Βέροια: Με αγροτικό αλλά και υγειονομικό ενδιαφέρον η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστου Παπαστεργίου (βίντεο)

 

Συνέντευξη τύπου με θέμα την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και τις αποζημιώσεις από τις πρόσφατες διαδοχικές θεομηνίες έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βέροια ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Τον κ. Παπαστεργίου προλόγισε ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου αναπτύσσοντας την πρόταση που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι η καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες στις καλλιέργειές τους στην Ημαθία, στην Πέλλα αλλά και στην Πιερία, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο από τον ΕΛΓΑ που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του, παρουσιάζουν καθυστέρηση, αλλά και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε, σε γενικό πλαίσιο, κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως απαγορευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να γίνει μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα, με το ποσό των 250.000.000, ενώ αν χρειαστεί, μπορεί να διεκδικήσει και μεγαλύτερο ποσό.

Η πρόταση είναι να ενισχυθούν οι αγρότες ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα, με βάση τα τιμολόγια αγοράς των εφοδίων που θα προμηθευτούν και υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί, δεν ξεπερνάει τα 120.000.000 ευρώ. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου «δεν μοιράζουμε χρήματα, αλλά θέλουμε τη στήριξη των αγροτών».

Όπως υπογράμμισε, η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί εδώ κι ένα μήνα στην Περιφέρεια από την οποία υπήρξε θετική υποδοχή αλλά δεν υπήρξε ούτε θετική ούτε αρνητική αντίδραση.

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τα αγροτικά, σε δεύτερο κύκλο, άνοιξε το θέμα της πανδημίας του covid – 19 καθώς παρόν ήταν ως Περιφερειακός Σύμβουλος ο Διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Κούτρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι γιατρός είναι και ο κ. Παπαστεργίου.

Στον δεύτερο αυτόν κύκλο της συνέντευξης τύπου, ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει τώρα στον νομό Ημαθίας, στην πορεία των εμβολιασμών, και υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να διαμορφωθεί η λεγόμενη «συλλογική ανοσία», όπως είναι ο ελληνικός όρος και όχι η «ανοσία αγέλης» που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται.

 

Βέροια Χρ. Παπαστεργίου - Πράξεις για τη Μακεδονία - συνέντευξη τύπου για αγροτικά 11/6/2021

 

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα από τους συμβούλους Χρήστο Παπαστεργίου,  Χρήστο Κούτρα, Γαβριήλ Τεκτερίδη,  Χρήστο Τζιουβάρα και Γεώργιο Τρελλόπουλο:

Κύριε Περιφερειάρχη, 
είναι κοινός τόπος, ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, κατά διαστήματα, τους προηγούμενους μήνες στην Κεντρική Μακεδονία, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Οι καταστροφές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι της τάξης ακόμη και του 100%.

Δεδομένου ότι:

α) Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί στην καταβολή των αποζημιώσεων και, όταν αυτές καταβάλλονται, δεν ξεπερνούν το 60-70% της πραγματικής ζημίας,
β) Οι αγρότες, πληττόμενοι κι αυτοί, όπως το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο,
γ) Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και οι άλλες Περιφέρειες της χώρας, έχει εκπονήσει, με ευρωπαϊκούς πόρους, προγράμματα ενίσχυσης άλλων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. το πρόγραμμα ΔΙΕΞΟΔΟΣ),
δ) Η Κυβέρνηση, με την υπ΄ αριθμόν 2545 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης - Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 3447/25 Οκτωβρίου 2016, εκχωρεί αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-20, στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Περιφερειών και στις Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης Πράξεων ΠΑΑ
ε) Οι πληγείσες καλλιέργειες δεν υπερβαίνουν, συνολικά, τις 400.000 στρέμματα και η προμήθεια των αναγκαίων εφοδίων δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ ανά στρέμμα και 
στ) Οι αναξιοποίητοι, ως τώρα, πόροι του ΠΑΑ επαρκούν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση προόδου υλοποίησης του

Σας ζητούμε να εξετάσετε και να προχωρήσετε στην υλοποίηση δράσης ενίσχυσης των πληγέντων αγροτών και καταθέτουμε, συνοπτικά, την σχετική πρότασή μας:

Η Δράση στοχεύει στην στήριξη αγροτικών μονάδων - καλλιεργειών, που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα, εν μέσω της πανδημίας covid 19, για την προμήθεια εφοδίων, απαραίτητων, για την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
120 εκατ. € για την ΠΚΜ
Η δράση χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ  -εκχωρημένοι πόροι στην ΠΚΜ

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Έως 300 € ανά στρέμμα και έως 100.000 €  ανά αγροτική μονάδα/ΑΦΜ.
Στο βαθμό που η τελική καταβλητέα αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, υπολείπεται λιγότερο των 300 € ανά στρέμμα, μέχρι να καλυφθεί το 100% της ζημίας, το υπερβάλλον ποσό, της επιδότησης, επιστρέφεται.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΔΡΑΣΗ
Αγροτικές μονάδες στην ΠΚΜ, οι οποίες υπέστησαν ζημίες από τα καιρικά φαινόμενα, εντός του 2021,  ανεξαρτήτως καλλιέργειας.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο βασικός ιδιοκτήτης της μονάδας, να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Οι δαπάνες των μονάδων για την προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων είναι επιλέξιμες από 1η Μαΐου 2021 και μετά. Το καταβληθέν ποσό θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την παραπάνω ημερομηνία έως τις 30 Απριλίου 2022. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% της συνολικής αξίας των αγορών και έως 300 € ανά στρέμμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ΟΣΔΕ/ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενδιάμεσος φορέας είναι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας ΚΜ ή  όποιος άλλος επιλεγεί.
Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μια αίτηση για το σύνολο των αγροτικών μονάδων που διαθέτει.

 

Με εκτίμηση,
Οι επερωτώντες σύμβουλοι

Χρήστος Παπαστεργίου
Χρήστος Κούτρας
Γαβριήλ Τεκτερίδης
Χρήστος Τζιουβάρας
Γεώργιος Τρελλόπουλος 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ