Βέροια: Καλώς ήρθατε στη ζώνη του λυκόφωτος…

 

Φανταστείτε την ώρα που μιλάει ο Μητσοτάκης στη Βουλή, να στείλει ο Τσίπρας ομαδικό sms στο οποίο να αποκαλεί τον ομιλούντα «μα@@κα»….(Τυχαία τα ονόματα και η σειρά... Μπορείτε να τα βάλετε οπως εσεις θελετε...)

Το sms αυτό να διαρρέει και τίθεται θέμα στη Βουλή. Κάποιος που κατέχει το sms το κοινοποιεί με δημόσια επιστολή στην οποία υπάρχει η αξιολογική κρίση ότι πρόκειται για την «χειρότερη Βουλή»…

Και την επόμενη μερα όλοι οι δημοσιογράφοι και όλα τα ΜΜΕ να βρίσκονταν σε κατάσταση τρόμου σε περίπτωση που δημοσιεύσουν το sms διότι – λέει – αποτελεί «προσωπικό δεδομένο» και η επιστολή που εστάλη επίσημα «περιέχει χαρακτηρισμούς» οι οποίοι έχουν την εξής μοναδική λογική: Επειδή η επιστολή μιλάει για τη χειρότερη Βουλή, σημαίνει ότι προσβάλει όλους (!!!) τους βουλευτές και αφού προσβάλλονται οι βουλευτές, σημαίνει ότι προσβάλλονται αυτοί που τους εξέλεξαν, άρα ο χαρακτηρισμός προσβάλει ολόκληρο το Έθνος!!!!

Όσο και αυτό ακούγεται από ηλίθιο έως εξωφρενικό, εν τούτοις δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα της Βέροιας.

Τα τελευταία χρόνια σε αυτό το Δήμο, έχουμε δει πολλά… Αλλά μάλλον δεν τα είδαμε ακόμη όλα…

Από τη στιγμή που ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσιούντας έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή με την οποία γνωστοποιούσε τον αποστολέα του sms για το οποίο έγινε κατ’ επανάληψη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικράτησε έντονη νευρικότητα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσιούντας έστειλε μια επιστολή στην οποία εκφράζει και κάποιες απόψεις. Δικές του είναι οι απόψεις κι όποιος τις κρίνει σωστές συμφωνεί, όποιος τις κρίνει λανθασμένες, διαφωνεί.

Μαζί με την επιστολή, έστειλε και το επίμαχο sms για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Η νευρικότητα που επακολούθησε θύμιζε εντελώς άλλες εποχές. Ούτε για γιάφκα της «17Ν» να επρόκειτο!!!

Επίκληση «νομικών συμβουλών» και (παρα)νοητικές ακροβασίες που φτάνουν σε επικίνδυνες φαιδρότητες. Υπογραμμίζεται η λέξη «επικίνδυνες» γιατί τα πράγματα μπορεί να φαίνονται φαιδρά, αλλά δεν μοιάζουν καθόλου απλά όταν έχει να κάνει με πρόσωπα που τους έχεις κυριέψει η αλαζονεία και το πάθος για εξουσία. Μιλάω από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες…

Δεν θα κρίνω την επάρκεια της νομικής γνώσης κανενός, ούτε τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να σκέφτεται…

Μπορεί κάποιος φίλαθλος να πάει τη Δευτέρα και να καταθέσει μήνυση επειδή άκουσε στην εξέδρα να λένε ότι η ομάδα του είναι η χειρότερη!!! Μάλιστα μπορεί να γίνει και ομαδική μήνυση, αφού η ομάδα της πόλης είναι η ομάδα των κατοίκων, άρα θίγονται όλοι οι κάτοικοι από τα Γιοτζαλίκια μέχρι τη γέφυρα των παλαιών Σφαγείων…

Κάτι τέτοιο δεν αντέχει ούτε σε σκηνή του Καραγκιόζη, αλλά δυστυχώς υπάρχουν φορές που ο Καραγκιόζης είναι σοβαρότερος…

Είναι εξαιρετικά περίεργο να υπάρχει από μόνη της τέτοια νευρικότητα για ένα τέτοιο θέμα, σχεδόν ρουτίνας για τις δεκάδες ανακοινώσεις που δίνουν κάθε μέρα στη δημοσιότητα αιρετοί της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής διοίκησης, βουλευτές και κόμματα.  

Ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ, γίνονται αντικείμενο κριτικής, προκαλούν απαντήσεις και έτσι αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος. Το περιεχόμενο, το επίπεδο και το ύφος το προσδιορίζουν τα λεγόμενα «δημόσια πρόσωπα» και γι’ αυτό άλλωστε έχουν και την ευθύνη του δημοσίου διαλόγου που αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας.

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση, αλλά προξενεί από μόνο του εντύπωση ο εμφανής «τρόμος» με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια καυστική μεν επιστολή, η οποία όμως ούτε ύβρεις περιέχει, ούτε προσωπικές προσβολές, παρά μόνο πολιτικές καταγγελίες και αρνητικές αξιολογικές κρίσεις.

Υπογραμμίζω ότι δεν γνωρίζω αν υπήρξαν κάποιες «προειδοποιήσεις» που προκάλεσαν φόβο. Σε εμένα έτσι κι αλλιώς δεν θα έφταναν τέτοιου τύπου «παραινέσεις» και «συμβουλές». Θα ήταν περιττές…

Όμως προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ένας διαφαινόμενος «φόβος», μια εξαιρετικά μεγάλη απροθυμία για ένα θέμα που αποτελεί στοιχείο της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας.

Είναι μια καταγγελία ενός μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου. Προς τι ο πανικός για «συνέπειες» για αυτούς που θα τη δημοσιεύσουν;

Είναι ο προβληματισμός ενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου - σωστός ή λάθος - που αφορά τα τοπικά πράγματα. Προς τι ο "φόβος" για ενδεχόμενες συνέπειες; Κι αν υπάρξουν "συνέπειες" ποιοι θα τις προκαλέσουν και θα τις επιζητήσουν;

Πριν όχι πολύ καιρό ο δήμαρχος Βέροιας ζήτησε, μέσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ΜΜΕ «να φιλτράρουν» τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων!!!

Σε μια αντίστοιχη δήλωση οπουδήποτε αλλού, θα φεύγανε τα κεραμίδια από τη σκεπή. Στη Βέροια όχι μόνο πέρασε ξώφαλτσα το θέμα, αλλά ο δήμαρχος επανήλθε λέγοντας ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη κάποιου «σοβαρού» (τον οποίον δεν κατονόμασε εγείροντας άλλα ζητήματα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος).

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Βέροιας έχει υποβάλλει από το 2018 μήνυση κατά του γράφοντος επειδή, σύμφωνα με το «κατηγορητήριο», υπάρχουν τρεις τελείες στο τέλος κάποιων προτάσεων και αυτό αποτελεί προσβλητικό υπονοούμενο εναντίον του!!! (η μήνυση έχει δημοσιευτεί αυτούσια προς άρση κάθε – εύλογης άλλωστε – δυσπιστίας).

Υπήρξαν στο παρελθόν δικαστικές διώξεις με κατηγορητήρια «από την πόλη έρχομαι», με την «μονταζιέρα κατασκευής κατηγορητηρίων» να αναζητάει «επιλήψιμες» μεμονωμένες λέξεις ανάμεσα σε δεκάδες κείμενα.

Ελπίζω όλα αυτά να αποτελούν απλές ανησυχίες χωρίς καμιά βάση και καμιά συνέχεια. Όμως επειδή όπως σοφά λένε «όποιος καεί απ’ το γάλα», για την περίεργη αυτή κατάσταση θα υπάρξει φροντίδα ώστε να ενημερωθούν αυτοί που πρέπει. Μαζί με άλλα ζητήματα που λογω έκτασης υγειονομικής κατάστασης, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ενδιαφέροντος.

Διότι αν φτάσουμε στο σημείο «φόβου» και «τρόμου» για τη δημοσίευση της ανακοίνωσης ενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου ή μιας δημοτικής παράταξης, τότε σημαίνει ότι έχουμε μπει για τα καλά στη ζώνη του λυκόφωτος.

Εν Βεροία…

Δ. Καρολίδης

ΥΓ: Σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Τσιούντας χρησιμοποίησε ανάλογες αρνητικές αξιολογικές εκφράσεις. Οι συνεδριάσεις μεταδόθηκαν από το κανάλι του Δήμου και είναι αναρτημένες εκεί. Θα υπάρξει πρόβλημα και με το βίντεο το οποίο δημοσίευσε ο Δήμος; (Εδώ γελάνε… Με όσο κουράγιο μας απέμεινε..)

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ