Σαν σήμερα - 16 Μαρτίου 1978: Η απαγωγή του Αλντο Μόρο

 

Στις 16 Μαρτίου 1978, στη διασταύρωση των οδών Φάνι και Στρέζατου, τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών ακινητοποίησαν τη Φίατ 130 του Μόρο καθώς και το αυτοκίνητο «Alfetta» των σωματοφυλάκων που ακολουθούσε. Οι απαγωγείς με αυτόματο εκτέλεσαν τόσο τους σωματοφύλακες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του Μόρο όσο και αυτούς στο όχημα που ακολουθούσε. Οι επιτιθέμενοι φρόντισαν να μην αφήσουν κανένα μάρτυρα καθώς «έδωσαν» την χαριστική βολή εναντίον όλων όσων είχαν πυροβολήσει.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ένοπλης ομάδας, απήγαγαν τον Αλντο Μόρο. Λίγο πριν την επίθεση κατευθυνόταν με την πενταμελή συνοδεία του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου και θα γινόταν συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Αντρεότι που θα είχε για πρώτη φορά τη στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος, κάνοντας πράξη τον λεγόμενο ιστορικό συμβιβασμό.

Ο Αλντο Μόρο, διετέλεσε πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τις περιόδους 1963-1968 και 1974-1976. Ξεκίνησε από βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το 1946, έγινε γραμματέας του κόμματος και τελικά πρόεδρός του

Πηγή: tovima.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ