Εν Βεροία – 26 Ιανουαρίου 2003: Το πιο πολυσυζητημένο συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας και οι εξελίξεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί

 

Στις 26 Ιανουαρίου 2003 πραγματοποιείται το πιο πολυσυζητημένο ίσως, συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ  αναδεικνύονται μειοψηφία, με οριακό τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται ως μεγάλη νίκη της «γαλάζιας παράταξης».

Από τους 72 εκλέκτορες που ψήφισαν, οι 36 είναι υπέρ της παράταξης της Ν. Δημοκρατίας και για δύο ψήφους (όπως ήταν το μέτρο της ψηφοφορίας», κατορθώνουν να πάρουν την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ.

Εκλέγονται οι δήμαρχοι Βέροιας και Βεργίνας, Σκουμπόπουλος και Χατζόπουλος αντίστοιχα και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πλατέος και Μελίκης, Γιοβανόπουλος και Βενιόπουλος.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι Ουσουλτζόγλου και Βαλαβάνης και την 7η έδρα παίρνει ο «ανεξάρτητος» δήμαρχος Μακεδονίδος, Γιάννης Δάλλας.

Ήδη από τις εκλογές του 2002 οι «γαλάζια παράταξη» παρουσιάζεται συσπειρωμένη και συντονισμένη.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στοιχεία απορύθμισης, οργανωτικό αποσυντονισμό ασύμβατο με τον γενικό τρόπο λειτουργίας του και μικροηγεμονιστικές συμπεριφορές που επιτείνουν την αρνητική κατάσταση.

Ένα χρόνο μετά τις εκλογές της ΤΕΔΚ, το Μάρτιο του 2004 η Ν. Δημοκρατία με ηγέτη τον Κώστα Καραμανλή  κερδίζει τις εκλογές 11 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για το ΠΑΣΟΚ το διάστημα αυτό είναι διάστημα ανασύνταξης, αλλά και αποκοπής από το παρελθόν. Ένα νέο ΠΑΣΟΚ αναφύεται από την κατάσταση απορύθμισης το οποίο ποτέ δεν θα ξαναβρεί τα χαρακτηριστικά που το κατέστησαν ηγεμονική πολιτική δύναμη. 

Μετά από μια κυβερνητική αναλαμπή  θα ταυτιστεί με τον εφιάλτη των μνημονίων, θα προχωρήσει σε απίστευτες σε άλλες εποχές, συνεργασίες και θα καταλήξει σε μονοψήφιο ποσοστό και αλλαγή του ονόματός του.

 

Αρχείο – Κείμενο: Δημήτρης Καρολίδης

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ