Σιγή ασυρμάτου από τον ΕΟΔΥ – Όλο το «στόρι» των κρουσμάτων κορωνιού σε κλινική της Βέροιας

 

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ προέβη σε λήψη δειγμάτων από ασθενείς και αιμοκαθαιρόμενους σε κλινική-ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης στη Βέροια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κλινικής που δόθηκε προς δημοσίευση την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο μετά από αίτημα της ίδιας της κλινικής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση «μετά από δικό μας αίτημα προς τον ΕΟΔΥ». Και μάλιστα η ίδια ανακοίνωση αιτιολογεί το αίτημα  «λόγω υποψίας ενός πιθανού κρούσματος»

Δεν διευκρινίζεται αν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε «υποψία πιθανού κρούσματος» και εάν στο προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο δεύτερο 15ημερο του Νοεμβρίου υπήρξαν περιπτώσεις κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν κρούσματα, αλλά αυτό επαφίεται στις διευκρινίσεις που μπορεί να δώσει το Νοσοκομείο Βέροιας.

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου τα οποία έγιναν γνωστά την Παρασκευή, ήταν θετικά για 17 αιμοκαθαιρόμενους και 7 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αποτελέσματα τα οποία προφανώς αμφισβητήθηκαν και γι’ αυτό έγινε νέος δειγματοληπτικός έλεγχος σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιμοκαθαιρόμενων και νοσηλευτών.  

Τα νέα αυτά αποτελέσματα, όπως λέει και η ανακοίνωση, επί 137 δειγμάτων, τα 136 ήταν αρνητικά και μόνο ένα θετικό στον covid-19. Μεταξύ των αρνητικών ήταν και αυτά που στον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε 72 ώρες νωρίτερα, βγήκαν θετικά.

 

Οι ανακοινώσεις του Συλλόγου Νεφροπαθών

 

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Νεφροπαθών απέστειλε προς τα ΜΜΕ δύο διαδοχικές ανακοινώσεις με διαφορά 1 ώρας και 28 λεπτών.

Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν «επί το ορθόν», δηλαδή διόρθωση της πρώτης ανακοίνωσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος της σύγχυσης που επακολούθησε, αλλά και των σχόλιων που υπήρξαν σχετικά με την αλλαγή του περιεχομένου της πρώτης ανακοίνωσης.

Κάποιοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν τα ΜΜΕ ότι αυτά επενέβησαν στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης.  

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος ο Σύλλογος προέβη σε νέα, διορθωτική της πρώτης, ανακοίνωση.

 

Η πρώτη ανακοίνωση

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7:14 μ.μ. εστάλη η πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών η οποία ανέφερε:

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ημαθίας ενημερώνει σχετικά:

Την Τέταρτη 2/12/20 στη Μ.Ο.Χ.Α Ευαγγελισμός Πατρίδας έγιναν  τεστ Κορωναιού ενδεικτικά (39) τεστ από τον ΕΟΔΥ , από αυτά τα 24 ήταν θετικά ( 17 αιμοκαθορόμενοι και 7 νοσηλευτές).

Την Παρασκευή 4/12 έγιναν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ 95 τεστ  από τα οποία ήταν όλα αρνητικά εκτός από ένα θετικό.
Το Σάββατο 5/12 η μονάδα έκανε 16 μοριακά τεστ  σε θετικούς σε ιδιωτικό ιατρείο και όλα βγήκαν αρνητικά. Το ίδιο απόγευμα ήρθε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπου έκανε συνολικά  26 μοριακά στους θετικούς τα όποια σήμερα 7/12 και ώρα 12:00 το μεσημέρι  βγήκαν αρνητικά όπως και τα rapid τεστ που λήφθηκαν βγήκαν κατευθείαν αρνητικά.

Μετά τα γεγονότα αυτά ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ημαθίας  απαιτεί την άμεση μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας η οποία είναι έτοιμη, για να διευκολύνει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στην οποία οι νεφροπαθείς θα μπορούν να  έχουν την καλύτερη περίθαλψη

 

Η δεύτερη ανακοίνωση σε αντικατάσταση της πρώτης

Την ίδια μέρα, στις 8:42μ.μ. ο Σύλλγος Νεφροπαθών στέλνει νέα ανακοίνωση «επί το ορθόν», ζητώντας να απαλειφθεί η προηγούμενη ανακοίνωση και στη θέση της να δημοσιευθεί η νέα η οποία ανέφερε:

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ημαθίας ενημερώνει σχετικά:

Την Τέταρτη 2/12/20 στη Μ.Ο.Χ.Α Ευαγγελισμός Πατρίδας έγιναν  τεστ Κορωναιού ενδεικτικά (39) τεστ από τον ΕΟΔΥ , από αυτά τα 24 ήταν θετικά ( 17 αιμοκαθορόμενοι και 7 νοσηλευτές).

Την Παρασκευή 4/12 έγιναν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ 95 τεστ  από τα οποία ήταν όλα αρνητικά εκτός από ένα θετικό.

Το Σάββατο 5/12 η μονάδα έκανε 16 μοριακά τεστ  σε θετικούς σε ιδιωτικό ιατρείο και όλα βγήκαν αρνητικά. Το ίδιο απόγευμα ήρθε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπου έκανε συνολικά  26 μοριακά στους θετικούς τα όποια σήμερα 7/12 και ώρα 12:00 το μεσημέρι  βγήκαν αρνητικά όπως και τα rapid τεστ που λήφθηκαν βγήκαν κατευθείαν αρνητικά.

Μετά το λάθος του ΕΟΔΥ οφείλουμε να συγχαρούμε την κλινική Μ.Ο.Χ.Α Ευαγγελισμός για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.


Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Με την αναπαραγωγή που έγινε στα διάφορα ΜΜΕ, προέκυψε μια τεράστια σύγχυση, η οποία προκάλεσε εύλογες απορίες.

Τα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την πρώτη ανακοίνωση συνέχισαν να τη δημοσιεύουν ως είχε, ενώ άλλα ΜΜΕ που έλαβαν την νεότερη ανακοίνωση, δημοσίευαν κάτι εντελώς άλλο…

Την επομένη, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου  σε ανακοίνωση που στάλθηκε με διεκπεραίωση από τοπικό ΜΜΕ για λογαριασμό της,  η «Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Ν. ΚΑΙ Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ - Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ Ο.Ε¨» ανέφερε τα εξής:

 

Από την Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Ν. ΚΑΙ Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ - Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ Ο.Ε.  ανακοινώνονται προς στιγμήν τα εξής:

Από την Τετάρτη 2/12 έως το Σάββατο 5/12, μετά από δικό μας αίτημα προς τον ΕΟΔΥ, λόγω υποψίας ενός πιθανού κρούσματος,  υπεβλήθησαν δειγματοληπτικά για την διαπίστωση φορέων του COVID 19 σε μοριακό έλεγχο (μέθοδος PCR) συνολικά εκατόν τριάντα επτά  (137) πρόσωπα σχετιζόμενα με τον χώρο της μονάδας αιμοκάθαρσης (αιμοκαθαρόμενοι και προσωπικό).

Εκ των  137 ως άνω προσώπων που υπεβλήθησαν σε εξέταση το αποτέλεσμα , εν τέλει,  ήταν για μόνο ένα (1) θετικό στον COVID 19, το οποίο ήδη για εμάς θεωρούνταν ύποπτο και είχε απομονωθεί. Για τους υπόλοιπους εκατόν τριάντα τρεις  (136) εξετασθέντες το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Από την ΜΧΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και την νομική της υπηρεσία διεξάγεται έρευνα για τους λόγους  που οδήγησαν αρχικά σε αναληθή αποτελέσματα τα οποία κατα  συνέπεια προκάλεσαν τη διασπορά ανακριβών πληροφοριών που πλήττουν το όνομα και την φήμη του νομικού μας προσώπου.

Εκ της Διοικήσεως

Δρ.  Νικόλαος Αντωνιάδης

 

Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που τέθηκαν ο ΕΟΔΥ δεν έκρινε ότι οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις’ αφήνοντας έτσι να αιωρούνται σχόλια, υποψίες και καταστάσεις οι οποίες επιτείνουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί και τις αμφισβητήσεις που εκφράζονται κατά καιρούς, όχι πάντα άκριτα.

Με ποιο σκεπτικό έγινε επαναληπτικός έλεγχος σε άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοιό; Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους και στα αποτελέσματα υπάρχει απόκλιση λάθους; Και αν «ναι» σε τι ποσοστό υπάρχει αυτή η απόκλιση;

 Έχει συμβεί αντίστοιχης μορφής επανέλεγχος σε κάποια άλλη περίπτωση ανά την Ελλάδα;

Από τη στιγμή που ένας επανέλεγχος με διαφορά 72 ωρών έδωσε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, μπορούμε να εικάσουμε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, από τους χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί και συνεχίζουν να διενεργούνται;

Ποια είναι η αξιοπιστία του ΕΟΔΥ και των αποτελεσμάτων του, τα οποία μάλιστα αποτελούν βάση περαιτέρω σοβαρών ιατρικών ενεργειών, όταν μέσα σε 72 ώρες αναιρεί αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων στους οποίους ο ίδιος είχε προβεί;

Είναι προφανές ότι εγείρονται τεράστια ζητήματα που θέτουν υπό αίρεση την επιστημονικά και κοινωνικά αναγκαία εγκυρότητα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Δ. Καρ.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ