Εν Βεροία τω καιρώ εκείνω – Οι εκλογές του 2002 στον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας και τα «δικηγορικά γαλλικά» μεταξύ απερχόμενου και υποψήφιου προέδρου

 

Το 2002 ήταν έτος εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος, Γιάννης Καπανίδης αποχωρεί. Ο Αλέξανδρος Τσαχουρίδης θέτει υποψηφιότητα και στις 17 Ιανουαρίου, στην αίθουσα της «Εληάς» παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό του και τις θέσεις του για τα ζητήματα στο χώρο των δικηγόρων και της δικαιοσύνης ευρύτερα.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν οι: Μαρία Ζιουζιου, Μαρία Θυμιοπούλου, Χριστόφορος Κοτίδης, Λάζαρος Κουμπουλίδης, Γιώργος Λιόλιος, Ελένη Μακρή, Γρηγόρης Μαρκοβίτης, Γιώργος Παπαστεργίου, Όλγα Χασιώτου και Γιάννης Ακριβόπουλος. Η συμμετοχή του τελευταίου αποδεικνύεται κομβική…

«Είναι η 11αδα που κερδίζει», λέει χαριτολογώντας ο επικεφαλής…

Μια βδομάδα αργότερα, σύμφωνα με τις ημερομηνίες των επιστολών, ο απερχόμενος πρόεδρος, Ιωάννης Καπανίδης επιτίθεται κατά του υποψηφίου για την προεδρία του Συλλόγου, Αλέξανδρου Τσαχουρίδη, με επιστολή που στέλνει και δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο.

Τον κατηγορεί ότι «διαστρεβλώνει την αλήθεια και προσβάλει πρόσωπα και θεσμούς»!!!

Στην ιδιαίτερα έντονα καταγγελτική επιστολή του ο κ. Καπανίδης κατηγορεί ακόμη τον κ. Τσαχουρίδη ότι ο ίδιος και άλλα δύο μέλη του ψηφοδελτίου του, τα οποία συμμετείχαν και στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο, «υπέσκαπταν το Δ.Σ.»

Σύμφωνα με τον καταγγέλοντα δημόσια επιστολογράφο, ο κ. Τσαχουρίδης παραδέχτηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου ότι συνειδητά «δεν δουλεύει για να μην καρπωθεί την δουλειά ο Καπανίδης»!!!

Μάλιστα στην επιστολή γίνεται λόγος για «σύσκεψη δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ» (!!!) κατά την οποία ο κ. Τσαχουρίδης έλαβε το χρίσμα με το επιχείρημα ότι στηρίζεται από μέλος της ΝΕ της Νέας Δημοκρατίας, παρακάμπτοντας το ενδιαφέρον για την προεδρία άλλου δικηγόρου (από την ίδια ομάδα προφανώς) το οποίο ενδιαφέρον εκφράστηκε νωρίτερα.

Ο κ. Καπανίδης χαρακτηρίζει τον κ. Τσαχουρίδη «όχι μόνο κάκιστο υπερασπιστή, αλλά και επικίνδυνο όχι μόνο των νέων δικηγόρων, αλλά και των παλιών»

Ο κ. Τσαχουρίδης απαντά την επομένη ως επικεφαλής παράταξης, καθώς την απάντηση που στέλνει στα τοπικά ΜΜΕ την υπογράφουν όλα τα μέλη του συνδυασμού του.   

Κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρος, κ. Καπανίδη ότι «προσπαθεί να διχάσει και να αποπροσανατολίσει τους δικηγόρους από τα ουσιαστικά προβλήματά τους».

Επίσης αναφέρει ότι σε γενική συνέλευση που προσκάλεσε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος, ουδείς στήριξε τις απόψεις του και το σύνολο των τοποθετηθέντων «κυριολεκτικά τον απαξίωσε»…

Άμεση είναι η αντίδραση του απερχόμενου ο οποίος με νέα δημόσια επιστολή κατηγορεί τον κ. Τσαχουρίδη ότι «κρύβεται πίσω από τις υπογραφές των υποψηφίων του»…

Το κλίμα πυροδοτείται από νωρίς, αλλά προκύπτουν και άλλες «εστίες φωτιάς»…

«Επίθεση» δέχεται και ο Γιάννης Ακριβόπουλος από «γαλάζιους» ομοϊδεάτες του για την επιλογή του να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Τσαχουρίδη, τη στιγμή που ο Στέφανος Κυριαζόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος με τη στήριξη της Ν. Δημοκρατίας.

Μάλιστα ενεργοποιείται το καταστατικό ώστε να κληθεί σε απολογία στα κομματικά όργανα ο  κ. Ακριβόπουλος.

Βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη περίοδο με πολυεπίπεδες πολιτικές ανακατατάξεις.

Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει πλέον στην εποχή Σημίτη και η Ν. Δημοκρατία αναζητά νέα προοπτική με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή.  

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από την εκλογή αναμέτρηση της νύχτας-θρίλερ που «κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ»…

Η ένταση στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου κλιμακώνεται και επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.

Ο Αλέκος Τσαχουρίδης έρχεται πρώτος την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά χωρίς να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε η διαδικασία οδηγείται σε επαναληπτική ψηφοφορία με τον δεύτερο συνδυασμό.

Δεύτερος συνδυασμός είναι αυτός του Στέφανου Κυριαζόπουλου ο οποίος έχει τα χαρακτηριστικά του αουτσάιντερ.

Το βράδυ της δεύτερης Κυριακής η ψηφοφορία αναδεικνύει πρώτο σε ψήφους τον Στέφανο Κυριαζόπουλο και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας!!!

Ο Αλέκος Τσαχουρίδης περνάει στην αντιπολίτευση και μερικά χρόνια αργότερα θα κάνει νέα προσπάθεια για την προεδρία, αυτή τη φορά επιτυχημένη.

Αρχείο – Κείμενο: Δημήτρης Καρολιδης

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ