Εν Βεροία τω καιρω εκείνω – 8 Νοεμβρίου 2008 – Η δωρεά των αδερφών Κούσιου – Το ακριβές κείμενο της συμβολαιογραφικής πράξης

 

Με ημερομηνία συμβολαιογραφικής πράξης  8 Νοεμβρίου 2008 οι αδερφοί Εμμανουήλ και Ιωάννης Κούσιου κάνουν δωρεά στο Δήμο Βέροιας ποσό ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη δωρεά παραλαμβάνει η τότε δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου του Προδρόμου και της Αφροδίτης, που γεννήθηκε στις 6.4.1954, όπως αναφέρει ακριβώς το κείμενο.

Αναφέρει ακόμη ρητά ότι η δωρεά γίνεται στο Δήμο Βέροιας και μεταξύ των όρων της δωρεάς αναφέρεται ότι η δωρεά θα διατεθεί αποκλειστικά για την κατασκευή γέφυρας στην περιοχή του παλιού Κτηνιατρείου και ότι το έργο θα αποπερατωθεί και θα παραδοθεί «σε χρονικό διάστημα τριών ετών από σήμερα».

Σύμφωνα με τον όρο της δωρεάς η γέφυρα έπρεπε να ήταν έτοιμη στις 8 Νοεμβρίου 2011!!!!

Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν τελικά το….2020, εννέα χρόνια αργότερα και αφού η υπόθεση πέρασε από σαράντα κύματα.

Μεταξύ άλλων, ενώ η δωρεά έγινε προς το Δήμο Βέροιας και παραλήφθηκε από την τότε δήμαρχο, το ποσό κατατίθεται σε προσωπικούς λογαριασμούς και το βιβλιάριο καταθέσεων αποτελεί αντικείμενο… επίδειξης σε καφετέριες!!!

Επικεφαλής της διαχειριστικής επιτροπής είναι στενός συνεργάτης της τέως δημάρχου, του οποίου την αποπομπή ζητά αργότερα με εξώδικο ο εναπομείνας εν ζωή δωρητής Ιωάννης Κούσιος, καθώς με την πάροδο του χρόνου ο Εμμανουήλ απεβίωσε χωρίς φυσικά να δει αποπερατωμένη τη γέφυρα.

Αν και είναι απαίτηση του δωρητή, με εξώδικο μάλιστα, το αίτημα δεν γίνεται …δεκτό (!!!)

Με το ποσό που ανήκει στο Δήμο Βέροιας, η «διαχειριστική» εμφανίζεται να κάνει δωρεά προς το Δήμο Βέροιας!!!

Ένας ογκωδέστατος φάκελος για την πορεία του έργου κατατίθεται στην εισαγγελία Βέροιας, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες πηγαίνει στο… αρχείο.

Ο άνθρωπος που πρωτοστατεί στην έρευνα για τα όσα συμβαίνουν, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια δικαστική δίωξη με αιτιολογικό ότι η λέξη «κάποιος» που χρησιμοποιεί σε ένα δημοσίευμα είναι συκοφαντικό για τέσσερα άτομα τα οποία σπεύδουν σε μηνύσεις και αγωγές, με μάρτυρα κατηγορίας τον μετέπειτα δήμαρχο.

Η μήνυση στρέφεται και κατά του ΜΜΕ που δημοσιεύει το σχετικό άρθρο!!!

Ακολουθεί νένα δικαστική δίωξη κατά του τοπικού ΜΜΕ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για δημοσίευμα που αφορούσε τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου!!!

Όλα αυτά στην πρόοδο του χρόνου και ενώ μια σειρά από αποκαλύψεις και εξελίξεις δείχνουν μια εξαιρετικά «προβληματική» κατάσταση, αλλά τόσο η πρώην, όσο και ο μετέπειτα δήμαρχος υπερασπίζονται.

Στις 5 Νοεμβρίου 2002 ο τότε αντιδήμαρχος, Δημήτρης Δάσκαλος, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών, καταγγέλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι « η διευθύνουσα υπηρεσία επέδειξε όχι μόνο προκλητική αμέλεια, αλλά και αδιαφορία σχετικά με την κατασκευή του έργου,  αλλά προέβη και σε ενέργειες και παραλείψεις που ίσως συνιστούν ποινικά αδικήματα. Να διαταχθεί ΕΔΕ…»

Δεν περνάει πολύς καιρός και ο κ. Δάσκαλος μπλέκει σε ένα δικαστικό κυκεώνα από μια άλλη ΕΔΕ που ο ίδιος ζήτησε, το πόρισμα της οποίας φτάνει – από άλλη οδό – στην εισαγγελία και ασκείται σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος!!!!

Κατορθώνει να απεμπλακεί από την υπόθεση 5 χρόνια αργότερα εξουθενωμένος ψυχικά και οικονομικά.

Τελικά, 12 χρόνια μετά τη δωρεά η γέφυρα αποπερατώνεται και οι αρμόδιοι έχουν το κουράγιο (και το κακής ποιότητας χιούμορ) να οργανώσουν μια φιέστα κοπής της κορδέλας…

Σχετικά άρθρα, ρεπορτάζ και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στο https://www.verianet.gr

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράψουν στο πεδίο της αναζήτησης (πάνω δεξιά) τη λέξη «Κούσιου» και θα έχουν τη δυνατότητα να βρούνε εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ