Νάουσα: Με αφορμή την εκπομπή της ΕΡΤ - Αντιπαράθεση Καλδάρα-Καρανικόλα – Τι λέει ο μουσικοσυνθέτης, τι απαντά ο δήμαρχος

 

Με αφορμή την εκπομπή της ΕΡΤ-1 και συγκεκριμένα την εκπομπή «φλΕΡΤ» στην οποία φιλοξενήθηκαν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Καλδάρας και ο Βαγγέλης Κόντος, ξεκίνησε «αντιπαράθεση» - σε ήπιους τόνους πάντως – μεταξύ του μουσικοσυνθέτη και του δημάρχου Νάουσας.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο η οποία έχει τον τίτλο «δυστυχώς κ. δήμαρχε», ο κ. Καλδάρας εκφράζει την άποψη ότι ο Δήμος Νάουσας έπρεπε να σταθεί αρωγός και να ικανοποιήσει το αίτημα τέθηκε για ητν παραγωγή της εκπομπής.

Ο δήμαρχος Νάουσας, κ. Καρανικόλας απάντησε επίσης δημόσια στο δημοσίευμα.

Η δημοσίευση του Κώστα Καλδάρα:


ΔΥΣΤΥΧΩΣ κ. ΔΗΜΑΡΧΕ...
Την Δευτέρα που μας πέρασε, δέχτηκα μια πρόσκληση να εμφανιστώ σε μια εκπομπή της τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 που ασχολείται με πολιτιστικά θέματα κι έχει μεγάλη θεαματικότητα. Αφού δεν μένω όμως στην Αθήνα, πρότεινα να συνδεθούμε με λινκ από εδώ, τον τόπο που κατοικώ, τη Νάουσα.

Οι συνεργάτες της εκπομπής, βρήκαν μάλιστα εξαιρετική την ιδέα, ότι με αφορμή την εμφάνιση αυτή, θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διαμονή τους και να προχωρήσουμε σε ένα ιδιαίτερο και αποκλειστικό αφιέρωμα στη Νάουσα, στον πολιτισμό της με τους καλλιτέχνες της, τις τέχνες, τα αρχαία μνημεία, τη φύση, τα έθιμα της, τα υπέροχα κρασιά, την τοπική κουζίνα και οικονομία, με τη συμμετοχή συμπολιτών μας. Μια ολοκληρωμένη δηλαδή γνωριμία με τη Νάουσα και τους ανθρώπους της, που θα εγκαινιάσει μια θεματική σειρά στην εκπομπή και θα προβάλλεται με συνεχή αφιερώματα από την ΕΡΤ-1. Η πρόταση αυτή όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ημέρα γυρισμάτων κι έτσι η μόνη αίτηση ήταν να φιλοξενήσουμε για τρεις ημέρες, τους τρεις εργαζόμενους του τηλεοπτικού συνεργείου, που θα κάνουν όλα αυτά τα γυρίσματα.

Απευθύνθηκα λοιπόν προσωπικά στον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νίκο Καρανικόλα, με τη χαρά αυτής της πρότασης που θα δώσει στον τόπο μας την προβολή του πολιτισμού, της κοινωνίας και της ιστορίας που του αξίζει. Γνωρίζοντας δε τα έξοδα των δεκάδων χιλιάδων που έχουν γίνει κατά καιρούς για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, συναυλίες, ήμουν βέβαιος ότι αυτό το μηδαμινό έξοδο ελάχιστων ευρώ, δεν θα σταθεί εμπόδιο, αφού μάλιστα μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από χορηγίες επιχειρηματιών του Δήμου μας. Η επικοινωνία μου αυτή με τη Δημοτική Αρχή ήταν περισσότερο από σεβασμό προς τους θεσμικούς ρόλους και τα πρόσωπα, παρά για το ευτελές οικονομικό ποσό. Με περίμενε όμως μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
Ο Δήμαρχος το αρνήθηκε!!!

Η απάντηση του ήταν ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα για την “προβολή της πόλης” μας.
Αλήθεια τι σημαίνει προβολή για τον κ. Καρανικόλα; Ένας Δήμος, δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο, μια τουριστική μπροσούρα, ούτε βήμα για προσωπική προβολή. Είναι η κοινωνία της, ο πολιτισμός της, η οικονομία της, είναι η ζωντανή διαδραστικότητα με την υπόλοιπη Ελλάδα κι όχι μόνο.
Απογοητεύτηκα για μια ακόμη φορά.

Ζω αρκετά χρόνια σε αυτό τον ευλογημένο τόπο για να μπορώ με την εμπειρία μου και τις γνώσεις, να διακρίνω τις ατέλειωτες δυνατότητες εξέλιξης του με αφορμή και αρωγό τον Πολιτισμό και να κρίνω πότε υπάρχει η διάθεση και η ικανότητα για την αξιοποίηση τους.

Όμως κ. Δήμαρχε, (κι απευθύνομαι σε εσάς και πάλι προσωπικά και δημόσια), δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ την αδιαφορία, την άγνοια και την απαξίωση για τον Πολιτισμό της Νάουσας και την αξία του τόπου και των πολιτών της.
Όπως είδατε λοιπόν κι εσείς, όπως κι όλη η Ελλάδα, η εκπομπή έγινε, το συνεργείο της ΕΡΤ ήταν εδώ, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και ο τόπος μας είχε και θα έχει την συνεχή προβολή που της αξίζει. Για τέσσερεις συνεχόμενες ημέρες (σπάνιο γεγονός), η Νάουσα ήταν σε καθημερινή ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ-1. Αλλά δεν σταματάει εκεί, αφού οι συνεργάτες της εκπομπής μάζεψαν πολύ βιντεοσκοπημένο υλικό από πολλά θέματα (από τη σχολή Αριστοτέλους, τα έθιμα μας, τις φυσικές ομορφιές, τις τέχνες, μέχρι και τα τοπικά μας προϊόντα), με τις ανάλογες συνεντεύξεις, που θα προβληθούν με αντίστοιχες ζωντανές συνδέσεις skype στο μέλλον. Όλα αυτά όμως, πραγματοποιηθήκαν επειδή δεν ήμουν μόνος. Μαζί μου ήταν όλοι οι άνθρωποι που αγαπάνε αποδεδειγμένα τον τόπο αυτό και είναι υπερήφανοι όταν τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν για το καλό του και θέλω όλους κι όλες χωρίς να αναφέρω ονόματα, να τους ευχαριστήσω για αυτή την τιμή και να τους συγχαρώ προσωπικά. Αλλά και οι άνθρωποι της ΕΡΤ που ήρθαν κι εργάστηκαν για εμάς αυτές τις μέρες, είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την υπέροχη φιλοξενία τη ζωντάνια και τις βαθιές γνώσεις των Ναουσαίων.
Δυστυχώς κ. Δήμαρχε, εσείς απουσιάζατε.

Ξέρω ότι η εποχή αυτή είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την ακατανόητη απουσία του Δήμου, και των υπευθύνων. Όσο περνάει από χέρι μας ατομικά και συλλογικά, θα προστατέψουμε την κοινωνία και τον τόπο από τον μαρασμό, το σκοτάδι, ακολουθώντας τις σταθερές αξίες του λαού μας. Και μια σταθερή αξία είναι ο Πολιτισμός μας και οι πηγές του Πολιτισμού στη Νάουσα είναι βαθιές κι αστείρευτες. Γι’ αυτό έχουν μια διαρκή ροή στήριξης στη κοινωνία, χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς θητείες, αλλά μια συνέχεια που δεν μπορεί κανείς να διακόψει, ούτε να τις χαρακτηρίζει “τουριστική προβολή”. Έτσι το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μας βρει όρθιους, δυνατούς και υπερήφανους.

Γι’ αυτό και το έντονο ύφος μου, γι’ αυτό κι ο θυμός μου. Έπεται συνέχεια…!

Κώστας Καλδάρας
Συνθέτης – Στιχουργός / Εικαστικός
Δημότης Νάουσας


Η απάντηση του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα:


Αν και δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημόσιες τοποθετήσεις φίλων και γνωστών, νομίζω ότι οφείλω μία απάντηση στον αγαπητό Κώστα Καλδάρα αναφορικά με δημόσια τοποθέτησή του που με εμπλέκει προσωπικά.

Την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 19.18 το απόγευμα είχα μια τρίλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Καλδάρα.

Μου ανέφερε ότι συνεργείο τηλεοπτικής εκπομπής θα μετέβαινε στην Νάουσα για μία συνέντευξη που είχε κανονιστεί από/για τον ίδιο και επ’ ευκαιρίας θα μπορούσε να γίνει και αναφορά τουριστικού και πολιτισμικού χαρακτήρα στον τόπο μας. Μάλιστα, μου ζητήθηκε να καλύψει ο Δήμος τα έξοδα φαγητού και διαμονής σε ξενοδοχείο, του συνεργείου τριών ατόμων, για τρεις ημέρες συνολικά. Τέλος, την όποια απόφαση μου, θα έπρεπε να του την γνωστοποιήσω μέχρι το επόμενο πρωί, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες της συνέντευξης.

Η απάντησή μου ήταν αρνητική, ξεκάθαρα για λόγους αρχής. Αν και μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο κ. Καλδάρας, ο Δήμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύπτει -ακολουθώντας αυτές τις διαδικασίες- κανένα κόστος τηλεοπτικής κάλυψης και για κανέναν. Δεν είναι θέμα ποσού. Το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρα ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Επίσης, όπως είναι εύλογο, προκύπτουν θέματα θεσμικά, θέματα ισονομίας, θέματα διαφάνειας και πολλά άλλα.

Άλλωστε, το όλο κόστος όπως είναι κατανοητό, δεν είχε να κάνει με την παραγωγή κάποιου πολιτισμικού προϊόντος ή κάτι ανάλογο. Η συζήτηση ήταν ξεκάθαρα αναφορικά με την τηλεοπτική κάλυψη μιας εκπομπής και μόνο.

Το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα πριν την πανδημία, είναι πολλές οι περιπτώσεις και οι ευκαιρίες που τηλεοπτικά συνεργεία είχαν έρθει στον Δήμο μας για την κάλυψη πολιτισμικών ή άλλων γεγονότων. Αν κάποιος κάνει μία έρευνα στο διαδίκτυο, θα δει ότι ο Δήμος μας είναι από τους πλέον διαφημισμένους στην Ελλάδα, σχετικά πάντα με αντίστοιχους Δήμους. Ουδέποτε και από κανέναν δεν μου ζητήθηκε η κάλυψη εξόδων τηλεοπτικών συνεργείων από τον Δήμο, ενώ το όποιο κόστος εξωστρέφειας ήταν ξεκάθαρα θέμα του τμήματος πολιτισμού και συζητιόταν με συνθήκες διαφάνειας στα αρμόδια όργανα.

Αναφορικά λοιπόν με την ανάρτηση του κ. Καλδάρα οφείλω να αναφέρω τα εξής.
Αν κάποιος είναι αγαπημένος, φίλος, γνωστός, διάσημος, έχει προσφέρει στον Δήμο, δεν σημαίνει ότι η απόσταση για το Δημοτικό χρήμα είναι μικρότερη για αυτόν έναντι άλλων συνδημοτών. Ο Δήμος μας είναι κοντά σε όλα τα αιτήματα. Το Δημοτικό χρήμα όχι. Και αυτό ονομάζεται ισονομία.

Τα έξοδα του Δήμου θα προκύπτουν πάντα μέσα από θεσμικές διαδικασίες και με έναν εύλογο τρόπο.

Στις συνθήκες της πανδημίας που ζούμε είναι ξεκάθαρο ότι η μέριμνα του Δήμου ακολουθεί σήμερα διαφορετικές προτεραιότητες.

Ακόμα και αν κάποιος φέρει στον Δημόσιο διάλογο τέτοιου είδους θέματα δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τις αρχές που διέπουν την διοίκησή μας.

Είναι σίγουρο ότι η εν λόγω δημοσίευση αδικεί τόσο εμένα προσωπικά όσο και τον αγαπητό Κώστα Καλδάρα.

Και χωρίς να αναφέρομαι στον ίδιο προσωπικά, επειδή όμως πολλές φορές πάρα πολλοί συνδημότες μας γνωστοί για την προσφορά τους στον Δήμο, μου έχουν ζητήσει υποστήριξη στις δράσεις τους, όποτε το ζήτημα δεν είναι οικονομικής φύσης, ο Δήμος και εγώ προσωπικά πάντα θα είμαστε κοντά σε όλους όσους θέλουν να προσφέρουν στον τόπο.

Άλλωστε, το έχουμε αποδείξει έμπρακτα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ