Σαν σήμερα: Βρυξέλλες 10 Νοεμβρίου 2011 – Η συνέντευξη του Γιώργου Παπαστάμκου στον Δημ. Καρολίδη στα στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου (βίντεο)

 

Το Νοέμβριου του 2011 βρισκόμασταν στις Βρυξέλλες, γκρουπ δημοσιογράφων και άλλων προσκεκλημένων, Ημαθιώτες κυρίως, αλλά και πρόσωπα από άλλους γειτονικούς νομούς, προσκεκλημένοι δια του γραφείου του Ευρωβουλευτή, Γιώργου Παπαστάμκου.

Ήταν η τρίτη φορά που πραγματοποιούνταν ανάλογη «αποστολή» και η δεύτερη στην οποία συμμετείχα.

Η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2005. Ακολούθησε μετά τρία χρόνια, άλλη μια το 2008 στην οποία για δικούς μου προσωπικούς λόγους δε μπόρεσα να πάρω μέρος και έξη χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη, βρέθηκα και πάλι στις Βρυξέλλες.

Για τον Γιώργο Παπαστάμκο ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Αν πω αυτά που πρέπει και αυτά που νιώθω θα φανεί σαν να μεροληπτώ. Αν πω κάτι λιγότερο θα είναι άδικο…

Με τον Γιώργο γνωριζόμασταν πολύ καιρό πριν, σχεδόν απ’ τα νεανικά μας χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα άκουσα γι’ αυτόν και μετά τον γνώρισα προσωπικά.

Τότε, στα πρώτα χρόνια μιας «επαναστατημένης» Ελλάδας που ζούσε με την φόρα της μεταπολίτευσης, είχα ακούσει για ένα νέο άνθρωπο στο χώρο της Ν. Δημοκρατίας που ξεχώριζε για το ύφος, την παιδεία, τη μόρφωση, την προσωπικότητά του.

Γνωριστήκαμε σε συνθήκες που ο τόπος ζούσε μια «εμπόλεμη» πολιτική πραγματικότητα. Σε μια μακρά περίοδο ακραίας σχεδόν πόλωσης και
(φαινομενικών όπως αποδείχθηκε αργότερα) αποστάσεων που έμοιαζαν τότε χαώδεις…

Γνωριστήκαμε καλύτερα στην κορύφωση της πολιτικής πόλωσης, το 1989, έτος που έμεινε στην πολιτική ιστορία ως «βρώμικο»…

Ήταν η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπαστάμκος εκλέχθηκε βουλευτής Ημαθίας.
Από το 1981 είχε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν λαμβάνοντας τον τίτλο του διδάκτορα.

Μετά την πρώτη του εκλογή, ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ημαθίας, μέχρι το 1996, οπότε αφιερώθηκε στην ακαδημαϊκή του καριέρα ως καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.  

Τότε ήταν που γνωριστήκαμε καλύτερα. Κάθε φορά που ερχόταν στη Βέροια, συναντιόμασταν όλο και πιο συχνά, συζητούσαμε με θέματα από τις παγκόσμιες οικονομικές θεωρίες μέχρι τις εξελίξεις στην ομάδα της Βέροιας που ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη.

Με τον Γιώργο Παπαστάμκο η φιλία δεν είναι απλά μια ανθώπινη σχέση. Είναι «αρετή»…

Άνθρωπος πράος, με εξαιρετική παιδεία, ψυχική ευγένεια και μοναδική απλότητα.

Έτσι απλά, όπως βγαίνει μέσα από το αυθόρμητο και το ειλικρινές, γίναμε φίλοι…

Για τον Γιώργο Παπαστάμκο ο φίλος δεν είναι λέξη, είναι έννοια!!!

Το 2004 τότε ο Γιώργος Παπαστάμκος εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής.

Έτσι βρεθήκαμε ένα κρύο βράδυ του Νοέμβρη στις Βρυξέλλες να κάνουμε και να συζητάμε… Η Ελλάδα περνούσε μια βαθιά πολιτική κρίση… Με τα μέσα της εποχής προσπαθούσαμε να έχουν άμεση επαφή με τις εξελίξεις.

Την επόμενη μέρα ορκίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της επόμενης μέρας ολοκληρώθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες. Μετά ήταν ελεύθερο…

Και τότε «έπεσε» η πιο σημαντική για μένα πρόταση: Υπήρχε η δυνατότητα σε όποιον δημοσιογράφο ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Παπαστάμκο στο τηλεοπτικό στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου!!! Ο μόνος περιορισμός ήταν ότι η συνέντευξη δε θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

Για μένα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να φανταστώ!!!

Εκείνο που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό (ένα από τα εντυπωσιακά) ήταν ο τρόπος της αντιμετώπισης. Απόλυτος επαγγελματικός σεβασμός.

Είχαμε και τα… ευτράπελα βέβαια… Το μακιγιάζ ήταν υποχρεωτικό. Πρώτα κάθισε ο κ. Παπαστάμκος στην καρέκλα του μακιγιάζ. Εγώ αρνήθηκα να μπω στο μακιγιάζ… Με είχαν πιάσει τα επαρχιώτικα μπουρίνια μου… Μόνο που αυτά δεν περνάνε παντού…

Μπήκαμε στο στούντιο, ήρθαν οι τεχνικοί, τακτοποίησαν τα καλώδια… Όλα έτοιμα, αλλά η συνέντευξη δεν άρχιζε…

Ο σκηνοθέτης έκρινε ότι η εικόνα δεν ήταν σωστή… Και ξαφνικά μπήκε μέσα η μακιγιέρ και με κινήσεις που δεν σήκωναν αντιρρήσεις, μου άπλωσε στο πρόσωπο αυτά που  έπρεπε για να μην γυαλίζω στην κάμερα…

Ο Γιώργος κοίταξε με κατανόηση τον «Ελληναρά» που θέλει να γίνεται το πείσμα του…

Όταν κοίταξα πρώτη φορά το χρονόμετρο έδειχνε 18 λεπτά και κάτι δευτερόλεπτα… Η συνέντευξη έτρεχε τόσο όμορφα που δεν κατάλαβα ούτε στιγμή πως πέρασε η ώρα…

Με τον καθηγητή, τον άνθρωπο και φίλο Γιώργο Παπαστάμκο συνεχίσαμε να μιλάμε όλο και πιο συχνά, όποτε οι συνθήκες το επέτρεπαν.

Ένα χρόνο αργότερα εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου!!! Η μικρή Ελλάδα είχε τον αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτός ήταν ο δικός μας, ο Γιώργος!!!

Ένα χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου 2013 παγώσαμε όλοι. Η συγκλονιστική εικόνα από τη συνεδρίαση, με τον Γιώργο Παπαστάμκο να παραπατάει και να σωριάζεται, έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης!!!

Παγώσαμε όλοι!!!!

Περάσανε 7 χρόνια από τότε…

Ο Γιώργος Παπαστάμκος πάλεψε γενναία, λεβέντικα, κρατήθηκε στη ζωή και επανέρχεται… Αργά, αλλά σταθερά…

Τόσο που πριν τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017 μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά ατμόσφαιρα, μέσα σε ατέλειωτα χειροκροτήματα, εμφανίστηκε όρθιος, στητός και χαμογελαστός παρά τα προβλήματά του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Ακρόπολη»…

Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να είμαι όσο γίνεται πιο λιτός. Όσο λιτά μπορείς να μιλήσεις για έναν σπουδαίο από κάθε άποψη άνθρωπο που σε τίμησε με ειλικρινή, ανυπόκριτη και βαθειά φιλία.

Η σκέψη μας είναι κοντά του…

Δ. Καρολίδης

Η συνέντευξη στο στούντιο του Ευροκοινοβουλίου στις 10 Νοεμβρίου 2011

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ