Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Σαν σήμερα: 15 Νοεμβρίου 2012 - Η επιστολή-κόλαφος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για τη γέφυρα Κούσιου (αυτούσιο το πρωτότυπο έγγραφο)

 

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 2012 το γραφείο νομικών συμβούλων του Δήμου Βέροιας στέλνει εσωτερική επιστολή προς τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της γέφυρας Κούσιου.

Το ύφος της επιστολής αποπνέει αναστάτωση και έντονο εκνευρισμό και το περιεχόμενό της αποτελεί κόλαφο για τους χειρισμούς της υπόθεσης, αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «στεγνό δόσιμο» του αρμόδιου αντιδημάρχου, σε βάρος του οποίου αφήνεται να πλανώνται σοβαρές υπόνοιες.

Ο συντάκτης του κειμένου προφανώς τελών σε κατάσταση έντονου εκνευρισμού και αναστάτωσης, χρησιμοποιεί εκφράσεις που μάλλον δεν συνηθίζονται σε νομικά κείμενα. Μάλιστα ο εκνευρισμός και η αναστάτωση φαίνεται να είναι τέτοια που φτάνει στο σημείο να του διαφεύγουν βασικοί γραμματικοί κανόνες («…αυτά που στο έγγραφό σας αναφέρετ-αι.»)(!)

Πρόκειται για απάντηση σε επιστολή του κ. αντιδημάρχου, στην οποία ερώτημα που διατυπώνεται από τον αντιδήμαρχο προκαλεί αντίδραση της νομικής υπηρεσίας που εκφράζεται με την έκφραση απορίας «ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ»!!!!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το έγγραφο της 15ης Νοεμβρίου, από τις 18 Οκτωβρίου η νομική υπηρεσία ενημέρωσε ότι ο Δήμος Βέροιας δια του αρμόδιου αντιδημάρχου «οφείλει να ασκήσει προσφυγή» για απόφαση που αφορά τον εργολάβο του έργου!!!

Η προθεσμία εκπνέει, ο αντιδήμαρχος δεν ασκεί προσφυγή και μία μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας η νομική υπηρεσία εσπευσμένα και υπό το κράτος αγωνίας και εκνευρισμού για τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν, στέλνει έγγραφο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Ο αντιδήμαρχος ενώ έχει λάβει γνώση των προθεσμιών από τις 18 Οκτωβρίου, στις 15 Νοεμβρίου δεν έχει ασκήσει ακόμη προσφυγή (είναι η γνωστή υπόθεση των ικριωμάτων και τα επιπλέον 800.000 ευρώ που διεκδικεί ο εργολάβος), κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση.

Μια μέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας ο νομικός σύμβουλος λέει απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο:

«Αυτό μου επιτρέπει (σ.σ. η μη άσκηση προσφυγής μέχρι τηνς τελευταία ημέρα) …να σκεφτώ ότι εσείς δεν επιθυμείτε να υπάρξει χρόνος επαρκής για την άσκησή της, για να μην πω κάτι χειρότερο…»!!!!

Και λίγο παρακάτω: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει. Πλην όμως εσείς ξεπεράσατε την προθεσμία αφού «κοσκινίζετε», χωρίς να κοσκινίζετε, 59 ημέρες»!!!

Το έγγραφο-επιστολή έντεκα (11) σελίδων δημοσιεύεται αυτούσιο και μπορείτε να το διαβάσετε κανοντας κλικ στις φωτογραφίες. Είναι το πρωτότυπο σκαναρισμένο για ευνόητους λόγους. Εάν δημοσιεύαμε το περιεχόμενο ως κείμενο μπορεί να μας λέγανε ότι το...φτιάξαμε εμείς... Όλα να τα περιμένεις...

Για την ιστορία: Προσφυγή έγινε τελικά την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή και μετά τις παραπάνω (και πιθανόν άλλες) πιέσεις.

Πάντως ουδείς έδειξε να ανησυχεί και να ενδιαφέρεται όταν:

Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου έλεγε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι όταν ενημέρωσε τη διαχειριστική αρχή ότι ο εργολάβος δεν προχωρούσε το έργο όπως έπρεπε, η διαχειριστική αρχή αντί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προς τον εργολάβο, απέλυσε τον τεχνικό σύμβουλο!!!

Όταν ο πρώην αντιδήμαρχος Αντώνης Τσιάρας κατήγγειλε απόπειρα χειραγώγησης ελεγκτικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά:

Ένας ογκωδέστατος φάκελος για το έργο ο οποίος κατατέθηκε στην εισαγγελία Βέροιας, μπήκε στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες, ως έχων ελλειπή στοιχεία. Οι καταθέτοντες τον φάκελο ουδέποτε ενημερώθηκαν για τα στοιχεία που λείπουν, ώστε να φροντίσουν να τα προσκομίσουν.

Στο δημοτικό συμβούλιο καταστρατηγείται κάθε έννοια λειτουργίας στην  ψηφοφορία που έμεινε στην ιστορία ως «η ψηφοφορία της ντροπής»

Η τέως δήμαρχος, ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καταθέτουν αγωγή κατά του Νίκου Χατζηευστρατίου και Δημήτρη Καρολίδη ζητώντας 400.000 ευρώ συνολικά ως αποζημίωση επειδή, όπως λένε, συκοφαντήθηκαν!!! Ως μάρτυρας τους εμφανίζεται ο μετέπειτα και νυν δήμαρχος Βέροιας!!!

Ο αρμόδιος για το έργο αντιδήμαρχος καταθέτει νέα αγωγή κατά του Δημήτρη Καρολίδη για απόσπασμα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (!!!) στο οποίο μιλάει για την υπόθεση της γέφυρας ο κ. Μαρκούλης!!! Μάρτυρες καταθέτουν ο νυν δήμαρχος και ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής!!!

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά:

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της, κυριολεκτικά ροχαλίζει και δείχνει παντελώς ανίκανη και απρόθυμη να παρακολουθήσει τα πράγματα.

Στις εκλογές του 2014 ο διάδοχος της τέως δημάρχου εκλέγεται νέος δήμαρχος Βέροιας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σαρώνει κυριολεκτικά και εκλέγεται πρώτος σε ψήφους…!!!

Μετά από πέντε χρόνια, και εφαρμόζοντας την πολιτική της προκατόχου του, στις εκλογές του 2019 ο κυρίαρχος λαός δίνει αυξημένο σε σχέση με το 2014, ποσοστό και επανεκλέγει τον νυν δήμαρχο!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην προεκλογική του καμπάνια εμφανίζεται ως εγγυητής του έργου της γέφυρας! Μετά τις εκλογές κοσμεί το δημοτικό συμβούλιο από τη θέση του προέδρου!


Στις 22 Ιουλίου 2020, δώδεκα χρόνια μετά την δωρεά των αδερφών Κούσιου, οι οποίοι απο καιρό « έχουν αποδημήσει εις Κύριον», σε μια μάλλον κακόγουστη φιέστα, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της γέφυρας. 

Οι παριστάμενοι χειροκροτούν εκστασιασμένοι για το υπέρλαμπρο γεγονός, οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται υπερήφανοι με τα ψαλίδια για τη σχετική κορδέλα και ο τοπικός τύπος κάνει εξαιρετική προσπάθεια να αποθανατίσει το γεγονός…

Δώδεκα χρόνια μετά τη δωρεά πλέον όλοι είναι ήσυχοι… Συμπολίτευση, «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», εναπομείνασα αντιπολίτευση, media και ο κυρίαρχος λαός που πάντα αποφασίζει σοφά, όπως λένε…

Το παρόν δημοσίευμα ήταν μια αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν… Κυρίες και κύριοι, καλή σας νύχτα!!!

 

Δ.Καρ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ