Τω καιρώ εκείνω – Το καυτό διήμερο 28-29 Μαρτίου 2003 – Η σύνοδος των υπουργών – Η Βέροια σε κατάσταση πολιορκίας

 

Το διήμερο 28-29 Μαρτίου 2003 η Βέροια είχε την εικόνα πόλης σε κατάσταση πολιορκίας.

Στην πρωτεύουσα της Ημαθίας πραγματοποιήθηκε ή «άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης» των χωρών της ΕΕ, με «οικοδεσπότη» την Ελλάδα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (και) τότε, Μιχάλη Χρισοχοίδη.
Πολύ καιρό νωρίτερα, από την αναγγελία της πραγματοποίησης της Συνόδου, εκφράστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις οι οποίες κλιμακώθηκαν με κορύφωση το διήμερο της πραγματοποίησής τους.

Οι εργασίες της συνόδου έγιναν στο ξενοδοχείο «Αιγές» με τη γύρω περιοχή να έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Πάντως τα δρακόντεια μέτρα (με συνδρομή ακόμη και ελικοπτέρων) γίνονται θρύψαλα το βράδυ της 28ης Μαρτίου.

Πομπή λεωφορείων με ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μεταφέρει τους υπουργούς στη Νάουσα. Η διαδρομή είναι «αποστειρωμένη» κατά την ορολογία ανάλογων μέτρων (απαγορεύεται η κυκλοφορία, υπάρχουν αστυνομικοί παντού), αλλά η πορεία των λεωφορείων διακόπτεται ξαφνικά.

Έξη ακτιβιστές ξεπηδάνε κάτω από γέφυρα χειμάρρου, μεταξύ διασταύρωσης Στενημάχου και διασταύρωσης Νάουσας, αλυσοδένονται στο τσιμεντένιο στηθαίο της γέφυρας και πετάνε το κλειδί!!!

Η πομπή σταματάει αναγκαστικά, ξεκινάνε «διαβουλεύσεις», αλλά οι ακτιβιστές είναι αδύνατο να λυθούν ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν!!!

Τα μέτρα ασφλαείας κονιορτοποιούνται και μάλιστα, αν υπήρχε πρόθεση για κάτι χειρότερο, ήταν πλέον εξαιρετικά απλό. Δίπλα στο σημείο υπάρχουν δύο εγκαταλελειμμένα κτήρια στα οποία θα μπορούσαν να είναι άριστη κρυψώνα για οποιοδήποτε ένοπλο έχοντας τα λεωφορεία με τους υπουργούς σε απόσταση που θα μπορούσε να τα χτυπήσει ακόμη και με σφεντόνα!!!!

Τελικά ο δρόμος απελευθερώνονται μετά από περισσότερο από μισή ώρα, όταν κόβονται οι αλυσίδες με δίσκο κοπής μετάλλων!!!

Στο διάστημα αυτό επικρατεί ένταση. Τηλεοπτικό συνεργείο που επιχειρεί να καταγράψει το γεγονός δέχεται επίθεση και επιφέρονται ζημιές στην βιντεοκάμερα που κατέγραφε, ενώ κατάσχεται η βιντεοκασέτα !!! (τότε οι βιντεοκάμερες έγραφαν σε βιντεοκασέτες)!!!

Παρά την αρχική αντίδραση ο τηλεοπτικός σταθμός στον οποίον εργαζόταν ο οπερατέρ, χαμηλώνει πάρα πολύ τους τόνους. Όχι μόνο δεν έπαιξε ποτέ το συγκεκριμένο βίντεο, αλλά δεν έγινε ούτε μια τυπική διαμαρτυρία.

Την άλλη μέρα δύο μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες περικυκλώνουν κυριολεκτικά το χώρο της Συνόδου.

Ακόμη και σε εκείνες τις συνθήκες, ΚΚΕ και ευρύτερη Αριστερά έκαναν χωριστές συγκεντρώσεις.

Η προσκείμενη στο ΚΚΕ «Δράση» αρκέστηκε να εκφράσει την αντίθεσή της με συνθήματα.

Το Forum της ευρύτερης αριστεράς και των «συνιστωσών» (υπήρχαν από τότε) εκπροσωπήθηκε από μια «επιτροπή» που επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Κατά την επίδοση βγήκαν πλήθος φωτογραφίες..

«Αγωνιστές» και «επαναστάτες» του διημέρου είτε την ίδια εποχή, είτε αργότερα, έκανα καριέρα σε πολιτικές και θεσμικές θέσεις στον πολιτικά συγκοινωνούντα χώρο των μεταλλάξεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΥΓ. Είχα την ευθύνη του ρεπορτάζ εκείνων των ημερών για την εφημερίδα «Λαός» όπου ήμουν ελεύθερος συντάκτης εκείνη την εποχή. Για την ιστορική αλήθεια των πραγμάτων, θέλω να υπογραμμίσω ότι παρ’ όλο που η συγκεκριμένη εφημερίδα κινείται στον συντηρητικό χώρο,  μου άφησε το περιθώριο να κάνω το ρεπορτάζ όπως το νόμιζα και όπως το πίστευα… Το πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας είχε μια τεράστια φωτογραφία από τη συγκέντρωση και τίτλο «Αυτή ήταν η σύνοδος»!!!

Μάρτης του 2003…. Πριν 18 χρόνια..

 

Κείμενο – Αρχείο: Δημήτρης Καρολίδης

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ