Βέροια: «Ραβασάκι» για τα αναδρομικά των «5»

 

Απόφαση του διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης καθιστά άμεση την υποχρέωση καταβολής των αναδρομικών σε έναν από τους πέντε πρώην αντιδημάρχους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αντιμισθίες της διετίας 2007-2008.

Πρόκειται για ένα από τα ανοιχτά θέματα – «πληγές» που άφησε ως «προίκα» στο Δήμο Βέροιας η 8ετία της κ. Ουσουλτζόγλου και στις οποίες δοκιμάζεται ο βαθμός αντίληψης των πραγμάτων η διοίκηση του διαδόχου της, κ. Βοργιατζίδη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διετία 2007-2008  ο νόμος προέβλεπε για τους αντιδημάρχους που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι το δικαίωμα αντιμισθίας μόνο από μια πηγή, επιλέγοντας είτε το μισθό από την υπηρεσία τους, είτε την προβλεπόμενη αντιμισθία από το Δήμο.

Όμως ο σχετικός νόμος άλλαξε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, με συνέπεια να δικαιούνται την απολεσθείσα αντιμισθία πέντε διατελέσαντες την διετία εκείνη αντιδήμαρχοι.

Η τέως δήμαρχος αντιμετώπισε το ζήτημα με την γνωστή της τακτική «άλλα λέω , άλλα κάνω» για να φτάσουμε 13 χρόνια μετά, όχι μόνο να συνεχίζει να σέρνεται, αλλά να διογκώνεται.

Η διοίκηση Βοργιατζίδη που παρέλαβε το ζήτημα, το αντιμετώπισε με τη δική της «γνωστή» νοοτροπία με αποτέλεσμα, μια λύση που θα μπορούσε να δοθεί με πολύ «ήπιους» όρους έχει φτάσει στα μεγέθη των 300.000 ευρώ!!!

Επί της ουσίας δεν πρόκειται για θέμα που επιδέχεται «ερμηνείας», αλλά απλή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο Δήμος Βέροιας – προφανώς μετά από συμβουλές «ειδικών» - επέλεξε την εξάντληση όλων των ένδικων μέσων σε μια «δογματική εφαρμογή» της βασικής αρχής υπεράσπισης των συμφερόντων του, χωρίς να λάβει υπ’ όψη ότι υπέρτερη Αρχή είναι η συμφερότερη για το Δήμο, λύση.

Από την πλευρά των 5 αντιδημάρχων είχε γίνει συμβιβαστική πρόταση για εξωδικαστική επίλυση του θέματος και σε μια κίνηση καλής θέλησης να χαριστεί ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Ο Δήμος Βέροιας επέλεξε να πάει την υπόθεση «στα άκρα» της δικαστικής αντιπαράθεσης, παρατείνοντας το χρόνο ο οποίος συνεπάγεται μεγάλα δικαστικά έξοδα και βαρύτατους τόκους που διπλασιάζουν σχεδόν την αρχική οφειλή.

Είναι ένα τεράστιο ζήτημα τη σοβαρότητα του οποίου – όπως και άλλα – μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ακόμη η αντιπολίτευση. Για τη διοίκηση του Δήμου δε γίνεται λόγος…

Από τους πέντε τέως αντιδημάρχους, ο ένας ήδη «ενθυλάκωσε» - κατά την έκφραση που χρησιμοποιήθηκε – το ποσό που δικαιούταν αναδρομικά το οποίο, λόγω του ότι ήταν κάτω από 30.000 ευρώ, ήταν υποχρεωτικά άμεσα πληρωτέο.

Ακολουθεί η απόφαση του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης το οποίο εντέλει το Δήμο για την έμμεση καταβολή του ποσού για έτερο εκ των πέντε πρώην αντιδημάρχων, την οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Δήμος σκέφτεται να αντιμετωπίσει με δικονομικά μέσα, αυξάνοντας ταυτόχρονα δια των τόκων, το επιδικασθέν ποσό.

Σχετικά ρεπορτάζ του Verianet:

Βέροια: Αγγίζουν τις 300.000 ευρώ τα αναδρομικά που δικαιώθηκαν πέντε πρώην αντιδήμαρχοι – «Σιγή ασυρμάτου» από το Δήμο

Βέροια: Στο ακροατήριο τα αναδρομικά, στον εισαγγελέα η τέως (αποκαλυπτικά βίντεο αρχείου)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ