Κάπου υπάρχει κενό στο σύστημα του ΕΟΔΥ - Με αφορμή περίπτωση της Ημαθίας

 

Κάπου παρουσιάζει κενά το σύστημα του ΕΟΔΥ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση διαπιστωμένων κρουσμάτων. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που συνέβη στην Ημαθία την περασμένη εβδομάδα.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε τεστ-covid-19 σε υπηρεσία. Δεν αναφέρουμε περισσότερα για την υπηρεσία, ευνόητους λόγους. Άλλωστε εκείνο που έχει σημασία είναι ο χειρισμός του θέματος.

Δυο μέρες μετά γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια υγειονομική αρχή ότι μεταξύ των αναφερομένων κρουσμάτων στην Ημαθία, υπάρχει και ένα που εντοπίστηκε στην υπηρεσία στην οποία το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έκανε ελέγχους-τεστ. 

Από εδώ και πέρα αρχίζει το… πρόβλημα…

Η προϊσταμένη αρχή της υπηρεσίας στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα, μάταια αναζητούσε να μάθει το όνομα του υπαλλήλου που βρέθηκε θετικός. Δεν υπήρχε καμιά τέτοια δυνατότητα καθώς το θέμα προσέκρουε στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Την τρίτη μέρα, μετά την πραγματοποίηση των τέστ, ο υπάλληλος που εντοπίστηκε θετικός, έλαβε μήνυμα από τον ΕΟΔΥ με οδηγίες.

Έλα μου όμως που ο άνθρωπος αυτός τις δύο προηγούμενες μέρες, κι ενώ είχε διαγνωστεί θετικός στο τεστ-covid, χωρίς και ο ίδιος να το γνωρίζει, πήγαινε κανονικά στην υπηρεσία του!!!

Όταν του γνωστοποιήθηκε – την Τρίτη μέρα μετά τα τεστ – ότι ήταν θετικός στον κορωνοιο, ενημέρωσε την υπηρεσία του και φυσικά σήμανε συναγερμός, δεδομένου ότι ενώ ήταν θετικός, δυο μέρες πήγαινε κανονικά στη δουλειά του, ερχόταν σε επαφή με τους συναδέλφους του, αλλά και με άλλους πολίτες, λογω του αντικειμένου της υπηρεσίας.

Η υπηρεσία έκλεισε εσπευσμένα, αλλά «κατόπιν εορτής» όπως θα λέγαμε, δεδομένου ότι στο διήμερο που μεσολάβησε ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάλλιστα θα μπορούσε να είχε «μολύνει» ήδη και άλλα άτομα από το εργασιακό του περιβάλλον!!!

Το κρούσμα βέβαια καταγράφηκε στο σύνολο των αναφερομένων κρουσμάτων και προσμετρήθηκε στην καταμέτρηση, αλλά έχοντας μόνο στατιστική αξία… Η υγειονομική καθυστέρησε τόσο ώστε να υπάρξουν ενδεχομένως και άλλα κρούσματα…

Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε εργασιακό ή μαθησιακό χώρο. Δηλαδή ο θετικός στον covid-19 να παραμένει στον χώρο και μετά το τεστ και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα σε μεταγενέστερο χρόνο (μετά από ένα 48ωρο), χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο θετικός στον κορωνοιο, δυνητικά να έχει μεταδώσει τον ιό σε έναν ή περισσότερα άτομα του περιβάλλοντος του.

Γίνεται προφανές ότι με αυτό τον τρόπο ο εντοπισμός και η μέτρηση των περιστατικών covid-19 έχει – σε πρώτο στάδιο – μόνο στατιστική αξία, ενώ η υγειονομική αντιμετώπιση έπεται χρονικά, σε διάστημα ικανό να προκαλέσει και νέα κρούσματα.

Είναι ένα κενό του συστήματος που αφήνει κενά και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέχιση, αλλά και πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων, κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει παράταση της εξαιρετικά ιδιαίτερης κατάστασης που ζούμε.  

  

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ