Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω: 4 Δεκεμβρίου 2008 - Όταν αποσύρθηκαν 13 θέματα για να μην παρθούν αποφάσεις που δεν βόλευαν

 

Στις 4 Δεκεμβρίου 2008 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται και αυτό της Μονάδας επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περίφημη «Θέση 12» και νέες εξελίξεις στο ζήτημα των αυθαίρετων κατεχόμενων εκτάσεων στο Τριπόταμο.

Η δήμαρχος απουσιάζει από τη συνεδρίαση, αλλά όπως όλα δείχνουν, έχει αφήσει σαφείς εντολές  τις οποίες εκτελεί με εξαιρετική συνέπεια ο πρόεδρος του Σώματος.

Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποσύρει 13 θέματα (!!!) Μεταξύ άλλων αποσύρονται όλα τα θέματα που αφορούν τις αυθαίρετα κατεχόμενες εκτάσεις στον Τριπόταμο και έκτοτε δεν συζητιούνται ποτέ ξανά.

Αποσύρεται επίσης το θέμα της θέσης 12 με το αιτιολογικό ότι επ’ αυτού θα αποφασίσει το ΚΑΣ, άρα είναι περιττή η δική μας άποψη!!!

Υπάρχει ήδη εκφρασμένη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία ουδέποτε εφάρμοσε η δήμαρχος η οποία δηλώνει ότι δεν δεσμεύεται από τη συγκεκριμένη απόφαση και ότι θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό!!!

Μπροστά στο εμφανές μιας νέας αρνητικής απόφασης, το προεδρείο αποσύρει το θέμα, θεωρώντας ότι μια συζήτηση και μια απόφαση για τη θέση 12 δεν έχει νόημα!!!!

Οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, αλλά ο πρόεδρος τις αντιμετωπίζει περίπου ως «όχληση» άνευ περιεχομένου.

Μετά την απόσυρση όλων των θεμάτων που αφορούν καταπατημένες εκτάσεις και την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, απομένουν άλλα «σοβαρά» θέματα προς συζήτηση όπως η κατασκευή πίστας skate park – Bmx και τα… έξοδα μετάβασης συμβούλων στο Ούζιτσε για… εθιμοτυπική επίσκεψη.

Είναι ένα από τα ρεπορτάζ του Verianet που χάθηκαν από το αρχικό αρχείο, μέσα  στις περιπέτειες των διώξεων που ακολούθησαν.


4-12-2008


Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας :Όμορφες και Περήφανες γαργάρες

Αναβλήθηκαν 14 θέματα και συζητήθηκαν τα σημαντικότερα, όπως «Έξοδα για μετακινήσεις» και «πίστα για skate park – bmx»

Αποσύρθηκε το θέμα για τη θέση «12»

Τσαπαρόπουλος: «Αφού θα αποφασίσει το ΚΑΣ, γιατί να αποφασίσουμε εμείς;»!!!!!!!!!!

 

Χρειάστηκαν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη για να αναδειχθεί και να αποδειχθεί ακόμη μια φορά ο μεγάλος «όγκος» και το ελάχιστο «βάρος» του Δημοτικό Συμβουλίου Βέροιας, ενός σημαντικότατου θεσμικού οργάνου το οποίο στη φάση που μπήκε αποτελεί, ελάχιστα δικαιώνει το ρόλο και την αποστολή του.

Η συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας ήταν και πάλι άλλη μια αφορμή για ερωτήματα και… εμπνεύσεις για το πώς θα δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και τα «άδηλα»…

Πάντως μετά την απόσυρση ενός θέματος και την αναβολή άλλων δεκατριών, η συζήτηση συνεχίστηκε επί ιδιαίτερα κρίσιμων και σημαντικότατων θεμάτων όπως η «Έγκριση ή μη έκτακτης μετακίνησης Δημάρχου στην Αθήνα», η «Έγκριση ή μη εξόδων μετάβασης δημοτικών συμβούλων στο Ούζιτσε Σερβίας»  και η  ψήφιση πίστωσης για κατασκευή πίστας skate park – Bmx»!!! ( διαβάζεται σκέιτ και όχι σκατέ…)

Η επί των θεμάτων αυτών συζήτηση και λήψη απόφασης είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Δημοτική Αρχή έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να ασχοληθεί και να αντιμετωπίσει όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη και το Δήμο…
Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, από νωρίς κιόλας, θύμιζε «μέρες του 2005» με τον μισό Τριπόταμο στις θέσεις του ακροατηρίου και όπου αλλού υπήρχε ελεύθερος χώρος.

Η γνωστή ιστορία με τις παραχωρήσεις αυθαίρετα κατεχόμενων εκτάσεων στους κατέχοντας, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επανήλθε αυτή τη φορά με θέμα τη διοικητική αποβολή. 

Μια περίεργη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Τριποτάμου την οποία αλλού η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα και αλλού κατά πλειοψηφία, ήταν το προανάκρουσμα για τα όσα επακολούθησαν. 

Η κ. Δήμαρχος, απουσιάζουσα για οικογενειακούς λόγους, άφησε στο Προεδρείο μια δήλωση-τοποθέτηση, από τους γνωστούς «λεονταρισμούς» οι οποίοι λίγο αργότερα συνόδευσαν μεγαλοπρεπώς την άτακτη υποχώρηση.

Μετά από μερικά «ήξεις-αφίξεις» προέκυψε ότι ο Δήμος είχε μαύρα μεσάνυχτα από μια σειρά σημαντικές εξελίξεις επί του θέματος. Ήταν μια καλή «πόρτα εξόδου», για ένα θέμα που έτσι ή αλλιώς «μυρίζει μπαρούτι» όπως και να το δεις. 

Έτσι επιλέχθηκε η «λύση» της αναβολής 13 συνολικά θεμάτων, τα οποία τέθηκαν ως μία ενότητα, μέχρι να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τις δικαστικές εξελίξεις για τις οποίες ουδείς τους ενημέρωσε, διότι απλούστατα, ουδείς γνώριζε…

Τελικά «επιλέχθηκε» να φορτωθούν όλα στη νομική υπηρεσία του Δήμου, μια «γραμμή» στην οποία προσχώρησαν προθύμως οι «συνήθεις ύποπτοι»…

Η συνεδρίαση άρχισε «παράγοντας» νέα ήθη και πρακτικές σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του οργάνου. 

Μάθαμε ότι δε χρειάζεται να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα του Δήμου, όταν αποφασίζουν άλλοι. 

Αφορμή και τη νέα «πρωτοτυπία» ήταν το θέμα σχετικά με τη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη γνωστή θέση «12». 

Επι δύο χρόνια η Δήμαρχος Βέροιας επέμενε ότι δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στις διάφορες επιτροπές και όργανα έχει δικαίωμα να εκφράζει προσωπικές απόψεις. Κι επειδή αυτό το πράγμα μόνο ως καλαμπούρι μπορεί να το εκλάβει κανείς, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να πειστεί η κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη ότι  το «λέω και κάνω ό,τι γουστάρω και ό,τι μου κατέβει» αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Έτσι εμφανίστηκε το θέμαστην  ημερήσια διάταξη της  Δευτέρας. Απλώς εμφανίστηκε δηλαδή, διότι λίαν συντόμως εξαφανίστηκε…

Η κ. Δήμαρχος απουσίαζε και ο κ. Τσαπαρόπουλος ο καλός Πρόεδρος και «Άρχων της συνεδριάσεως» ανέλαβε καθήκοντα υποκατάστασης της Δημάρχου και εφαρμογής των Δημαρχιακών επιλογών. 

«Το θέμα αποσύρεται», είπε και αντιμετώπισε το πρώτο κύμα αντιδράσεων ψύχραιμα και με αφοπλιστικό επιχείρημα. «Αύριο (σ.σ. Την Τρίτη) αποφασίζει το ΚΑΣ σχετικά, άρα μια δική μας απόφαση δεν έχει νόημα»…

Ήταν ένα καλό τεστ για να αποδειχθεί ότι τα φωτιστικά στο ταβάνι είναι πολύ καλά στερεωμένα….

Νέο κύμα αντιδράσεων από συμβούλους της αντιπολίτευσης, της συμπολίτευσης, από πολίτες, από εκπροσώπους φορέων. Νέο επιχείρημα ο κ. Πρόεδρος. «Δεν είναι ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑ εδώ… Ο κ. Δάλλας βρίσκεται στην Αθήνα»…

Ομολογουμένως από ενημέρωση «σκίζει» ο Πρόεδρος αφού γνώριζε που βρισκόταν ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑ…

Όλα αυτά με τις αντιδράσεις, τις φωνές, τις διαμαρτυρίες να συνεχίζονται και να γίνονται πιο έντονες…

Το βιολί του ο πρόεδρος. «Θα αποφασίσει το ΚΑΣ, γιατί να αποφασίσουμε εμείς; Το θέμα αποσύρεται…»

Μετά τη διαρκή και απτόητη στάση του κ. Προέδρου, άπαντες οι καθολικώς διαμαρτυρόμενοι το πήραν απόφαση ότι «στου κουφού την πόρτα…» και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέμα των διοικητικών αποβολών, όπως αναφέρεται αρχικά στο ρεπορτάζ. Ακολούθησε μια μεγαλοπρεπής αναβολή της συζήτησης των θεμάτων μέχρι της πλήρους ενημέρωσης των νέων δεδομένων και το Σώμα οδηγήθηκε να συζητήσει άλλα σημαντικά θέματα όπως για πίστες  skate park-bmx και έξοδα μετακίνησης Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στην Αθήνα και στο Ούζιτσε αντιστοίχως…

Δ.Καρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ