Ιταλικό «στοπ» σε πλοίο διάσωσης προσφύγων

 

Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν στην «κράτηση» ενός πλοίου που ανήκει στη ΜΚΟ Sea-Eye, με την αιτιολογία ότι παραβίασε αρκετούς κανόνες ασφαλείας και περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αρμόδιοι επιθεωρητές κατέγραψαν 23 «παρατυπίες» –μεταξύ των οποίων, αρκετές ήταν «σοβαρές»– που οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει το πλοίο Sea-Eye 4 στο λιμάνι του Παλέρμο, έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα αυτά. 
 
Τον περασμένο μήνα, το πλοίο αποβίβασε σε άλλο λιμάνι της Σικελίας περισσότερους από 400 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν διασώσει από τα σκάφη διακινητών στη Μεσόγειο. Η ιταλική ακτοφυλακή ισχυρίστηκε ότι το Sea-Eye 4 δεν είχε αρκετό εξοπλισμό διάσωσης για να εκκενώσει με ασφάλεια τους ανθρώπους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο αριθμός των 400 ατόμων δεν καλύπτεται από το πιστοποιητικό ασφάλειας του πλοίου και ως εκ τούτου έθεσε σε κίνδυνο το πλοίο και το πλήρωμα, δήλωσαν μεταξύ άλλων οι επιθεωρητές.
 
«Στην ουσία, το επιχείρημα είναι πάντα το ίδιο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Sea-Eye, Γκόρντεν Ίσλερ, χαρακτηρίζοντας το σκεπτικό των ιταλικών αρχών ως «τραγικό».
 
«Ο καπετάνιος μας ανέλαβε το καθήκον της διάσωσης στη θάλασσα με υποδειγματικό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Ίσλερ, αναφερόμενος στη διάσωση 408 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 150 παιδιών. «Τα κράτη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να μάθουν από αυτό», τόνισε με νόημα. Πρόσθεσε ότι οι επιθεωρήσεις των πλοίων διάσωσης χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για την αποτροπή περαιτέρω αποστολών από τις μη κυβερνητικές ομάδες.
 
Σύμφωνα με τη Sea-Eye, τέσσερα πλοία διάσωσης υπό τη γερμανική σημαία έχουν «κρατηθεί» μέχρι σήμερα από την Ιταλία: πρόκειται για το Alan Kurdi, το Sea-Watch 3, το Sea-Watch 4 και το Sea-Eye 4.
 
 
 
 
www.efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ