ΕΛΜΕ Ημαθίας: Όχι στον εκπατρισμό των Αρχαίων Μνημείων της χώρας

 

Ως ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας ζητούμε και απαιτούμε την άμεση απόσυρση μιας πρόσφατα ψηφισμένης και απαράδεκτης διάταξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Η διάταξη αυτή προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 χρόνια!...) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός της χώρας.

Ζητούμε την άμεση επαναφορά του νομικού πλαισίου (5+5 χρόνια το μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού) που ίσχυε μέχρι τη ψήφιση της απαράδεκτης διάταξης.

Ζητούμε να δοθούν άμεσα τα αναγκαία κονδύλια στον Πολιτισμό, για να προστατευθούν και να αναδειχθούν τα σταθερά και κινητά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς! Να αποφευχθούν με κάθε τρόπο επιλογές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τέτοια μνημεία, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι πολύ μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως οι βυζαντινές και ρωμαϊκές αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.  

Λέμε ΟΧΙ στον εκπατρισμό των αρχαίων μνημείων της χώρας, όταν η διάρκεια δανεισμού τους μπορεί να φτάνει τα 50 χρόνια, τον μισό αιώνα!  

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ