Κατάρρευση 16% για την τουρκική λίρα μετά την εκπαραθύρωση του κεντρικού τραπεζίτη

 

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά την αιφνίδια αλλαγή στο τιμόνι της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, έρχονται από την Ασία.

Με μια "βουτιά" που προκαλεί ταυτόχρονα έκπληξη και τρόμο, η τουρκική λίρα χάνει 16,33% και πλέον ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 8,35 λίρες Τουρκίας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αγμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αγμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

"Τα κεφάλαια θα αρχίσουν να κάνουν φτερά τη Δευτέρα και η CBRT έχει περιορισμένους πόρους για να προστατεύσει τη λίρα", σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, επικεφαλής σύμβουλο στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της SEB AB στη Στοκχόλμη, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του μιλώντας στο Yahoo news. "Ένας hawkish κυβερνήτης κεντρικής τράπεζας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από έναν dovish κυβερνήτη χωρίς οι αγορές να περιμένουν αλλαγή πολιτικής. Οι συνθήκες της απόλυσης του Αγμπάλ, που έρχεται δύο ημέρες μετά την αύξηση των επιτοκίων, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση στις προσδοκίες των επενδυτών", είπε.

 

Πέτρος Κράνιας

 

www.capital.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ