7 Απριλίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Σε εποχές κρίσης συνειδητοποιούμε ότι η υγεία είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό.

 

Οι στόχοι της σημερινής παγκόσμιας ημέρας Υγείας, είναι η προώθηση της Υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής και η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τους ηλικιωμένους που θα ενισχύσει την ευημερία τους και τη συμμετοχή τους, όπως επίσης η παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, μακροχρόνιας περίθαλψης και παρηγορητικής φροντίδας και τελικά η αναγνώριση της αξίας των ηλικιωμένων και παροχής βοήθειας ώστε να νοιώθουν πλήρως αποδεκτοί και ενταγμένοι.

Στην Ελλάδα του 2021 τι άραγε από αυτά συμβαίνουν ;

. Οι κρατικές υποδομές για τους ηλικιωμένους είναι σχεδόν ύπαρκτές και όσες υπάρχουν, υπολειτουργούν,  χωρίς να παραβλέψουμε το τιτάνιο έργο που κάνουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί στα κρατικά θεραπευτήρια. 

.Οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, πλήττουν ακόμη περισσότερο  τη ζωή και την υγεία των ηλικιωμένων.

.Οι συντάξεις, μόνο τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης δεν εξυπηρετούν. 

.Η ανεργία , η πανδημία της Covid 19, τα οικονομικά προβλήματα, η φτωχοποίηση της κοινωνίας,  μας οδηγούν σε μεγαλύτερη απομόνωση και μοιραία, αποδέκτες αυτής της κατάστασης είναι η νεολαία σε μεγαλύτερο βαθμό και οι ηλικιωμένοι.

. Η πολιτική ηγεσία , ΄΄ κατηγορεί΄΄ τους ηλικιωμένους ότι …..΄΄δεν πεθαίνουν …..΄΄( ! ) ότι ζούνε  πολύ και προσθέτουν βάρος στην ελληνική οικονομία.

Στην Ελλάδα  του 2021, λοιπόν , η σημερινή Παγκόσμια ημέρα  Υγείας, δεν είναι ημέρα γιορτής, είναι όμως μια ημέρα ευθύνης !

Στην ολιγωρία και την αδιαφορία του κράτους, εμείς όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη  των πολιτών, την εθελοντική προσφορά και την κοινωνική ευθύνη ως συνείδηση και όχι ως υποχρέωση.

Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά . 

Καλημέρα !

 

Τσιαμούρας Νικόλαος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ