Την κυριαρχία του δολαρίου «λοξοκοιτάζει» η ΕΕ

 

Το σχέδιό της για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επιδιώκει να περιορίσει την κυριαρχία του δολαρίου και να θωρακίσει το μπλοκ από τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο η περιοχή μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και χρηματοοικονομική της ανθεκτικότητα, ενισχύοντας την αρχιτεκτονική του ενιαίου νομίσματος και μέσω αναπτυσσόμενων αγορών, όπως η πράσινη χρηματοδότηση.

Οι φωνές για ενίσχυση της αυτονομίας του μπλοκ αυξάνονται εδώ και χρόνια και έχουν γίνει ακόμη περισσότερες αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του Ιράν, οι οποίες όμως τιμωρούσαν και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εταιρείες και άτομα που συνεργάζονται μαζί του. Το σχέδιο της Κομισιόν αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πίεση από τα κράτη-μέλη για να υιοθετήσει η ΕΕ εργαλεία που θα της επιτρέψουν να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής με λιγότερη προσφυγή στον απρόβλεπτο αμερικανικό σύμμαχο.

Η δυνατότητα των ΗΠΑ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις λόγω της δύναμης του δολαρίου «έχει επηρεάσει σοβαρά τη δυνατότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της να προωθούν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το προσχέδιο. Η πολιτική που ακολούθησε η Ουάσιγκτον, κάποιες φορές, «έθεσε σε κίνδυνο το θεμιτό εμπόριο και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ».

 

Ο ευμετάβλητος σύμμαχος

Η πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ρόλου του ευρώ τέθηκε για πρώτη φορά στην ατζέντα της ΕΕ από τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος αντιμέτωπος με την απρόβλεπτη Ουάσινγκτον, ζήτησε μέτρα για την προστασία των οικονομιών και του νομίσματος της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της θητείας Γιούνκερ, το 2018, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία που περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε κυρώσεις. Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα από τα σημαντικότερα έργα ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης, το Nord Stream 2, απειλώντας τις επιχειρήσεις με κυρώσεις.

Τα αμερικανικά μέτρα θεωρούνται τρόπος ενίσχυσης των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα τη διέλευση καυσίμων μέσω χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ αλλά είναι φιλικές στην Ουάσινγκτον.

 

Βιώσιμη χρηματοδότηση

Η ΕΕ πιστεύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν από την ύφεση που προκλήθηκε λόγω πανδημίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη του ευρώ. Το πακέτο τόνωσης θα παρέχει 750 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, ενώ το ένα τρίτο των κεφαλαίων θα πρέπει να δαπανηθούν για πράσινα έργα.

«Η προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης είναι μία ευκαιρία να εξελιχθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ σε ένα παγκόσμιο hub πράσινων χρηματοοικονομικών, ενισχύοντας το ευρώ ως το προκαθορισμένο νόμισμα για την αξία των βιώσιμων χρηματοοικονομικών προϊόντων», αναφέρει το προσχέδιο.

Το 2019, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εκδόσεων πράσινων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προήλθαν εκτός μπλοκ, εκφράστηκε σε ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η Επιτροπή είναι έτοιμη να εκδώσει πάνω από 250 δισ. ευρώ σε πράσινο χρέος από το τρέχον έτος, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ.

Το σχέδιο θα οδηγήσει την Επιτροπή στη συγκέντρωση σχεδόν 1 τρισ. ευρώ σε χρέος μέχρι το 2026, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες κρατικού χρέους στον κόσμο, με αστρική πιστοληπτική αξιολόγηση. Παράλληλα, «η Επιτροπή θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη παραγώγων σε ευρώ επί εμπορευμάτων για ενέργεια και πρώτες ύλες και θα διευκολύνει την εμφάνιση δεικτών αναφοράς και συναλλαγών σε ευρώ που καλύπτουν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων ενεργειακών αγορών, όπως του υδρογόνου».

 

Ψηφιακή ώθηση

Μία άλλη εξέλιξη που θα μπορούσε επίσης να αποδειχτεί game changer είναι η ώθηση της ΕΚΤ για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ. «Η περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ψηφιακού χρηματοοικονομικού τομέα θα ενισχύσει την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ικανότητα προστασίας της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και των αξιών της ΕΕ».

Τo Brexit επίσης πιέζει την ΕΕ να ενισχύσει τις χρηματοοικονομικές της υποδομές. «Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο που θα βοηθά τις βασικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να μετακινηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.», δήλωσε ο Markus Ferber, Ευρωβουλευτής. «Μία απλή προσέγγιση τύπου “περιμένουμε και βλέπουμε” δεν θα συμβάλει στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών».

 


www.euro2day.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ