Τω καιρώ εκείνω – 22 Νοεμβρίου 2008 - Ημαθία: Τα σκουπίδια στο απέναντι μπαλκόνι – Άρθρο στην εφημερίδα «Σφήνα»

 

Στις 22 Νοεμβρίου 2008 η πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα «Η σφήνα» δημοσιεύει άρθρο για την περίφημη υπόθεση της χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη λεγόμενη «Θέση 12».

Το άρθρο είναι του συνεργάτη τότε της εφημερίδας, Δημήτρη Καρολίδη και αποτυπώνει το ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και τα χαρακτηριστικά της.

Ανασύρεται σήμερα από το αρχείο του Verianet ως ιστορική αναφορά στην περίοδο εκείνη, καθώς με τον πάροδο του χρόνου κάποια πράγματα ξεχνιούνται «συνειδητά ή ασυνείδητα»…  Ταυτόχρονα έχει αξία για την μετέπειτα συνέχεια των πραγμάτων, τη στάση και τη διαδρομή προσώπων.  

Το άρθρο δημοσιεύεται με τον τίτλο:

Ημαθία: Τα σκουπίδια στο απέναντι μπαλκόνι –Σε προστατευόμενη περιοχή, δίπλα στον τάφο του Φιλίππου

Δίπλα στον τάφο του Φιλίππου, Μονάδα επεξεργασίας Απορριμμάτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη που υδροδοτείται από τον ταμιευτήρα του Αλιάκμονα

Σε προστατευόμενη περιοχή τα σχέδια εγκατάστασης.

Άνοιξε ο όρεξη Ιεράς Μονής – «Δική μας η έκταση», λέει

Μέχρι το τέλος του μήνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται συγκεκριμένη, ομόφωνη θέση του ή θα οδηγηθεί, για λόγους που μόνο αυτό θα ξέρει, να παίξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Η επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αφήνει περιθώρια για τέτοιους χειρισμούς…

Βέβαια μπορεί να ακούγεται «κάπως» το ότι ένα κορυφαίο όργανο σαν το ΚΑΣ ίσως αναγκαστεί να κινηθεί «διαχειριστικά», αλλά αν πάρει κανείς υπ’ όψιν ότι κοτζάμ Υπουργεία έσπευσαν να βάλουν φαρδιά-πλατειά την υπογραφή τους πολύ νωρίτερα, θα καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ ζορισμένα.

Πού έβαλαν την υπογραφή τους; Σε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία 1500 μέτρα από την Αρχαιολογική περιοχή της Βεργίνας και δύο χιλιόμετρα από τον τάφο του Φιλίππου θα εγκατασταθεί Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη με Υπουργική απόφαση ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», όμορη με περιοχή προστατευόμενη από τη «Natura 2000»….

Δεν πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Πραγματικότητα είναι και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.

Έξη χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία. Από το 2003. Τότε που οι ιθύνοντες έβγαλαν «άχρηστη» μια μελέτη που οι ίδιοι ανέθεσαν, προσθέτοντας τη δική τους πρόταση στις ήδη διατυπωθείσες επιστημονικά προτάσεις. Ο μελετητής έσπευσε να πει ότι «δεν είναι άσχημη» και αυτή η πρόταση και αποχώρησε.

Έτσι προέκυψε η περίφημη «Θέση 12» ανοίγοντας τις πύλες για ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά και όχι μόνο, ατοπήματα.

Η περίφημη «Θέση 12» είναι ένα πανέμορφο φυσικό μπαλκόνι, στην είσοδο των στενών του Αλιάκμονα, 300 μόλις μέτρα από το μεγαλύτερο ελληνικό ποτάμι που στο σημείο εκείνο σχηματίζει δυο μεγάλες τεχνητές λίμνες. Αυτή του «Φράγματος» όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται εδώ και χρόνια και τη λίμνη του «Αναρυθμιστικού» που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο. Όλη η περιοχή «εκείθεν του Αλιάκμονος» προς την πλευρά των Πιερίων, σύμφωνα με Υπουργική απόφαση, είναι χαρακτηρισμένη ως «Περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Στα 1500 μέτρα βρίσκεται η αρχαιολογική ζώνη της Βεργίνας, στα 2000 μέτρα ο τάφος του Φιλίππου. Σε ένα τέτοιο σημείο επιμένουν να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα σήμανε συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη η οποία υδροδοτείται από τον Αλιάκμονα. Η συμπρωτεύουσα αντιμετωπίζει με δέος την προοπτική της επεξεργασίας απορριμμάτων και ταφής υπολειμμάτων δίπλα σε έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες νερού  από τον οποίο εξαρτάται η υδροδότησή της.

Μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό και στο θέατρο του παραλόγου, προέκυψαν και… «χρυσόβουλα».

Ο φορέας υλοποίησης του «έργου», ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ο ΕΣΔΑ κατά συντομογραφία), στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής, αποτάθηκε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Αργότερα κατάλαβε ότι έκανε γκάφα, διότι, όπως διαπιστώθηκε, η έκταση ανήκει στο Δημόσιο. Όμως η Ιερά Μονή δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Με την αίτησή σας μας αναγνωρίσατε το ιδιοκτησιακό δικαίωμα», διατείνεται τώρα, αναζητώντας εδαφικές διεκδικήσεις από τα στενά του Αλιάκμονα μέχρι τις παρυφές της Βεργίνας…. Και βέβαια, μετά τους χειρισμούς του ΕΣΔΑ, είναι αντίθετη με τη δημιουργία της Μονάδας….

Το ΚΑΣ και κατά επακολουθία, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι το τελευταίο ανάχωμα, πριν την τελική επιλογή η οποία προϋποθέτει Κοινή Υπουργική Απόφαση.

 Τη δευτέρα 17 Νοεμβρίου με πλήρη σύνθεση, επισκέφτηκε το σημείο για επιτόπου αυτοψία και ταυτόχρονη επιτόπου συζήτηση με τις πλευρές που είναι υπέρ και κατά της συγκεκριμένης επιλογής.
Μια σειρά επιστημονικοί φορείς, Οικολογικές και άλλες οργανώσεις τοποθετήθηκαν αρνητικά στην Ολομέλεια του ΚΑΣ που πραγματοποιήθηκε, μετά την αυτοψία

Το δια ταύτα της μακράς διάρκειας διαδικασίας ήταν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στην Αθήνα και λήψη τελικής απόφασης η οποία θα υποβληθεί, δίκης γνωμοδότησης, στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι θιασώτες και υπέρμαχοι της χωροθέτησης της Μονάδας στο συγκεκριμένο σημείο, προβάλλουν την κοινωνική συναίνεση και την αποδοχή της επιλογής από το σύνολο των Δημάρχων, πλην της Βέροιας. Εκεί συμβαίνει το μοναδικό και απίστευτο: Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρνητικό, αλλά η Δήμαρχος αδιαφορεί για το γεγονός και εκφράζοντας προσωπική της άποψη, έχει μπει στην πρώτη γραμμή της πλευράς που θέλει να γίνει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων απέναντι από το Δημαρχείο της πρωτεύουσας της Ημαθίας.

Το ζήτημα θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17 Δεκεμβρίου, μετά από σχετική προσφυγή του ΤΕΕ Ν. Ημαθίας. Πριν την εκδίκαση της προσφυγής τα ΚΑΣ θα αποφασίσει αν θα εμμείνει στην αρνητική για τη χωροθέτηση, άποψή του ή θα αφήσει το ΣτΕ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, το ζήτημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι συνηθισμένη πρόταση να θέλεις να βάλεις σκουπίδια δίπλα στη Βεργίνα, σε προστατευόμενη έκταση!!! Έχει την «πρωτοτυπία» του το πράγμα….

Πηγή: εφ. «Σφήνα»

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ