Το «στοίχημα» ανοίγματος της αγοράς και της ύφεσης

 

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 του μηνός, με εξαίρεση τα καταστήματα με αμιγώς εποχικά-χριστουγεννιάτικα είδη από τις 7 Δεκεμβρίου, απομακρύνει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο «διάσωσης» του εορταστικού τζίρου ο οποίος εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί στην «εντατική» την ελληνική οικονομία.

Ακόμα και αν ανοίξει η αγορά υπό αυστηρούς όρους, έστω για λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, θεωρείται πολύ δύσκολο να  μπορέσει να ανακτηθεί το «χαμένο έδαφος» και ο τζίρος να πλησιάσει τα περσινά επίπεδα. Εξάλλου, νυχτερινή διασκέδαση και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά έως ότου ξεκινήσει ο εμβολιασμός ξεκαθάρισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ύφεσης του γ΄ τριμήνου προκειμένου να έχει καλύτερη εικόνα τόσο για το ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το ύψος της ύφεσης φέτος, η οποία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό εκτιμάται στο 10,5%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α΄6μηνο η ύφεση διαμορφώθηκε στο 7,9%.

Η παράταση του lockdown «φέρνει» παράλληλα προσαρμογή και επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης να παρέχεται ρευστότητα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο Δεκέμβριο με αρκετές φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες δεν αναστέλλονται, όπως

ο φόρος εισοδήματος (400 εκατ. ευρώ)
ΕΝΦΙΑ (425 εκατ. ευρώ)
ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (400 εκατ. ευρώ)
σε συνδυασμό με την καταβολή δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών. Να μην ξεχνάμε και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021, με τον ΥΠΟΙΚ να έχει δηλώσει ότι μελετάται το ενδεχόμενο παράτασης. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν εντός του Δεκεμβρίου.


Ραλλού Αλεξοπούλου

 

www.naftemporiki.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ