«Για μια σταγόνα μέλι»: Συνέντευξη με την συγγραφέα Σοφία Τσιάμη

 

«Για μια σταγόνα μέλι» είναι ο τίτλος του έκτου παραμυθιού της συγγραφέως Σοφίας Τσιάμη. Η ίδια μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο JuniorNews μας διαβάζει ένα απόσπασμα. 

«Για μια σταγόνα μέλι» είναι ο τίτλος του πιο πρόσφατου παιδικού βιβλίου της συγγραφέως Σοφίας Τσιάμη, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο. Η αγαπημένη συγγραφέας, φιλόλογος, καθηγήτρια αγγλικών και ερασιτέχνης ηθοποιός, μιλά στο JuniorNews για το έκτο παραμύθι που έχει γράψει, για τα αγαπημένα της είδη παιδικών βιβλίων, ενώ παράλληλα μας προτείνει τρία βιβλία.

Για μια σταγόνα μέλι Σοφία Τσιάμη

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σοφία Τσιάμη

  • Για όσους δεν σε γνωρίζουν τι θα έλεγες για τον εαυτό σου;

Άνθρωπος  των άκρων με ό,τι καταπιάνομαι με διάθεση τελειομανίας σε σημείο που κάποιες φορές φοβάμαι μήπως κουράζω τους γύρω μου. Υπομονετική, επίμονη και εργατική σε σχέση με τους στόχους μου. Δύσκολα να μην πετύχω κάτι που θα βάλω στο μυαλό μου. Δοτική πολύ με οικογένεια και φίλους αλλά ταυτόχρονα πολύ επιλεκτική στις στενές συναναστροφές  μου με κίνδυνο να χαρακτηριστώ απόμακρη και ίσως σνομπ. Δεν είμαι όμως. Απλά δεν μου αρέσουν οι επιφανειακές σχέσεις και δεν θέλω να σπαταλώ ούτε ένα λεπτό του χρόνου μου με ανθρώπους που δεν μου κάνουν και δεν τους κάνω. Ταύρος εν υαλοπωλείο, αν θεωρώ πως έχω δίκιο και πας να μου το φας! Αγαπώ πολύ όλα τα παιδιά, τα βιβλία,  τα παραμύθια, το θέατρο και πιστεύω στο θεσμό της οικογένειας με κάθε μορφή.

  • Πώς είναι μια τυπική μέρα σου στις μέρες της πανδημίας;

Νομίζω πως  σ΄αυτό το δεύτερο lockdown μπήκα πολύ πιο συνειδητοποιημένη και προετοιμασμένη. Με εξαίρεση πως είμαστε πλέον όλοι στο σπίτι και κάνουμε τηλεκπαίδευση και τηλεδιδασκαλία, δεν έχει αλλάξει κάτι. Μαμά, σύζυγος, δασκάλα και μαθήτρια γιατί όλο και κάτι νέο βάζω στη ζωή μου, συγγραφέας, ερασιτέχνης ηθοποιός, όλα τρέχουν όπως πριν απλά με λίγο διαφορετική μορφή. Προσπαθούμε νομίζω όλοι μας να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας στην τροποποιημένη της εκδοχή με την ελπίδα σύντομα να επιστρέψουμε υγιείς στην κανονικότητά μας.

  • Ήθελες πάντα να γίνεις συγγραφέας παιδικών βιβλίων;

Αν το ήθελα σίγουρα δεν το ήξερα! Το ανακάλυψα μετά την γέννηση των παιδιών μου και μετά από παρότρυνση ενός πολύ αγαπητού συγγενικού μου προσώπου. Πάντα όμως αγαπούσα και διάβαζα πολλά πολλά βιβλία.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος παιδικών βιβλίων και γιατί;

Λατρεύω κυριολεκτικά τα picture books και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες συγγραφείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις και μετρημένες στα δύο μου δάχτυλα άντε το πολύ στα τρία, να εκδώσουν ανάλογου τύπου βιβλία μια και στον ελληνικό εκδοτικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους κυριαρχούν τα αγορασμένα και μεταφρασμένα βιβλία του είδους. Μου αρέσουν γιατί συμπυκνώνουν πολλαπλά και δυνατά νοήματα μέσω μιας επιτηδευμένης λεκτικής λιτότητας ιδιαίτερης ευφυΐας σε συνδυασμό με υπέροχες εικόνες. Σε οδηγούν χωρίς να σε καθοδηγούν. Μαγεία!

  • Τρία βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που θα πρότεινες.

«Δώσε την αγάπη όπως δίνεις ένα μήλο» Αγγελική Βαρελά. Παλιό αλλά αγαπημένο ακόμη και μετά από τόσα χρόνια,  που το διάβασα στην κόρη μου, όταν ήταν μικρούλα.

Βιβλίο εξώφυλλο

«Μια ζαχαρένια συνταγή» Φωτεινή Κωνσταντοπούλου. Νομίζω από τα πιο ωραία παραμύθια για όλο το χρόνο κι όχι μόνο για τα Χριστούγεννα. Οι κουραμπιέδες είναι που παραπλανούν.

Βιβλίο εξώφυλλο

«Δέκα κι ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» Λίλη Λαμπρέλλη. Βρίσκεις μέσα τους συμπυκνωμένη λαϊκή σοφία και απαντήσεις σε πολλά από αυτά που ταλανίζουν την ανθρώπινη φύση.

Βιβλίο εξώφυλλο

  • Τι σε ενέπνευσε να γράψεις το βιβλίο σου «Για μια σταγόνα μέλι»;

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου και την γνωριμία μου με τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών, γιατί περί αυτού πρόκειται. Το αγάπησα με το που το διάβασα και αμέσως μέσα μου σκέφτηκα πως θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να το εμπλουτίσω με εικόνες,  να βάλω τις δικές μου πινελιές και να το κοινωνήσω σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Μιλάει για τον άνθρωπο και εμένα το ανθρώπινο γένος, η πορεία του και η εξέλιξή του με απασχολεί πολύ. Προβληματίζομαι, νοιάζομαι και στεναχωριέμαι γενικότερα για τα κακώς κείμενα του καιρού μας.

  • Ποια συνταγή με μέλι θα συνέστηνες στις μαμάδες;

Τη συνταγή της αγάπης! Ποια είναι αυτή; Μα κάθε συνταγή που φτιάχνει η μαμά για τα παιδιά της και βάζει μέσα όλη τη μελένια της αγάπη!

Ακούστε ένα απόσπασμα:

 
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ