Βέροια: Αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας ροδακινοπαραγωγών του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

 

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά αυτοκίνητα πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.
 
Εν μέσω νεροποντής και με αφετηρία το Στάδιο Βέροιας, η αυτοκινητοπορεία που αποτελούνταν από αγροτικά και ΙΧ οχήματα διήλθε χωρίς στάση από το κέντρο της Βέροιας (μέσω των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως) και πάντα τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στην κίνηση αυτή συντάχθηκαν ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας.
 
 
Από εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στους βουλευτές του Ν. Ημαθίας (ηλεκτρονικά, λόγω απουσίας τους), στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο και τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο. Ανάλογα απεστάλη στον ΥπΑΑΤ κ. Λιβανό Σπήλιο και το γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη Κυριάκου.
 
 
 
 Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:
 
“Έχοντας παρέλθει το διάστημα των 8 μηνών από τις μεγάλες ζημιές που υπέστη η φετινή ροδακινοπαραγωγή, από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και για 4η συνεχόμενη χρονιά, με τον ΕΛΓΑ εντελώς αδίκως, να αρνείται να αποζημιώσει όπως πράττει σε άλλες καλλιέργειες, με τις τιμές ροδάκινων και νεκταρινιών λόγω του Ρωσικού εμπάργκο εδώ και μια 7ετία να έχουν κατακόρυφη πτώση και να πωλούνται 60% χαμηλότερα , όπως και οι τιμές συμπύρηνου ροδάκινου να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (Αμερικάνικοι δασμοί), κάτω του κόστους παραγωγής, αλλά και την πανδημία να πλήττει ακόμη περισσότερο την ήδη χτυπημένη ροδακινοπαραγωγή, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι ροδακινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας αλλά γενικότερα και της υπαίθρου, ελλοχεύει. Καλείστε λοιπόν να δώσετε άμεσες λύσεις, ικανοποιώντας τα παρακάτω αιτήματα που σας παραθέτουμε και να μην εφαρμόζεται την ΑΝΙΣΟΝΟΜΙΑ περιθωριοποιώντας του Μακεδόνες αγρότες, τους ροδακινοπαραγωγούς:
 
 
Τα αιτήματα μας:
 
1ο Να δοθούν άμεσα και ΔΙΚΑΙΑ αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις και αυξομειώσεις θερμοκρασιών. Τα ποσά ανά στρέμμα, να είναι ανάλογα αυτών που θα δίνονταν από τον ΕΛΓΑ και με τις ζημιές να κυμαίνονται από 50-80% προκύπτουν 300-500 ευρώ/στρέμμα ανάλογα την ποικιλία.
 
2ο Ενισχύσεις για τις χαμηλές τιμές που εδώ και 7 έτη έχει προκαλέσει το Ρωσικό εμπάργκο και το κλείσιμο της Ρωσικής αγοράς.
 
3ο Να στηριχτεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών λόγω της μείωσης που υπέστη από την πανδημία του κορωνοϊού. Η μείωση τουρισµού παγκοσµίως επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, το κλείσιµο της εστίασης και του λιανεµπορίου, η δυσκολία των εξαγωγών καθώς και  η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω έλλειψης εργατών γης με την αύξηση του ημερομίσθιου, ειδικά πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για δενδροκαλλιέργεια όπου απαιτούνται για μεγάλο διάστημα (150 μέρες) πολλά εργατικά χέρια.
 
4ο Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε, να μην βρεθούμε για ακόμη μια χρονιά μετέωροι και να αναζητούμε αποζημιώσεις μέσω Deminimis.
 
5ο Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης
 
 
Με τιμή
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.”
 
 
 
 
 
www.emvolos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ