«Ποια Θυσία»: Η αληθινή ιστορία του τραγουδιού που δεν είναι ερωτικό, όπως όλοι νομίζουν

 

Όταν η νύχτα προχωρά, σε συλλογίζομαι.
Μόλις εσένανε σκεφτώ παραλογίζομαι.

Όταν η νύχτα προχωρά, εσένα σκέφτομαι.
Ξέρω πως η άλλη σε κρατά, κι εγώ τρελαίνομαι.

Και θέλω νά ‘ρθω να σ’ αρπάξω από την άλλη
να την ρωτήσω με τα μάτια δακρυσμένα
με ποιο δικαίωμα σε πήρε από μένα
και ποια θυσία, ποια θυσία έχει κάνει αυτή για σένα.

Το «Ποια θυσία» κυκλοφόρησε το 1985. Είναι σύνθεση του Χάρη Καλούδη σε στίχους του Μάνου Κουφιανάκη. Συμπεριλαμβανόταν στο ομότιτλο δίσκο της Άντζελας Δημητρίου.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη, και διαχρονική όπως αποδεικνύεται, επιτυχία της τραγουδίστριας, που είχε όμως πέντε χρόνια νωρίτερα παρουσιάσει το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ ενώ ακολούθησαν και άλλα.

Η Δημητρίου βρισκόταν σε δρομολογημένη τροχιά, και λόγω των εμφανίσεών της στη διασκέδαση, από πιτσιρίκα ακόμη, και της εντυπωσιακής εμφάνισής της αλλά και εξαιτίας της κυκλοφορίας των δίσκων «Μια βραδιά στα μπουζούκια» (Νο1και Νο2), το 1983 και το 1984 αντίστοιχα, που μαζί με τους Πανταζή, Άγγελο Διονυσίου, Γιώργο Γερομυλάτο, κ.α. προσέγγιζαν «μοντέρνα» το κλασικό ρεπερτόριο, στην εταιρεία CBS, και οι οποίοι περπάτησαν γερά.

Ο συνθέτης και ο ικανός στιχουργός υπήρξαν στενοί συνεργάτες της. Ο Κουφιανάκης, που υπογράφει και τους στίχους στον άλλο νυχτερινό ύμνο της Δημητρίου «Φωτιά στα Σαββατόβραδα», έπλεξε μοναδικά τη αληθινή δραματική ιστορία του τραγουδιού με μηνύματα προδοσίας και αγάπης κι έτσι αυτό λειτούργησε και σαν εξομολόγηση της Άντζελας αλλά και σαν μια ερωτική ιστορία που αφορά τους πολλούς.

Η ίδια η Δημητρίου έχει αναφέρει για την «διαφορετική» ιστορία του τραγουδιού αποκαλύπτοντας πως στο παρελθόν αναγκάστηκε να δώσει το παιδί της όταν ήταν μόλις 8 ημερών σε μια θεία της η οποία ανέλαβε να το μεγαλώσει:

«Το γράψαμε μαζί με τον Μάνο Κουφιανάκη και τον Χάρη Καλούδη στο σπίτι του Χάρη στις 7 το πρωί, πίνοντας πάρα πολύ κρασί. Εγώ έλεγα την ιστορία μου κι ότι ήθελα να είχα τον γιο μου κοντά μου. Όλοι στην αρχή πίστευαν ότι είναι κομμάτι ερωτικό, αλλά αυτό το τραγούδι είναι γραμμένο για το γιο μου, τον Βαγγέλη. Έπρεπε να ρωτήσω αυτή τη γυναίκα: με ποιο δικαίωμα παίρνεις το δικό μου το παιδί, ενώ εγώ το είχα εννέα μήνες στην κοιλιά μου;»

Και συνεχίζει η τραγουδίστρια:

«Με τον γιο μου περάσαμε πολλά στάδια που δεν ήμασταν καλά και σε αυτό είχε δίκιο. Μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει. Μάνα είναι αυτή που μεγαλώνει. Η θεία μου η συγχωρημένη το δικαιούται το παιδί. Αυτή τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε. Μέχρι 24-25 χρονών. Μέχρι τότε ήξερε ότι ήμουν πρώτη του ξαδέρφη. Του το είπα σαν παραμύθι. Σαν παραμύθι: Του λέω μία φορά και έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, ήταν ένα κοριτσάκι αδύνατο, που έμεινε έγκυος. Πήγε και δούλεψε στην Κρήτη. Μάζεψε λεφτά. Γύρισε και γέννησε ένα αγοράκι. Το αγοράκι αυτό δεν γινόταν να το πάρει μαζί της γιατί είχε πρόβλημα λόγω του πατέρα. Το κοριτσάκι αυτό το λένε Αγγελική…

Λέω θα μου μείνει τώρα ή θα μου ρίξει κανένα χαστούκι. Του είπα αγόρι μου η μάνα σου δεν πέθανε. Η μάνα σου ζει και είμαι εγώ. Μου ζήτησε να κάνουμε τεστ DNA, να έχει τα ακριβή στοιχεία και να του πω ποιος είναι ο πατέρας. Του λέω βεβαίως: Ο πατέρας σου λέγεται Αντώνης Κυριακού. Είναι πρώην τραγουδιστής. Πάρ΄τον τηλέφωνο. Και τον παίρνουμε τηλέφωνο. Μιλάει μαζί του και πήγε και τον βρήκε».

Πηγή: ogdoo.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ