“Αναλαμπές” του Πάνου Καλούδα - Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά

 

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης  Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

 

Η ποιητική συλλογή «ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ» του Πάνου Καλουδά αποτελείται από δεκαεννιά  αυτοτελή ποιήματα και ένα απόσπασμα από θεατρικό δρώμενο ταξινομημένα σε τρεις ενότητες.  Είναι αυτοτελείς ενότητες  λόγου χωρισμένες σε στροφές με ομοιοκαταληξία. 

Η διάθεση του ποιητή μεταλλάσσεται από ρομαντική και νοσταλγική σε υπομνηστική, προτρεπτική και καταγγελτική. 

 

Οι αξίες μας ανέβηκαν στα βάθρα,

σαν προτομές ηρώων της ιστορίας ·

οι έννοιες μας στα βαθυστόχαστα άρθρα,

το πνεύμα μαρτυρούν, της λάθος μας πορείας. (« Έργα Αήτητα», Π.Καλουδάς)

 

Ο λόγος  έχει ρυθμό, ροή είναι μεστός με έντονες εικόνες και ομοιοκαταληξία. Η επιχειρηματολογία του διέπεται από την λογική αναγκαιότητα των προκειμένων και η συλλογιστική  πορεία του κάνει επίκληση στο συναίσθημα.  Η απαγγελία μας κρατάει σε εγρήγορση ενώ παράλληλα θέτει προβληματισμούς για καίρια θέματα όπως αυτά της φιλίας, της συντροφικότητας, της αγάπης προς την πατρίδα, της γονεϊκής αγάπης, της μοναξιάς ,της έλλειψης επικοινωνίας, της ματαίωσης.  Η προσέγγισή της πραγμάτευσης των θεμάτων του γίνεται μέσα από  μια επαγωγική συλλογιστική πορεία.  Μερικές θεματικές όπως το φεγγάρι ή το μοτίβο της νύχτας παρουσιάζεται σε δυό ή τρεις  ενόητες. Οι στίχοι του ποιητή διαπνέονται από δυναμισμό, κριτική και αυτοκριτική διάθεση αλλά και αξιοπρέπεια. Με μια αριστοτεχνική γεμάτη επιστημοσύνη αξιολόγηση του θεμάτων του επικοινωνεί έντονα συναισθήματα μέσω μιας προσεκτικά επιλεγμένης γλώσσας που είναι κατανοητή, ικανή ν΄αγγίξει τα μύχια της ψυχής του αναγνώστη. 

 

Η ζωή μας προσπερνάει με βιασύνη

χλευάζοντας τις πεζές μας ουτοπίες

και εμείς που τραγουδάμε τη  Ρωμιωσύνη

σωβινιστές μας λένε ... μ΄ιδιοτροπίες ( Έργα Αήτητα, Π.Καλουδάς)

 

Ξεχωρίζοντας το ουσιώδες από το ανούσιο και επιδεικνύοντας ένα υγιές πατριωτικό φρόνημα καταγγέλει τα κακώς κείμενα ενώ αποφορτίζει  την ατμόσφαιρα με χιούμορ. Με τη γραφή του εκφέρει ουσιαστικό πολιτικό λόγο που σήμερα φαντάζει προφητικός:

 

Ευχαριστούμε αλλά... 

Κρατήστε τις φανταχτερές προτάσεις σας

Πίσω σπό τις αμφίβολες διαστάσεις σας.

Τα λόγια σας περισπούδαστα και ωραία  

Σαν των εικόνων που πλάθετε τη θέα

Κρατήστε ότι απλόχερα χαρίζετε...

Οι ιδεολογικές σας διαστάσεις ,

Κακόγουστες γίναν πλέον παραστάσεις...

(Απόσπασμα από τη θεατρική επιθεώρηση «Μια Βουλή-τσα Στρουμπουλίτσα»). 

 

Μέσα από την ποιητική του ρητορική και ως βαθύς γνώστης της βιομηχανίας του θεάματος και της σκηνοθεσίας από την οποία συχνά αντλεί ορισμούς ξεσκεπάζει τα κοινωνικά προσωπεία βάζοντάς μας ν΄αναμετρηθούμε με τις συνέπεις των επιλογών μας. 

Εν κατακλείδι, η αξιόλογη αυτή έκδοση του Πάνου Καλουδά αποτελεί ένα σημαντικό έργο, που ξεχωρίζει στην αοριστολογία και ασάφεια της ποιητικής της εποχής μας καθώς ακριβολογεί, χαρακτηριστικό γραφής ενός ανθρώπου που ξέρει να χειρίζεται τον ποιητικό και συγγραφικό λόγο, διερευνητικά, διεισδυτικά, πολυκύμαντα και ευρηματικά.

Ο Πάνος Καλουδάς γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι γιός του διπλωμάτη και βαμβακέμπορου Μιχαήλ Καλουδά και της καθηγήτριας του πανεπιστήμιου Μαρίας Βογιατζή-Καλουδά. Είναι ανιψιός της Βιργινίας Χωρέμη-Μπενάκη. Μίλαει Αγγλικά-Ιταλικά-Αραβικά-Βουλγάρικα. Σπούδασε οδοντιατρική αλλά ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία. Εργάστηκε στην Φίνος Φίλμ ως βοηθός σκηνοθέτη και διορθωτής κειμένων. Είναι συγγραφέας, στιχουργός, σκηνοθέτης με σπουδές στη σχολή Σταυράκου και στην Ideal (Paris). Στον κινηματογράφο έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε 12 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αποσπώντας αρκετά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Είναι στέλεχος της ΕΡΤ και ανταποκριτής του ξένου τύπου.Έχει πολυάριθμες βραβεύσεις για το έργο του από σημαντικούς φορείς και την Ακαδημία Αθηνών. Έχει συγγράψει περί τα εξήντα βιβλία. Είναι πατέρας ενός γιού αποφοίτου ΑΕΙ οικονομικών σπουδών.                    

Η ποιητική συλλογή ΑΝΑΛΑΜΠΕΣ του Πάνου Καλουδά εκδόθηκε στην Αθήνα το 1995 από τις εκδόσεις ΛΥΣΙΠΠΟΣ.

 

(Πηγή : Panos Kaloudas διαθ. στο : https://www.panoskaloudas.gr/ ).

Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο μου. Ο ποιητής –συγγραφέας και δημοσιογράφος Πάνος Καλουδάς, ο πολιτικός επιστήμων, ιστορικός και θεωρητικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, η Μαριλένα Φωκά και ο ιδιοκτήτης του Ραδιοφωνικού σταθμού Artfmradio.com Νίκος Αμάραντος).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ