Εν Βεροία: Σαν σήμερα – 29 Νοεμβρίου 2009 – Εσωκομματικές εκλογές στη Ν. Δημοκρατία – Ο Αντώνης Σαμαράς νέος ηγέτης της παράταξης

 

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 η Νέα Δημοκρατία υπόκειται δεινή ήττα στις εθνικές εκλογές. Ο Γ.Α. Παπανδρέου με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» συνεγείρει τα πλήθη και σαρώνει στις εκλογές με ποσοστό 43,92% και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών.

Το 33,47% που παίρνει η Νέα Δημοκρατία και 91 έδρες στο κοινοβούλιο, χαρακτηρίζεται ως «συντριβή».

Μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και ανοίγουν εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού της παράταξης.

Υποψηφιότητα θέτουν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς.

 Μετά τα γεγονότα του 1992 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καταγγέλλει κατ’ επανάληψη τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο πολιτικός του μέντορας, Ευάγγελος Αβέρωφ λέει την ιστορική ρήση: «Το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώνε οι λύκοι»

Ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη η οποία αρχικά προκαλεί τριγμούς στη Ν. Δημοκρατία. 'Ομως η αρχική ορμή του νέου πολιτικού φορέα σταδιακά μετριάζεται. Το 1996 μένει εκτός Βουλής και το 1999 εκτός Ευρωβουλής με τον Αντώνη Σαμαρά εκτός πολιτικής σκηνής.

Η επανάκαμψη αρχίζει ένα χρόνο αργότερα όταν ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει τις εκλογές τη Ν. Δημοκρατία. Το 2004 εντάσσεται και πάλι στο κόμμα και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου και το 2007 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ξεκινάει σαν αουτσάιντερ, αλλά μετά την υποστήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα, περνάει μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη. 

Στην υποψηφιότητά του προσέδωσε στοιχεία κινηματικού χαρακτήρα και αντιμαχόταν τους μηχανισμούς του κόμματος, που ήλεγχε η μεγάλη αντίπαλός του Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Με έμφαση στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό που ευαγγελίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη,  υποστηρίζει την ανάγκη επανασυσπείρωσης της παραδοσιακής εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια το άνοιγμα του κόμματος προς τον μεσαίο χώρο. 

Στις εσωκομματικές εκλογές που διενεργούνται στις 29 Νοεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται πανηγυρικά αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με το 50,06% των ψήφων έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

 

Πηγή – πληροφορίες: SanSimera.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ