Λουτρός Ημαθίας: Κινητοποίηση ροδακινοπαραγωγών - Ποια είναι τα αιτήματά τους

 

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ, με αφορμή τις καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν οι δένδροκαλλιέργειες από τον παγετό, πραγματοποίησαν κατά κύριο λόγο οι ροδακινοπαραγωγοί του Λουτρού Ημαθίας.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν πάνω από εκατό τρακτέρ και γεωργικά οχήματα, δίχως -και αυτό να τονιστεί- να παρεμποδηθεί η κυκλοφορία του δρόμου προς την είσοδο του χωριού.

Η πρωτοβουλία ανήκει σε τοπικούς πληγέντες καλλιεργητές, δίχως την αρωγή κάποιου επίσημου πολιτικού φορέα ή αγροτικού συλλόγου.

 

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση και τα αιτήματα των ντόπιων γεωργών:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Αγρότισσες και αγρότες,
τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας βιώνει μία πολύ μεγάλη κρίση. Μία κρίση η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης προϊόντων και την ολοένα αυξανόμενη τιμή των γεωργικών φαρμάκων, αλλά και με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τα καιρικά φαινόμενα τα οποία είναι και αναπόφευκτα ιδιαιτέρως δε φέτος. Συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα επήλθε σειρά από ζημιές σε επίπεδο όλου του Νομού Ημαθίας και κυρίως στην τοπική μας κοινότητα, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής. Γονατίζοντας κυριολεκτικά τους αγρότες οι οποίοι έχουμε βάλει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της παραγωγής, μετά από δάνεια που έχουμε πάρει από τράπεζες. Για τους λόγους αυτούς μαζευτήκαμε εδώ σήμερα και ζητάμε τα εξής:
ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

Άμεση εκτίμηση των ζημιών σε τοπικό επίπεδο από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ η οποία επί σύνολο ανέρχεται σε ποσοστό 100%.
Προκαταβολή express αποζημίωσης κατά δέντρο, μιας και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της παραγωγής έχει γίνει ήδη μέσω δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες. Επιπλέον, επίσπευση των διαδικασιών εξόφλησης αποζημίωσης εντός του έτους.
Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, λόγω μη δυνατότητας οικονομικής καταβολής.
Τροποποίηση του κανονισμού ΕΛΓΑ περί καταβολής ποσοστών αποζημιώσεων, όπου άλλο εκτιμάται και άλλο καταβάλλεται. Παραδείγματος χάρη, εκτιμηθέν ποσοστό αποζημίωσης από γεωπόνο 100% ισοδυναμεί με πληρωτέο 61,6%. Αγρότισσες και αγρότες,
μέχρι και χθες οτιδήποτε διεκδικούσαμε είχε να κάνει με την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μας και με τη διατήρηση του επαγγέλματός μας.

Πλέον αυτό που διεκδικούμε είναι η επιβίωσή μας. Η οικονομική κατάρρευση και η πτώχευσή μας είναι πλέον οριστική. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε ούτε τα προς το ζην. Γι αυτό, το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι οι κινητοποιήσεις. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε λοιπόν σήμερα τόσο τον ΕΛΓΑ, όσο και την ίδια την πολιτεία να μην μας εξοντώσει. Να μην εξοντώσει έναν κλάδο ο οποίος συντηρεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας. Είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε τί μέλλει γενέσθαι περί της αγροτικής οικονομίας.”

 

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

 

 

www.emvolos.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ