύ νωρίτερα…

Ουσιαστικά ξεκινάνε από το βράδυ του Οκτώβρη του 2006, όταν δίνεται η «χαριστική βολή» στον Χρήστο Σκουμπόπουλο, ο οποίος διανύει μια δεύτερη θητεία, ως αντιπολίτευση πλέον, εμφανέστατα απομονωμένος και ξεκομένος από κάθε πολιτική στήριξη και με τη δημοτική του ομάδα αποδεκατισμένη και καταρρέουσα.

Παρ’ όλα αυτά, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας, ενώ είναι εμφανής η πλήρης απομάκρυνση της Ν. Δημοκρατίας από κάθε, ακόμη και υπόνοια στήριξης του τέως εκλεκτού δημάρχου της, εντούτοις δεν κάνει καμιά κίνηση εσωτερικής ζύμωσης και προετοιμασίας.

Μέχρι την τελευταία ημέρα ανακοίνωσης της στήριξης υποψηφίων δημάρχων ανά την Ελλάδα, επικρατεί σιγή ασυρμάτου στα κεντρικά επιτελεία…

Ζεστό απομεσήμερο του Αυγούστου στο κέντρο «Φλαμουριές» ο κ. Σκουμπόπουλος με μια παρέα λίγων φίλων επιχειρεί να επικοινωνήσει με τα κεντρικά της Ν. Δημοκρατίας. Στις κλήσεις τόσο του ίδιου, όσο και των άλλων, απαντά κάποια υπάλληλος από το τηλεφωνικό κέντρο, λέγοντας ότι θα μεταφέρει το αίτημα για επικοινωνία «αρμοδίως»…   Τα κινητά των αρμοδίων δεν απαντούν…

Το απόγευμα της ίδια μέρας η Ν. Δημοκρατία ανακοινώνει ως υποψήφιο για το Δήμο Βέροιας τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας σε μαγαζί λίγο έξω από τη Βέροια πραγματοποιείται συγκέντρωση μελών του συνδυασμού και πολιτικών φίλων του Χρήστου Σκουμπόπουλου. Οι τοποθετήσεις όλων είναι σαφείς…. «Χωρίς την κομματική στήριξη δεν πάμε πουθενά»!!!

Το αποκορύφωμα της συγκέντρωσης η οποία διαπνέεται από αρνητικό κλίμα ως προς τις εκλογικές προοπτικές,  είναι όταν διαλύεται μετά από συμπλοκή δύο εκ των συμμετασχόντων…

Η προεκλογική περίοδος ξεκινάει ήδη με ένα μούδιασμα από την πλευρά του χώρου που 4 χρόνια πριν κρατούσε τη διοίκηση του Δήμου.

Ουσιαστικά ό,τι έχει απομείνει από το δυναμικό της άλλοτε κραταιάς δημοτικής παράταξης που κέρδισε τις εκλογές το 2002, «αυτοεξορίζεται» στο περιθώριο των εξελίξεων.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης «χτίζει» τον συνδυασμό του με «παραδοσιακά υλικά» και με αναγκαστικά μεγάλες ταχύτητες μέσα στο συμπύκνωμα του χρόνου, έχοντας ένα τεράστιο μειονέκτημα: Τις εσωκομματικές τριβές που τον θέλουν «απέναντι» στο μισό κομματικό χώρο που στηρίζει φανατικά τον τότε μοναδικό «γαλάζιο» βουλευτή του νομού.

Στο ίδιο διάστημα η δήμαρχος Βέροιας έχει όλη την άνεση, όχι μόνο του χρόνου, αλλά και των προσβάσεων.

Έχοντας τον έλεγχο των μηχανισμών, ξεκινάει με εύκολη φαινομενικά προεκλογική μάχη.

Παρέλκεται αντίδραση της Βεργίνας η οποία, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» ενσωματώνεται στο Δήμο Βέροιας. Το «δώρο» είναι κάποιες «γυάλινες χάντρες» και πολλές υποσχέσεις με κορύφωση τη Ραγκούσεια ειδική διάταξη που την αναγορεύει σε «ιστορική έδρα του Δήμου Βέροιας»…

Η «όμορφη και περήφανη Βέροια» δίνει τη σκυτάλη στην «Συμπολιτεία» και το επικοινωνιακό μέρος έχει σαν βάση την καταγγελία ότι «οι εκλογές είναι βρώμικες», κρατώντας το τεκμήριο της καθαρότητας για τον εαυτό της…

Ο μέχρι πρότινος κοινωνικά φίλα διακείμενος αντίπαλος υποψήφιος παρουσιάζεται περίπου ως «άσχετος», ενώ μετά το πέρας των εκλογών αποκαλύπτεται ότι εντός των «τζακιών» λειτούργησαν και τα αντανακλαστικά υπέρ της εκλεκτής της «καλής κοινωνίας», έναντι του «φερτού από ένα χωριό της Νάουσας», υποψηφίου…

Η Νέα Δημοκρατία δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την έκβαση των εκλογών, ως πρόσχημα «αποστάσεων» προτάσσονται οι εκλογές για την … αντιπεριφέρεια (!!!) (πρώην Νομαρχία) όπου και εκεί μαίνεται μια εξίσου ενδιαφέρουσα και από άποψη κοινωνικής ψυχολογίας, προεκλογική κούρσα ανάμεσα στον «επίσημο» υποψήφιο της Ν. Δημοκρατίας, Γιάννη Ιωαννίδη και τον «αντάρτη», Απόστολη Τζιτζικώστα!!!

Ο παράταξη της «Συμπολιτιείας» της τέως δημάρχου ουσιαστικά ετοιμάζεται για περίπατο αφού πέραν των άλλων έχει εξασφαλίσει και τη μαζική στήριξη μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, μέλη της οποίας απροκάλυπτα μεταφέρονται πάνω σε καρότσες «Ντατσουν» και πειθαρχημένα, υπό την εποπτεία «ειδικών» για τη δουλεία αυτή, προσέρχονται στα εκλγικά τμήματα για να ψηφίσουν…

Παρ’ όλα αυτά, το βράδυ των εκλογών το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο κόσμος έχει άλλη άποψη.

Η παράταξη του Τσαβδαρίδη παίρνει το 45,60% των ψήφων και η τέως δήμαρχος έρχεται δεύτερη με 43,04%.

Το υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ ψηφοδέλτιο παίρνει 7,97% και ένα ψηφοδέλτιο «ανεξάρτητων», πρόπλασμα ουσιαστικά της «ευρύτερης αριστεράς» και της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει ποσοστό 3,31%.

Ακολουθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με ακόμη πιο έντονο παρασκήνιο και άγνωστες στο ευρύ κοινό καταστάσεις.

Στα όσα ξεκινούν το βράδυ της πρώτης Κυριακής και μέχρι την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, μεσολαβεί ένα άγριος καυγάς τύπου «γουέστερν», με ιπτάμενες καρέκλες να προσγειώνονται στη μέση του δρόμου, ένα άναρχο παρασκήνιο εξασφάλισης ψήφων και το μεγάλο ναυάγιο της ύστατης διαμεσολάβησης που ουσιαστικά σφράγισε το εκλογικό αποτέλεσμα 48 ώρες πριν τη διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε επόμενα σημειώματα, άλλες άγνωστε πτυχές μια εξαιρετικά θολής περιόδου, οι επιπτώσεις της οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στις μέρες μας.

Προς το παρόν δημοσιεύουμε ανακοίνωση της «Συμπολιτείας» της 7ης Νοεμβρίου 2010, ενδεικτικό του κλίματος των ημερών εκείνων.

Δ. Καρολίδης


7 Νοεμβρίου 2010

«Την Κυριακή προσερχόμαστε στις κάλπες για να εκλέξουμε τη Δημοτική Αρχή που θα οδηγήσει τον διευρυμένο Δήμο Βέροιας σε μια νέα και απαιτητική εποχή. Σε μια εποχή όπου πλέον ισχύουν νέα δεδομένα, νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, νέες προκλήσεις. Η εποχή αυτή θέλει ανθρώπους ικανούς και άξιους στο τιμόνι της Διοίκησης του Δήμου, κάθε Δήμου.

Εγώ και η ομάδα μου, προσπαθήσαμε τα χρόνια που πέρασαν να εφαρμόσουμε καινοτόμα σχέδια και ιδέες στον τόπο μας, μέσα από συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς, αξιοποιώντας την ελληνική εμπειρία και το έμψυχο δυναμικό του τόπου μας. Ταυτόχρονα έπρεπε να διορθώσουμε και πολλά κακώς κείμενα. Πολλά προβλήματα, τα οποία παραλάβαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Υπήρξε προσωπική μου επιλογή η ισόρροπη διαχείριση της καθημερινότητάς μας. Υπήρξε προσωπική μου επιλογή η υιοθέτηση χαμηλών τόνων και ο παραμερισμός μιας επικοινωνιακής πολιτικής που στην εποχή μας λίγα πράγματα πια πετυχαίνει. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής ήταν να έχουμε περισσότερο χρόνο για δουλειά, αλλά να χρειαστούμε και περισσότερο χρόνο για να «διαφημίσουμε» το πολυποίκιλο έργο μας.

Στην προεκλογική περίοδο που μας πέρασε, η πλειοψηφία των συνυποψηφίων μου κινήθηκε στα πλαίσια της Προγραμματικής Αντιπαράθεσης, της Προγραμματικής Κριτικής, του Προγραμματικού Διαλόγου. Ένας μόνος συνδυασμός με τον επικεφαλής του, λόγω έλλειψης οράματος και απουσίας προγράμματος, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, εξαπέλυσε αυτός και τα κέντρα που επηρεάζει, έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον μας, έναν αήθη πόλεμο κατά εμού της ίδιας προσωπικά.

Απαντήσαμε όπου και όταν προλαβαίναμε. Πώς άραγε μπορείς να ανακόψεις έναν ορμητικό χείμαρρο λάσπης; Ταυτόχρονα, επιλέξαμε να προβάλουμε συστηματικά τόσο το έργο μας, όσο και το Πρόγραμμά μας για τα χρόνια που έρχονται. Ψύχραιμα, υπεύθυνα, πολιτισμένα, με ήθος.
Την Κυριακή εκλέγουμε τη νέα Δημοτική Αρχή του τόπου μας. Σας ζητώ να ψηφίσετε το Νέο Ήθος, τη Γνώση και την Εμπειρία, σας ζητώ να ενισχύσετε το Κοινωνικό Πρόσωπο της Πολιτικής, σας ζητώ να είστε μαζί μου στη Νέα Εποχή που ξημερώνει για τον μεγάλο Δήμο Βέροιας».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ