Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: το πιο φθηνό ρεύμα

 

Σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη αυτή τη στιγμή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν τις φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.  Αναφέρεται μάλιστα ότι καθώς πέφτει το κόστος κατασκευής νέων σταθμών Α.Π.Ε, σε πέντε χρόνια θα είναι πιο ακριβή ακόμα και η απλή διαχείριση και λειτουργία ενός υφιστάμενου εργοστασίου άνθρακα ή φυσικού αερίου από την κατασκευή νέων αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων. 

Τί ισχύει όμως στην Ελλάδα;

Και στη χώρα μας η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις φθηνότερες λύσεις για παραγωγή ηλεκτρισμού. Tο κόστος της είναι τεκμηριωμένα χαμηλότερο από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των συμβατικών τεχνολογιών. Η μεγάλη αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο οδηγεί σε  μείωση του συνολικού κόστους, προς όφελος του καταναλωτή. 

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες έχει μειωθεί κατά 35% περίπου την περίοδο 2009-2017, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Πηγή: ΔΝΤ)

Πλέον, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής σε σχέση με όλες τις άλλες συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Πηγή: Lazard’s)

Η φθηνότερη παραγωγή συνεπάγεται και χαμηλότερη τιμή για τους καταναλωτές. Η χαμηλή τιμή οφείλεται (1) στη μείωση του κόστους της τεχνολογίας, (2) στην αύξηση της ενεργειακής παραγωγικότητας των νεότερων ανεμογεννητριών και (3) στη μείωση του κόστους χρήματος (δανεισμού). 

Στην Ελλάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια (ΡΑΕ) διενήργησε την περίοδο 2016-2020 αρκετούς διαγωνισμούς για επιλογή των νέων σταθμών ΑΠΕ, οι οποίοι πίεσαν για τη βελτιστοποίηση όλων αυτών των στοιχείων κόστους, διατηρώντας υψηλό το επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργώντας έναν υγιή ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από νέα αιολικά πάρκα διαμορφώθηκε, το καλοκαίρι του 2020, σε 55 ευρώ/MWh σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν. 

Αντίθετα με ότι πιστεύεται, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές. Χωρίς τα εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα.

Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας, τα σύγχρονα μοντέλα πρόβλεψης ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά πάρκα και ο κατάλληλος σχεδιασμός των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν συμβάλει στην πιο ρεαλιστική εκτίμηση της παραγωγής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις ακραίες μεταβολές και καθιστώντας την αιολική ενέργεια αξιόπιστη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συνδυασμός της αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα με όλες τις υπόλοιπες Α.Π.Ε., τα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, τα συστήματα αποθήκευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση της ζήτησης εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο, ασφαλές και οικονομικό ηλεκτρικό σύστημα για τον καταναλωτή.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ