Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – 22 Ιανουαρίου 1997: Η υπόθεση της μεταγραφής του Ευρυπίδη Κατσαβού (βίντεο)

 

Ο τίτλος της εφημερίδας «Ώρα για Σπορ» στις 22 Ιανουαρίου 1997 πυροδοτεί την υπόθεση Κατσαβού και την οδηγεί στα άκρα.

Το φύλλο της συγκεκριμένης εφημερίδας παρουσίαζεται ως πειστήριο στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών, στην οποία καταλήγουν παίκτης, Βέροια, ΑΕΚ και …ολίγον Ολυμπιακός…

Είμαστε το έτος 1997. Ο ομάδα της Βέροιας εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, η αγωνιστική της παρουσία είναι πραγματικά αυτή που αρμόζει σε «Βασίλισσα» και η αξία των ποδοσφαιριστών της ομάδας έχει εκτοξευτεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

«Μήλο της έριδος» ο Ευριπίδης Κατσαβός. Ο γεννημένος στα Παλατίτσια Ημαθίας το 1973 είναι ένας πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής και εξαιρετικά προσόντα και λαμπρές αγνωστικές δυνατότητες.

Όλες οι λεγόμενες «μεγάλες ομάδες» φλερτάρουν με την απόκτησή του, αλλά η κύρια μεταγραφική μάχη μαίνεται μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού.

Η ΑΕΚ της εποχής είναι κορυφαία πρωταγωνίστρια, με έναν γαλαξία σπουδαίων ποδοσφαιριστών στο ρόστερ της και υψηλούς στόχους εντός και εκτός συνόρων.

Ο Ολυμπικακός έχει μπει σε τροχιά Κόκαλη, ξεπερνάει τα «πέτρινα χρόνια» και βάζει τις βάσεις για την μετέπειτα ηγεμονία του.

Οι ερυθρόλευκοι πιέζουν έντονα τη Βέροια, έχοντας ως πλεονέκτημα μια πολύ πιο δελεαστική οικονομική πρόταση, έναντι της ΑΕΚ. Όμως ο παίκτης δεν θέλει να πάει στο λιμάνι. Επιθυμία του είναι να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα.

Τις 22 Ιανουαρίου 1997 η εφημερίδα «Ώρα για Σπορ» δημοσιεύει συνέντευξη του Ευριπίδη Κατσαβού στην οποία δηλώνει ότι θέλει να πάει στην ΑΕΚ με την οποία ήδη έχει σε συμφωνία.

Η επιλογή του ποδοσφαιριστή να έρθει σε απ’ ευθείας συνομιλία και συμφωνία με την ΑΕΚ κάνει έξαλλο τον τότε πρόεδρο της Βέροιας, τον αείμνηστο, Βασίλη Τσαμήτρο.

Η ομάδα της Βέροιας προτείνει στον ποδοσφαιριστή υπογραφή νέου συμβολαίου, αλλά ο παίκτης αρνείται καθώς με τη λήξη του συμβολαίου του μένει ελεύθερος και μπορεί να πάει σε όποια ομάδα θέλει.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της συνομιλεί με τη Βέροια, αλλά η οικονομική της πρόταση είναι αρκετά μικρότερη από αυτή του Ολυμπιακού ο οποίος εκείνη την εποχή δίνει «ζεστά» 100 εκατομμύρια δραχμές για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα και βέβαια, για να μην ενισχυθεί ακόμη περισσότερο την πανίσχυρη έτσι κι αλλιώς εκείνη την εποχή, ΑΕΚ.

Το θερμόμετρο της έντασης δεν αργεί να ανέβει και μάλιστα αναβαίνει κατακόρυφα.

Τότε είναι που ο αείμνηστος, Βασίλης Τσαμήτρος, σε μια από τις γνωστές του εκρήξεις συναισθηματικής υπερβολής λέει το περίφημο: «άφηνα τα παιδιά μου νηστικά για να τα έχει όλα αυτός», που έμεινε στην ιστορία..

Προκειμένου να κατευθύνει η ίδια τη μεταγραφή και να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερα οφέλη, αλλά και  μπροστά στον κίνδυνο να χάσει «τζάμπα» τον παίκτη, η διοίκηση της Βέροιας σε μια τελευταία κίνηση βάζει τον παίκτη στο «ψυγείο».

Η υπόθεση φτάνει στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.

Τη νομική εκπροσώπηση της Βέροιας έχει ο Βασίλης Γκαγκάτσης, από το περιβάλλον του Ολυμπιακού, μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ. Από πλευράς Βέροιας παρίσταται ο αείμνηστος Θόδωρος Λιαλιάρος.

Στην απέναντι πλευρά, τον ποδοσφαιριστή εκπροσωπεί ο Αλέξης Κούγιας, νομικός παραστάτης του από Βέροια είναι ο τότε αντιδήμαρχος, Κώστας Πουλασουχίδης, ενώ στην επιτροπή καταθέτει ο Γενικός Αρχηγός της ΑΕΚ, ισχυρός παράγοντας του Δικεφάλου, Νίκος Στράτος.  

Η Επιτροπή δικαιώνει τον ποδοσφαιριστή ο οποίος ντύνεται στα κιτρινόμαυρα.

Η υπόθεση Κατσαβού, όπως έμεινε στην αθλητική ιστορία, όπως είναι φυσικό, είχε συνεπακόλουθα.

Για τον Βασίλη Τσαμήτρο, πέρα από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες της εξέλιξης, ήταν και θέμα γοήτρου. Πέραν αυτού, αργότερα δέχτηκε και κριτική για τους χειρισμούς του. Όλα αυτά όταν πλέον ξεκίνησε ο οικονομικός και γενικός κλονισμός του οικοδομήματος της πανίσχυρης τότε ομάδας της Βέροιας.

Όμως οι προεκτάσεις έφτασαν μέχρι τον…. Δήμο Βέροιας! Ο Κώστας Πουλασουχίδης, δημοτικός σύμβουλος τότε και αντιδήμαρχος, έγινε στόχος «πυρών» για το γεγονός ότι ως "δημοτικός άρχων στράφηκε κατά της ομάδας της πόλης του"…

Μάλιστα, με αφορμή αυτό το γεγονός αναζωπυρώθηκαν και οι συζητήσεις σχετικά με την «κόντρα» μεταξύ Βέροιας και Ποντίων Βέροιας στους οποίους ο κ. Πουλασουχίδης ήταν επί σειρά ετών παράγοντας και για κάποια χρόνια, πρόεδρος του συλλόγου.

 Το καλοκαίρι της ίδια χρονιάς, μέσα στο θόρυβο που δεν έλεγε να κοπάσει, ο κ. Πουλασουχίδης σε μια ιδιαίτερα αναλυτική και αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «Κερκίδα», μίλησε για την υπόθεση και τα όσα (γνωστά και άγνωστα) είχαν συμβεί.

Το όλο θέμα έφτασε στο σημείο να προκαλέσει διχογνωμία και μέσα στην εφημερίδα!!!

Ο διευθυντής της «Κερκίδας», αείμνηστος Γιώργος Γαλανομάτης, επέμεινε και τελικά «πέρασε», στη δημοσίευση της συνέντευξης να υπάρχει σε πλαίσιο, ως θέση της εφημερίδας η αντίθεσή της με την ανάληψη της νομικής υποστήριξης του Κατσαβού από τον κ. Πουλασουχίδη, από τη στιγμή που αυτός ήταν αντιδήμαρχος της πόλης και η θέση του στην υπόθεση ήταν αντίθετη με τα συμφέροντα της ομάδας της Βέροιας!!!

Ο παίκτης που έγινε τραγούδι…

Η επιμονή του Κατσαβού να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα δεν άφησε ασυγκίνητους τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι για να δείξουν την εκτίμηση τους στη στάση του παίκτη τους πλέον, αλλά και για να «πικάρουν» τους αντιπάλους, έβγαλαν μέχρι και τραγούδι!!!

 «Τον Ευριπίδη Κατσαβό, πόσο πολύ τον αγαπώ» ακουγότανε σε όλη τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η πορεία του ποδοσφαιριστή πάντως δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ξεκίνησε δυνατά στη θέση του αμυντικού χαφ, μια νέα θέση, σε σχέση με αυτή που έπαιζε στη Βέροια.  Όμως το μεγάλο πρόβλημα ήρθε από έναν τραυματισμό που τον κατέβασε από το επίπεδο αγώνων υψηλών απαιτήσεων.

Μετά από τρία χρόνια στη Φιλαδέλφεια, κατηφόρισε στην Κρήτη με τα χρώματα του ΟΦΗ.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στον Λεβαδειακό, στη Λάρισα και μετά από 11 χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έκλεισε την καριέρα του με τα χρώματα της Αναγέννησης Άρτας.

Σεμνός όπως ήταν πάντα, επέστρεψε στη γενέτειρα του και σαν άνθρωπος της δουλειάς, ώριμος ηλικιακά πλέον έγινε ένας πολύ εργατικός αγρότης και κτηνοτρόφος.

Αρχείο – Κείμενο: Δημήτρης Καρολίδης

Το βίντεο, σε ψηφιακή επεξεργασία του Verianet, είναι από αθλητική εκπομπή του new chanel. Είναι η εποχή που οι κάμερες είχαν δικαίωμα να μπαίνουν στις αίθουσες Επιτροπών και δικαστηρίων και να καταγράφουν τις δίκες!!!

1997 Εκδίκαση υπόθεσης Κατσαβού στην Επιτροπή Επιλυσης Οικονομικών Διαφορών

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ