Εν Βεροια τω καιρώ εκείνω – 18 Νοεμβρίου 2004: Η μυστική επίσκεψη Τατούλη, οι αντιδράσεις και η υπόθεση της περίφημης «θέσης-12»

 

Στις  18 Νοεμβρίου 2004 η εφημερίδα «Βέροια» εκείνης της εποχής, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδη αποκάλυψη, σύμφωνα με την οποία το καλοκαίρι της ίδια χρονιάς επισκέφτηκε το χώρο στον οποίο προοριζόταν να κατασκευαστεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (η γνωστή «Θέση 12») ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης.

Η επίσκεψη αυτή ήταν γνωστή σε ελάχιστους (σε αυτούς που τον συνόδευσαν) επειδή, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε να μείνει μυστική η επίσκεψη!!!

Το γεγονός παραμένει άγνωστο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου όταν ο τότε πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και δήμαρχος Μακεδονίδος, Γιάννης Δάλλας, αναφέρεται στην μυστική μέχρι τότε επίσκεψη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Ο αποκάλυψη αυτή προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις που οδηγούν στην ταραχώδη διακοπή της συνεδρίασης με αποχωρήσεις μελών της διοίκησης!

Τα όσα συνέβησαν δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βέροιας», μαζί με μια σειρά από ερωτηματικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην μυστική εκείνη συνάντηση, τον κ. Τατούλη συνόδευσαν ο νομάρχης Γιάννης Σπάρτσης και οι δήμαρχοι Μακεδονίδος και Δοβρά, Γιάννης Δάλλας και Κώστας Χατζηγεωργίου.

Μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας και ενώ οι αναφερόμενοι δήμαρχοι τηρούν «εύλογη» σιωπή, ο Νομάρχης, Γιάννης Σπάρτσης κάνει πρωτοφανή επίθεση κατά της εφημερίδας και διαψεύδει το δημοσίευμα!!!

Μεσολαβεί μια βδομάδα έντασης, με την εφημερίδα να δέχεται σφοδρή επίθεση, αλλά λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιείται συνέλευση της διοίκησης του ΕΣΔΑ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Εκεί ο τότε νομάρχης όχι μόνο δεν επιμένει στις καταγγελίες διάψευσης, αντίθετα επιβεβαιώνει το γεγονός (!!!) και δίνει εξηγήσεις για την επίσκεψη του Υπουργού και τους λόγους για τους οποίους η επίσκεψη δεν γνωστοποιήθηκε….

Δεκάξι χρόνια μετά θέλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση της εφημερίδας η οποία, όσο διάστημα εργάστηκα εκεί, με στήριξε και κράτησε μια παλικαρίσια στάση απέναντι σε κάθε είδους πιέσεις, επιθέσεις και απειλές!!!

Κράτησε μια στάση που πέρα από την πίεση που δέχτηκε, η στάση αυτή είχε και βαρύ οικονομικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι ως «δια μαγείας» χάθηκε ένα σημαντικό μέρος από διαφημιστικές καταχωρήσεις…

Για την ιστορία, η εφημερίδα «Βέροια» εκείνη την καθόλου εύκολη εποχή κράτησε μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στην "σκληρή" ως προς τις συνθήκες που εξελίχθηκε, της περίφημης «θέσης-12».

Στην υπόθεση αυτή, αντίθετος προς τη δημιουργία της Μονάδας ήταν ο Δήμος Βέροιας. Γεγονός που ενέτεινε το βάθος του ρήγματος στις σχέσεις του τότε δημάρχου Βέροιας, Χρήστου Σκουμπόπουλου με τον τότε νομάρχη, Γιάννη Σπάρτση. Ρήγμα το οποίο εκμεταλλεύτηκε (όπως και κάθε άλλη ευκαιρία) η τότε αντιπολίτευση που είχε επικεφαλής την κ. Ουσουλτζόγλου.

Δυο χρόνια αργότερα, και μετά από το πιο τρομερό καλοκαίρι που πέρασε η Βέροια μεταπολιτευτικά, η κ. Ουσουλτζόγλου εκλέχθηκε δήμαρχος. Παρά την εκφρασμένη αντίθετη άποψη του δημοτικού συμβουλίου, η ίδια συνέχισε να «εργάζεται» υπέρ της «θέσης-12»… ‘Όταν τέθηκε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ότι δε δεσμεύεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι έχει το δικαίωμα να έχει και να υποστηρίζει τη δική της άποψη!!!

Η ένταση με την οποία εξελίχθηκε η υπόθεση εκείνη αποτέλεσε «πεδίον δόξης λαμπρον» και για «πολιτικές επενδύσεις» που καρποφόρησαν μερικά χρόνια αργότερα για κάποιους που βρέθηκαν σε υψηλότερα σκαλοπάτια των πολιτικών αξιωμάτων…

Μάλιστα λέχθηκαν πολλά αργότερα, για το βαθμό ειλικρίνειας στη στάση «κάποιων», όταν αποκαλύφθηκε ότι πίσω από την ενδιαφερόμενη εταιρία, υπήρχε άλλη εταιρία με ακριβώς αντίθετα συμφέροντα. Τίποτα δεν αποδείχθηκε, παρά μόνο έμειναν εντυπώσεις και ερωτήματα…

Όσο για αυτό καθ’ εαυτό το θέμα, μετά από μερικά χρόνια αργότερα κρίθηκε ότι εξέλειπαν οι ουσιαστικοί λόγοι για την κατασκευή Μονάδας στην περιοχή. Άλλωστε η ενδιαφερόμενη-ανάδοχος εταιρία είχε πάρει ήδη ένα πολύ καλό ποσό για τις μέχρι τότε ενέργειες και ουσιαστικά χωρίς να κάνει τίποτα, έβαλε στο ταμείο της εάν πολύ αξιόλογο ποσό.

Δ. Καρολίδης

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ