Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς - Με ποιους τρόπους κλείνονται τα ραντεβού

 

Σε λειτουργία τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ενώ από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, που συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

- Μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ, με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα.

- Μέσω άυλης συνταγογράφησης, όπου κάθε εγγεγραμμένος πολίτης θα λαμβάνει αυτόματα μήνυμα και θα πρέπει σε 72 ώρες να απαντήσει στο 13034 επιβεβαιώνοντας το ραντεβού.

- Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, με χρήση κωδικών taxisnet και τον ΑΜΚΑ, όπου ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ημερομηνία και ώρα και να κλείσει ραντεβού.

Ο πολίτης στη συνέχεια θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. 

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού καθώς και οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μηνύματα της άυλης συνταγοράφησης έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνονται και αφορούν σε αυτήν τη φάση 50 χιλιάδες μηνύματα για τους άνω των 85 ετών.

Θεοδωρίδου: Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει και θα επιταχύνει στην πορεία
Σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προηγούνται τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, ο βασικότερος ήταν πως η ηλικία αποτελεί το βασικότερο παράγοντας κινδύνου για νόσηση από Covid-19.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι απαραίτητο να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου. Η πρωτογονενής ανοσοποίηση επιτυγχάνεται με την πρώτη δόση, ενώ η δεύτερη γίνεται μετά από 21 ημέρες για να παράξει ο οργανισμός πιο μακρόχρονη ανοσία.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό εγκύων, η σύσταση παραμένει να μην εμβολιάζονται, καθώς οι κλινικές μελέτες δεν περιέλαβαν ομάδες εγκύων.

Θεμιστοκλέους: Σχεδόν 50.000 εμβολιασμοί έως σήμερα το απόγευμα
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους μέχρι στιγμής έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 0,46% του πληθυσμού.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλες τις δόσεις εμβολίων που της αναλογούν. Η χώρα ειδικότερα έχει εξασφαλίσει 26 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά την έλευση των εμβολίων στη χώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τον Ιανουάριο από το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech θα έρθουν 427.050 δόσεις, άλλες 362.700 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τον Μάρτιο θα έρθουν στη χώρα επιπλέον 458.675 δόσεις. Δηλαδή συνολικά μέχρι τον Μάρτιο η χώρα μας θα λάβει 1.348.425 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αριθμός που, όπως τόνισε, είναι ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν που είχε ανακοινωθεί. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα έχει λαμβάνειν άλλες περίπου 1.180.930 εκατ. δόσεις από τη νέα συμφωνία που σύναψε η ΕΕ με τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες.

Με την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένονται εντός του Ιανουαρίου 20.000 δόσεις, τον Φεβρουάριο 115.000 δόσεις και επιπλέον 105.000 Μάρτιο, ήτοι συνολικά 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna θα έρθουν στη χώρα το α΄ τρίμηνο.

Στις παραπάνω δόσεις εμβολίου αναμένεται να προστεθούν από την AstraZeneca, εφόσον εγκριθεί το εμβόλιό της εντός του Ιανουαρίου, 420.000 δόσεις, με αύξησή τους στην πορεία.

Οι εμβολιασμοί γίνονται μέχρι στιγμής σε 106 νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά. Αύριο ολοκληρώνονται οι παραδόσεις σε 19 σημεία που βρίσκονται στα νησιά. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 


www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ