Βασικοί κανόνες για μακροημέρευση στην εξουσία – Ξεχάστε τον Περικλή, ο Μακιαβέλι δείχνει τον δρόμο…

 

Όταν ασκείς  διοίκηση, σημασία έχουν τα πρότυπα και οι Αρχές.  Υπάρχει ο Περικλής, όμως υπάρχει και ο Μακιαβέλι. Οι πράξεις και οι συμπεριφορά αναδεικνύουν τα πρότυπα..

Κατά τα Μακιαβελικά πρότυπα, η εξουσία είναι αυτοσκοπός. Οι ηθικές αξίες δεν έχουν και μεγάλη σημασία και ενίοτε αντιμετωπίζονται ως «περιττές» και «εμπόδια προς τον στόχο».

Ένας υγιής κοινωνικός οργανισμός εύκολα αναδεικνύει τις αρνητικές πλευρές της εξουσίας. Για το λόγο αυτό, η διατήρηση στην εξουσία απαιτεί νοσηρούς μηχανισμούς.

Οι άξιοι είναι εχθροί του αυτοσκοπού. Αντίθετα, χρήσιμοι είναι άτομα πειθήνια με κύριο χαρακτηριστικό την ιδιοτέλεια και πρόθυμα να καταπατήσουν κάθε έννοια Αξιών.

Ένα ενιαίο κοινωνικό σύνολο είναι πάντα επικίνδυνο, πολύ περισσότερο όταν εμφορείται από ιδανικά και Αρχές. Αντίθετα ο διχασμός και οι εσωτερικές αντιθέσεις είναι το ιδανικό κοινωνικό τοπίο πάνω στο οποίο μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ως «ηγεμονική τάξη», η εκάστοτε εξουσία που ζει και αναπνέει για την εξουσία.

Ο διχασμός, η διασπορά του μίσους μεταξύ πολιτών και ομάδων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του ρόλου της εξουσίας η οποία εμφανίζεται ως ρυθμιστής των αντιθέσεων που η ίδια προκάλεσε.

Είναι απαραίτητη η ύπαρξη «εχθρών» και η ανάδειξη και στοχοποίηση, ως εχθρών, όσων αντιδρούν στα νοσηρά φαινόμενα και στον μακιαβελισμό της εξουσίας.

Απαραίτητα χρειάζονται οι «σύμμαχοι» που συνήθως είναι διάσπαρτοι στην «αγορά», ανάμεσα στο πλήθος, ικανοποιητικά αμειβόμενοι και κυρίως, εξαρτημένοι από την εξουσία. Ο ρόλος τους είναι ποικίλος και σύνθετος και δεν διαφέρει από αυτόν των αρουραίων.

Η αντιμετώπιση των αντιπάλων πρέπει να γίνεται με παραδειγματικό τρόπο, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:

Πρώτον πρέπει να γίνεται άμεσα και παραδειγματικά, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η επιρροή που μπορεί να έχουν στους πολίτες.

Δεύτερον, η παραδειγματική τους τιμωρία λειτουργεί «διαπαιδαγωγικά» προς τους πολίτες για να βλέπουν τι παθαίνει όποιος πάει κόντρα στην «ηγεμονία», αλλά και προς τους «ημέτερους» και τους «υποτακτικούς» για να εκτιμούν ακόμη πιο πολύ την «αμοιβή» για την προσήλωσή τους ως δουλικά του «συστήματος».

Οι αντίπαλοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και πειθώ, αλλά με απειλές, «αφορισμούς» και περιφρόνηση, η οποία πρέπει να είναι εμφανής. Η «εξουσία» δεν επιτρέπει συναισθηματισμούς και αποκλίσεις… Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα..

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Καλημέρα από τη Βέροια

Δ.Καρολιδης

ΥΓ. Πάσα ομοιότητα ή συνάφεια με πρόσωπα και καταστάσεις, είναι απολύτως συμπτωματική (Απαραίτητη διευκρίνηση προς αποφυγή νέων …μηνύσεων)!!!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ