Ο «γρίφος» της Βέροιας

 

Το πρόβλημα στη Βέροια είναι πλέον εμφανές, πιεστικό και με καταστροφικές συνέπειες, αν δεν αναστραφεί η εικόνα της ομάδας…

Μια εικόνα που μοιάζει με γρίφο…

Η Βέροια ανέβηκε παλικαρίσια την ανηφόρα και σκοντάφτει στο ίσιωμα… Είναι από τα περίεργα και μάλλον ασυνήθιστα.

Δεν έχω παρακολουθήσει απλά όλους τους αγώνες της ομάδας, εντός και εκτός έδρας, αλλά έχοντας και την ευθύνη του αρχείου των αγώνων, μπορώ να ξαναδώ κάτι που ενδεχομένως δεν πρόσεξα στην εξέλιξη κάποιου ματς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.


Με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος η Βέροια είχε ένα πρόγραμμα-πρόκληση.

Ξεκίνησε με δυο διαδοχικές νίκες εντός έδρας και μετά συνέχισε μια δύσκολη ανηφόρα, καθώς είχε να αντιμετωπίσει όλους τους διεκδικητές της ανόδου και τις κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες, εκτός έδρας.

Κι εδώ αρχίζουν τα περίεργα…

Περνάει νικηφόρα από τον Βόλο, γνωρίζει μια ήττα «πλεονεξίας» στις Σέρρες, φεύγει αήττητη από την Καβάλα και περνάει νικηφόρα από την Κατερίνη, ενώ κερδίζει όλους του ενδιάμεσα εντός έδρας αγώνες!!!

Μια πορεία που αντικειμενικά ικανοποιεί απόλυτα και έχει όλα τα χαρακτηριστικά του φαβορί.

Μάλιστα η ήττα στις Σέρρες ήρθε μάλλον επειδή, σύμφωνα με την εικόνα του αγώνα, η Βέροια είδε ότι μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο από μια βολική ισοπαλία και «χτυπώντας» το παιχνίδι κάπου άφησε αφύλακτα τα μετόπισθεν… Λογικό ρίσκο για κάθε ομάδα που θέλει τα περισσότερα και καμιά φορά δεν της βγαίνουν τα σχέδια…

Όμως δεν μένουμε σ’ αυτό…

Μετά τον αγώνα με τον Πιερικό στην Κατερίνη, η Βέροια βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με συνδιεκδικητή της πρωτιάς την Καβάλα, έχοντας δύο εξαιρετικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, είχε κλείσει τον κύκλο των αγωνιστικών της υποχρεώσεων εκτός έδρας με όλες τις κατά τεκμήριο δυνατές ομάδες τις οποίες θα αντιμετώπιζε στο δεύτερο γύρο ως γηπεδούχος!!! Άρα κρατούσε πλέον την τύχη στα χέρια της και μάλιστα έχοντας το πάνω χέρι…

Η ανηφόρα είχε τελειώσει με τη Βέροια να παρουσιάζει μέχρι την Κατερίνη, μια πολύ καλή, μαχητική και «γεμάτη» αγωνιστικά εικόνα σύμφωνα με την οποία, ακόμη και ο πιο ευφάνταστος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι στη συνέχεια θα αντιμετώπιζε προβλήματα με την Τρίγλια και την ουραγό ΑΕΠ Κοζάνης!!!

Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση της Κατερίνης προβλημάτισε, αλλά «σκεπάστηκε» από το νικηφόρο αποτέλεσμα και ερμηνεύτηκε σαν «δικαίωμα» κάθε ομάδας να έχει μια κακιά μέρα…

Κι ενώ κάθε ρεαλιστική λογική έλεγε ότι μετά το τέλος του πρώτο γύρου τέλειωνε ο ανήφορος και πλέον υπήρχε ένα πιο βατό πρόγραμμα,  η ίδια ομάδα που ανέβηκε παλικαρίσια την ανηφόρα, λαχάνιασε στο… ίσιωμα!!!

Αγνώριστη στον αγώνα με την Τρίγλια, σκιά του εαυτού της με την ουραγό ΑΕΠ Κοζάνης και ξαφνικά η διαφορά από τον πρώτο να μεγαλώνει σοτυς 4 βαθμούς και τον τρίτο που ακολουθεί να έχει τις προϋποθέσεις να προσπεράσει…

Ποτέ δεν πίστεψα σε «μάγια» και σε «ξόρκια». Ούτε και ποτέ δέχτηκα τον όρο «αυθεντία» σε ό,τι αφορά τη γνώση των πραγμάτων.

Πίστευα και πιστεύω στη λογική ερμηνεία των πραγμάτων σύμφωνα με την οποία πάντα υπάρχει μια τουλάχιστον αιτία για να συμβεί κάτι.

Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που τα πράγματα αλλάζουν, όπως υπάρχει αιτία και όταν δεν αλλάζουν.

Θα δεχτώ ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές και κάθε αγώνας αρχίζει από το μηδέν. Ένα σύνολο, ακόμη και το ποιο ομοιογενές και ικανό, έχει φυσιολογικές μεταπτώσεις και δεν μπορεί πάντα να αποδίδει στους υψηλότερους ρυθμούς.

Όμως αυτό που συμβαίνει στη Βέροια ομολογώ ότι με ξεπερνάει σαν ερμηνεία. Μια ομάδα που σε 8 συνεχόμενους αγώνες πήγαινε «τραίνο» με ένα πολύ σταθερό αγωνιστικό ρυθμό, ξαφνικά εμφανίζει εικόνα καθίζησης.

Όχι μετάπτωση σε κάποιους λιγότερο καλούς ρυθμούς, αλλά  πλήρους διαφοροποίησης σε βαθμό να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για την ίδια ομάδα που πέρασε με μαγκιά από το Βόλο,  έχασε επειδή πλήρωσε τον αγωνιστικό «τσαμπουκά» που πήγε να βγάλει στις Σέρρες και δε «μάσησε» σε μια σκληρή έδρα όπως η Καβάλα, με ενδιάμεσους νικηφόρους σταθμούς σε όλα τα ματς μέσα στη Βέροια…

Λένε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά προκλήσεις για ανακάλυψη λύσεων… Ένα ακόμη πρόβλημα είναι και αυτό…

Χωρίς αφορισμούς, χωρίς υπερβολές και κυρίως χωρίς να στήνουμε κανέναν στον τοίχο…

Απλά, μέχρι να βρεθούν τα αίτια, η αγωνιστική μετάπτωση της Βέροιας θα είναι ένας γρίφος. Ελπίζουμε να λυθεί το συντομότερο….

Δ.Καρ

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ