Τω καιρώ εκείνω - 19 Ιανουαρίου 2009–Δημοτικό συμβούλιο Βέροιας:Η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς-Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα

 

Στις 19 Ιανουαρίου 2009 κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα κόβει ο – σε όλη την τετραετία 2007-2010 – πρόεδρος του Σώματος, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ιδρυτικό στέλεχος τη ΔΗΜΑΡ αρχικά τότε και μετέπειτα ισχυρός στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί πρώτης θητείας του κ. Βοργιατζίδη. 
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγμένη με δική του υποστήριξη, παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος ανήκε σε άλλη παράταξη, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ!!! 

Το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου 2009 η κοπή της πίτας προκάλεσε «εύγλωττα» χαμόγελα – εν μέρει και αμηχανίας – καθώς το «φλουρί» έπεσε στον Χρήστο Σκουμπόπουλο, ο οποίος και παρέλαβε το δώρο από τον πρόεδρο του Σώματος.

Πάντως μην σας ξεγελάνε τα χαμόγελα στις φωτογραφίες. Ήταν ακριβώς για αυτό: Για τη φωτογραφία…

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος ο τότε πρόεδρος της ΚΕΠΑ (κουμπάρος της κ. Ουσουλτζόγλου) για θέμα που αφορούσε την εκπόνηση κάποιου προγράμματος. 

Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν άκρως ενδιαφέροντα πράγματα…

Βρισκόμαστε πλέον στα μισά της πρώτης θητείας της αιρετής διοίκησης που προέκυψε από τις εκλογές του 2006.

Η δήμαρχος Βέροιας και το «επιτελείο» της έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το χτίσιμο ενός αόρατου μηχανισμού ελέγχου, κυρίως των ΜΜΕ και μέσω αυτών, της κοινής γνώμης.

Ένα από τα «πανάξυπνα» τεχνάσματα που εφαρμόζονταν ήταν οι συνεντεύξεις τύπου τα μεσημέρια πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σ’ αυτές τις συνεντεύξεις οι οποίες ήταν σχεδόν πάντα μονοθεματικές, είχαν ως θέμα έργα που "θα" γίνουν, μελέτες "που έρχονται" και …οράματα… Κάποιες φορές δεν είχαν καν ουσιαστικό θέμα. Είχαν όμως πολύ σημαντικό στόχο...

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τέλειωναν αργά, μετά που τέλειωνε το τύπωμα των εφημερίδων της επόμενης μέρας. Έτσι την επόμενη μέρα ο κόσμος αντί να διαβάζει αυτά που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, διάβαζε αυτά που ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε νωρίτερα, το μεσημέρι, τα οποία είχαν προλάβει το τυπογραφείο και ήταν ξεκάθαρη προπαγάνδα!!!

Το ρεπορτάζ του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιευόταν στις εφημερίδες την μεθεπόμενη. Είχε σχετικά «μπαγιατέψει», υπήρχαν και άλλα θέματα στην επικαιρότητα, οπότε περνούσε συνήθως έως πάντα, σε δεύτερη μοίρα. Έτσι ο κόσμος είχε σχεδόν άγνοια για ό,τι συνέβαινε και «έτρωγε» την προπαγάνδα που αριστοτεχνικά σέρβιρε το «αρμόδιο τμήμα» της δημοτικής Αρχής.

Την εποχή εκείνη το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα του βήματα, με ελάχιστα τεχνικά μέσα και περιορισμένη απήχηση. Παρ’ όλα αυτά παρουσίαζε μια άνοδο…

Η δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την επερχόμενη εξέλιξη, φρόντισε από την πρώτη στιγμή να μπει στο χώρο. 

Αρχικά υποστήριξε με κάθε τρόπο – έως και απρόκλητα – ελεγχόμενα  blog και site, ενώ ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τον «στραγγαλισμό» κάθε άλλου ΜΜΕ που δεν ήλεγχε. 

Άλλωστε ένα χρόνο αργότερα δεν  δίστασε να ξεκινήσει δικαστικές διώξεις, με πρωταγωνιστές κορυφαία στελέχη της παράταξης και μάλιστα χρησιμοποιώντας και τη νομική υπηρεσία του Δήμου στην άσκηση αυτών των διώξεων.

Στο ευρύ κοινό όλα αυτά ήταν άγνωστα και όσοι τόλμησαν να μιλήσουν αντιμετωπίστηκαν …αναλόγως.

ΥΓ. Ένα βράδυ, τελειώνοντας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πλησίασε τις θέσεις των δημοσιογράφων εκλεκτό μέλος της παράταξης της δημάρχου και κουνώντας το δάχτυλο με ύφος εισαγγελέα έκτακτου στρατοδικείου, μου είπε: «Θα υποστείς τις συνέπειες των όσων γράφεις»!!!

Άγνωστες πτυχές μιας εποχής που άφησε τα σημάδια της στον τόπο…

 

Αρχείο – Κείμενο: Δημήτρης Καρολίδης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ