Στο τραπέζι...συγχωροχάρτι για τα τεκμήρια διαβίωσης

 

Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, και ποιοι φαίνεται ότι θα «γλυτώσουν» από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα απαλλάξει από τα τεκμήρια διαβίωσης τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλώσουν στην εφορία, εκείνοι που έχουν «χτυπηθεί» από την κρίση της πανδημίας.

Αυτό το σχέδιο εξετάζεται να είναι στοχευμένο και να αφορά μόνο εργαζόμενους οι οποίοι βρισκόντουσαν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και έπαιρναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ το μήνα, επαγγελματίες που είδαν το τζίρο τους να «πέφτει» κατακόρυφα, και ατομικές επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, όσοι υπέστησαν μειώσεις στα εισοδήματα τους, να μην καταφέρουν να καλύψουν τα τεκμήρια και να πρέπει να πληρώσουν φόρους για τα ανύπαρκτα εισοδήματα.

Από τη ρύθμιση αυτή, θα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι των οποίων τα εισοδήματα δεν έχουν πληγεί από την κρίση (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας).

Οι τελικές αποφάσεις για το προσωρινό «πάγωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

 


www.dikaiologitika.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ