6η Νοεμβρίου: Η μαύρη ημέρα για τους Μοναστηριώτες Έλληνες

 

Η 6η Νοεμβρίου είναι μαύρη ημέρα για τους Μοναστηριώτες Έλληνες. Σαν σήμερα το 1912 ο Σερβικός στρατός εισέρχεται στο ένδοξο και Ελληνικότατο Μοναστήρι (Βλαχιστί Μπίτουλε) , πρωτεύουσα του Βιλαετίου στο οποίο ζούσαν το 1905 περίπου 480.000 Τούρκοι μουσουλμάνοι, 300.000 ορθόδοξοι ΄Ελληνες , 180.000 Εξαρχικοι (Βούλγαροι) και λίγοι Ρωμά.

Η πόλη είχε ιδρυθεί ως Ηράκλεια Λυγκηστίς στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Ως Μαναστίρ ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Οθωμανικής Ρωμυλίας το 1836-1867.

Λίγο πριν την είσοδο του Σέρβικου στρατού επισκεύθηκε την πόλη ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος , στον οποίο ο Ελληνισμός του Μοναστηρίου επεφύλαξε λαμπρή υποδοχή θεωρώντας τον απελευθερωτή. Η Γαλανόλευκη κυμάτιζε υπερήφανε σε κάθε Ελληνικό σπίτι, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σοκάκι. Άλλωστε μόλις 15 χιλιόμετρα πιο κάτω ο Ελληνικός Στρατός είχε εισέλθει στην Φλώρινα και την είχε απελευθερώσει.

Δυστυχώς όμως μια ημέρα πριν την είσοδο των Σέρβων ο Βενιζέλος απευθυνόμενος από τον εξώστη του Ελληνικού Προξενείου προς το πλήθος που παραληρούσε πάγωσε τους πάντες λέγοντα επί λέξει «Μοναστηριώτες ΄Ελληνες, από αύριο θέλω να είστε καλοί Σέρβοι πολίτες».

Την μαύρη αυτή αναγγελία την έκανε ο Βενιζέλος γιατί πρίν την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου υπήρξε συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας για την τύχη του Μοναστηρίου, το οποίο θα αποδίδονταν στην Ελλάδα μιας και ο Ελληνικός πληθυσμός αποτελούσε την πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο Σερβικός στρατός εισήλθε στην πόλη και αρνήθηκε να την παραδώσει στην Ελλάδα. Μετά από αυτήν την εις βάρος μας εξέλιξη και με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 10 Αυγούστου 2013 (Με το νέο ημερολόγιο) πόλη αποδόθηκε και επίσημα στην Σερβία.

 Το άλλοτε ακμάζον Μοναστήρι άρχισε να χάνει τη σημασία του και ο πληθυσμός του μειώθηκε ραγδαία με τις αλλεπάλληλες μεταναστεύσεις των Ελλήνων στις Η.Π.Α. όπου και μεγαλούργησαν.

Σήμερα στο Μοναστήρι υπάρχει ο Ελληνικός Σύλλογος «Η Πελαγονία» με εγγεγραμμένες περίπου 1000 οικογένειες απογόνους των Ελλήνων του 1912. Με πολλές δραστηριότητες και με μαθήματα εκμαθήσεως της Ελληνικής γλώσσας ο Σύλλογος κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κρατά άσβεστη την φλόγα του Ελληνισμού. Επίσης υπάρχει Ελληνικό Προξενείο, το οποίο συνήθως αλλά όχι πάντα συμπαραστέκεται στα προβλήματα της ομογένειας.

Το Ελληνικό Γυμνάσιο το 1905 , το οποίο σήμερα επίσης χρησιμοποιείται ως Γυμνάσιο από το Κράτος των Σκοπίων

Δημοσίευση: Ματθαίος Τσούγκας

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ