Σαν σήμερα: 18 Νοεμβρίου 1995 - Η επεισοδιακή κατάληψη του Πολυτεχνείο, η αστυνομική επέμβαση και οι μαζικές συλλήψεις (βίντεο)

 

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1995 μετέτρεψε την Πατησίων σε “εμπόλεμη” ζώνη και έμεινε στην ιστορία για τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περίπου 700 νεαροί μπήκαν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και βανδάλισαν την πρυτανεία, στο κτίριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και στο κτίριο των Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών. Ακολούθησε πετροπόλεμος με δυνάμεις των ΜΑΤ και ο άγριος ξυλοδαρμός ενός 16χρονου μαθητή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την απελευθέρωση αντιεξουσιαστή, που είχε συλληφθεί για ληστεία.

Εκατοντάδες νεαροί παρέμειναν στον χώρο και αρνήθηκαν να αποχωρήσουν παρά τις πιέσεις των πανεπιστημιακών και των αστυνομικών. Τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έδωσε για πρώτη φορά άδεια για επέμβαση της αστυνομίας.

Στις 18 Νοεμβρίου 1995, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Σήφη Βαλυράκη οι αστυνομικές Αρχές μπήκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου από τις δύο πόρτες, από τη Στουρνάρη και τις πλαϊνές πόρτες του Πολυτεχνείου, οδηγώντας τους καταληψίες στην Πατησίων όπου έγιναν μαζικές συλλήψεις. Συνολικά συνελήφθησαν περισσότερα από 650 άτομα, ανάμεσα τους 85 ανήλικοι, οι οποίοι αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2007, ο κ. Βαλυράκης παραχώρησε συνέντευξη στους «Φακέλους» και αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισε την κατάληψη του Πολυτεχνείου.“Δεν άφησα εγώ περιθώρια. Είπα ότι η αστυνομία δεν φεύγει από το Πολυτεχνείο και όσοι είναι μέσα θα συλληφθούν κατά τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Ηταν θέμα των πρυτανικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο της αστυνομίας και το ξεκαθάρισμα από τους καταληψίες οι οποίοι ήταν 650 – 700 άτομα. Συνελήφθησαν όλοι και οδηγήθηκαν, με εισαγγελική παρουσία πάντα, στις υπηρεσίες σήμανσης όπου περάσαν όλη την σχετική διαδικασία.”, είχε δηλώσει.

Αναφορικά με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αποκαλύψει: “Ενημερωνόταν πολύ τακτικά και μάλιστα θα σας πω ότι μία μέρα προτού μπει στο Ωνάσειο, στην τελευταία φάση της περιπέτειας με την υγεία του, με πήρε το πρωί τηλέφωνο και με συνεχάρη για τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα που είχαν τα στελέχη της αστυνομίας. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη είχαμε διπλή πρόκληση, είχαμε ταυτόχρονα τα έκτροπα στο Πολυτεχνείο και μία προσπάθεια μαζικής απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Επομένως, οι δυνάμεις της αστυνομίας και το κέντρο επιχειρήσεων ήταν διασπασμένο και διχασμένο”.

Σύμφωνα με αξιωματικούς και tovima.gr, ανάμεσα στα παιδιά που συμμετείχαν στην κατάληψη ήταν και μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», ο Σαράντος Νικητόπουλος ο οποίος ήταν 17χρονών, ο 24χρονος Νίκος Μαζιώτης, η 26χρονη Παναγιώτα Ρούπα και ο 20χρονος φοιτητής, Λάμπρος Φούντας.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ